Luchtvervuiling, pesticiden, bacteriën, chemische stoffen… we komen heel de dag door in contact met heel wat gevaarlijke stoffen. Zolang je lichaam goed functioneert is er helemaal niets aan de hand. Gifstoffen worden namelijk via de lever, nieren, darmen en longen afgevoerd, dit is het natuurlijk proces van ontgifting. 

Maar soms is de werking van je organen verstoord, waardoor het ontgiftingsproces niet goed meer werkt. De toxines stapelen zich dan op en dat kan op termijn zorgen voor chronische klachten, slaapproblemen, vermoeidheid en ziektes. 

In dat geval kan het zelfreinigend proces van je lichaam wel wat hulp gebruiken.

Daarom deel ik vandaag 6 verschillende manieren waarop je dat proces een handje helpt. En nee, je hebt echt geen dure detox kuur nodig. :-) Er zijn genoeg simpele methodes waarmee je jouw lichaam helpt bij het herstel. 

1. Vermijd ongezonde voeding en alcohol 

Alles wat je in je mond steekt heeft een directe invloed op je gezondheid. Ongezonde voeding en alcohol laat je dus best aan de kant staan, want die zijn onder andere schadelijk voor je lever. 

Je lever werkt elke dag hard om slechte stoffen af te breken. Om een voorbeeld te geven: als je alcohol hebt gedronken, dan breekt je lever dit in zo’n drie dagen volledig af. Je kan dus gerust stellen dat je lever een echte ontgiftingsmachine is. 

Je vermijdt best de volgende zaken:

  • Bewerkt voedsel: het zit dikwijls bomvol suiker en kunstmatige smaakstoffen. Je herkent bewerkt voedsel vaak aan een lange ingrediëntenlijst met ontzettend veel namen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Algemeen geldt: hoe korter de lijst, hoe beter. 
  • Gefrituurd eten: lekker is het zeker, maar het is absoluut niet gezond. Wil je toch gezonder genieten van een pakje frieten of een gefrituurde snack? Maak ze zelf en gebruik vet dat uit onverzadigde vetten bestaat (zoals olijf-, arachide-, zonnebloem- of frituurolie). Wil je een gezond alternatief voor het frituren? Kies dan eens wat vaker voor de oven of airfryer. 
  • Alcohol: het is een echte caloriebom en dus een dikmaker (afhankelijk van het type alcohol.) Wil je toch iets drinken? Een glaasje bubbels bevat minder calorieën dan een glas wijn. 

Een kleine opmerking: eens zondigen af en toe is zeker OK, in het leven draait het volledig om balans. Als je op dagelijkse basis gezond eet kan je jezelf af en toe eens iets extra gunnen. 

Detox voeding

2. Kies verse voeding met detox-werking

Je hoeft absoluut geen dure sapkuur te volgen om je lichaam te reinigen, dat is trouwens niet gezond. Vers en gevarieerd eten is het allerbelangrijkste. De volgende voeding mag je dus zeker wat vaker eten: 

  • Water en groene thee: dat spreekt voor zich. We weten allemaal dat voldoende water drinken belangrijk is. Wat afwisseling nodig? Groene thee heeft reinigende eigenschappen en is dus ideaal om je lichaam te ondersteunen. Kies hierbij voor gewone groene thee of matcha poeder
  • Kurkuma (geelwortel): dit specerij geeft niet alleen extra smaak aan elk gerecht, het zou zelfs een belangrijke rol spelen in de strijd tegen kanker. Kurkuma dankt zijn voordelen aan het stofje curcumine, deze stof ontgift en werkt ontstekingsremmend. Het is ontzettend goed voor je lever. 
  • Gember: deze wortel mag ook zeker niet ontbreken in je keuken. Het is een belangrijk hulpmiddel bij ontstekingen en helpt om je natuurlijk reinigingsproces te ondersteunen. 
  • Citroenen: start je dag met een glas water en het sap van een halve citroen, zo stimuleer je direct je spijsvertering. Een citroen zit boordevol vitamine C, wat ook de natuurlijke reiniging stimuleert.
  • Asperges: wist je dat asperges vochtafdrijvend zijn? Ze ondersteunen de nieren bij het afvoeren van afvalstoffen. 
  • Broccoli: broccoli is een echte superfood. Het bevat een gigantische dosis antioxidanten, vitaminen en een stofje genaamd sulforafaan: het is vooral dit bestanddeel dat ontgiftend werkt. 

