Bij het lezen van deze titel denk je waarschijnlijk: hé, van antioxidanten heb ik al gehoord.

En eigenlijk is dat logisch want over antioxidanten wordt er de laatste jaren heel veel geschreven. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat ze superkrachtige stoffen bevatten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen, dit zijn gevaarlijke deeltjes die schade aanrichten in je lichaam.

Je weet dus dat antioxidanten belangrijk zijn voor een gezond lichaam, maar weet je ook waarom? En weet je in welke voeding je ze terugvindt?

De impact van zuurstof: het voorbeeld van een appel

Vooraleer ik je vertel in welke voeding de hoogste dosis antioxidanten zit, gaan we eerst na waarom antioxidanten zo belangrijk zijn.

Als je over antioxidanten leest, dan komt wel vaker het voorbeeld van een appel aan bod: als je een appel in twee snijdt, dan verkleurt het na een tijdje. Dat komt omdat de zuurstof in de lucht ervoor zorgt dat de cellen van de appel oxideren, wat voor beschadiging zorgt. Als je op de appel citroensap doet, een antioxidant, dan zal deze niet verkleuren.

In ons lichaam gebeurt juist hetzelfde: oxidatie beschadigt de cellen en daardoor krijg je sneller te maken met vroegtijdige veroudering of tal van ziektes. Wil je jouw lichaam beschermen tegen oxidatie? Dan is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Het voorbeeld van de appel is simpel,  maar zo begrijp je direct waarom antioxidanten zo belangrijk zijn. :-)

Antioxidanten bestrijden vrije radicalen

Wist je dat ons lichaam zelf een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaakt? Dit zijn gevaarlijke stoffen die schade kunnen aanrichten in je lichaam. Nu denk je waarschijnlijk: oei, dat is niet goed?

Eigenlijk is het niet gevaarlijk want er worden constant vrije radicalen gevormd in ons lichaam. Sterker nog, je hebt zelfs sommige vrije radicalen nodig om virussen te bestrijden. Bepaalde vrije radicalen binden zich namelijk aan een ziekteverwekker en zo wordt je lichaam gezond gehouden. Je lichaam is ook perfect in staat om de meeste vrije radicalen te neutraliseren.

Wanneer zijn vrije radicalen dan wel gevaarlijk? Er zijn heel wat factoren zoals roken, vervuilde lucht, fijn stof, uv-straling, slechte voeding, alcohol, make-up of stress die ervoor zorgen dat in ons lichaam te veel vrije radicalen ontstaan.

Wanneer er een teveel aan vrije radicalen in het lichaam is, dan spreken we van oxidatieve stress. Omdat er zoveel slechte stoffen zijn zullen ze zich ook aan gezonde cellen binden. Dan wordt het gevaarlijk: wanneer