Maar het lijstje is nog veel langer! Ook avocado, groene bladgroenten, koriander, rode bieten, walnoten, knoflook, artisjok, goji bessen, peterselie en nog heel wat andere kruiden, groenten, fruit, noten en zaden verdienen een plaats op het lijstje. 

 3. Koop bij voorkeur biologisch voedsel 

Als het mogelijk is, dan kies je best voor biologische alternatieven. Dit wil zeggen dat het voedsel niet bespoten wordt. 

Pesticiden zijn schadelijk en het wassen van fruit of groenten is vaak niet voldoende. Bij bepaalde soorten met een zachte schil (zoals aardbeien) kunnen bestrijdingsmiddelen namelijk gemakkelijk binnendringen. Je krijgt dus zeker een bepaalde hoeveelheid pesticiden binnen. 

4. Geef intermittent fasting een kans 

In een vorig artikel had ik het over de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting. 

Intermittent fasting wil simpelweg zeggen dat je gedurende een bepaalde periode gaat vasten. 

Een voorbeeld: je ontbijt tegen 12 uur ‘s middags, en dan mag je nog tot 20 uur ‘s avonds eten. Je eet dus gedurende een periode van 8 uur, daarna ga je 16 uur vasten. Tijdens deze momenten van vasten geef je jouw lichaam de kans om de eigen vetreserves te gebruiken. Wanneer je niets eet is je lichaam ook niet bezig met verteren, het kan zich dus volledig richten op de ontgifting. 

De voordelen: op lange termijn zal je minder zin hebben in suiker, kleinere porties eten en terug meer energie krijgen. 

Sauna

5. Sauna of infrarood 

De afscheiding van afvalstoffen, dat gebeurt niet alleen inwendig, maar ook via de huid. Zweten is ontzettend goed voor je! De afvalstoffen worden op deze manier afgevoerd en je huid wordt gereinigd. Win-win! Het bezorgt je ook een momentje van ontspanning, heerlijk.

Huidverzorging

6. Kijk kritisch naar je verzorgingsproducten

Je huid is je grootste orgaan, je draagt daar dus best zorg voor. Toch smeren veel vrouwen en mannen zomaar iets op hun gezicht. Ze krijgen hierdoor, zonder dat ze het weten, veel chemische stoffen binnen… 

Cosmetica en huidverzorging bevatten vaak chemische additieven. Alhoewel het grootste deel van deze stoffen compleet onschadelijk is, is er ook een groep die je best niet op je huid smeert: 

  • Ingrediënten gemaakt van aardolie: petroleum, parafinum, petrolatum…
  • Parabenen 
  • SLS/ SLES (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate)
  • Synthetische parfums: die kunnen allergische reacties uitlokken en zelfs hormoonverstorend werken. 
  • Ftalaten (DEH, DHEP, DINP, BBP, DEHA): deze stoffen kunnen tot hormoonverstoring leiden. 

Moet je dan kiezen voor een volledig natuurlijk product? Nee, op zich is natuurlijk niet altijd beter. De natuur heeft ons heel wat moois te bieden maar bepaalde ingrediënten kunnen irriterend werken (zoals citrus, munt, tea tree & lavendel). Deze stoffen smeer je best niet op een gevoelige huid. 

Tip: test nieuwe verzorging altijd aan de binnenkant van je arm vooraleer je het op je gelaat smeert. Testen is weten!  

Conclusie: het natuurlijk ontgiftingsproces kan je extra ondersteunen

De strikte en intensieve kuren waarbij je enkel op sapjes leeft zijn onzin. Het is niet gezond als je niet voldoende variatie aanbrengt in je voeding. Je lichaam is trouwens perfect in staat om zichzelf te reinigen. 

Maar het is wel zo dat je lichaam het soms zwaar te verduren krijgt. Bewerkt voedsel, veel junk food, alcohol, roken… echt gezond zijn deze zaken niet. Dan kan een detox, waarbij je bewust voor gezonde voeding kiest, zeker een oplossing bieden. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.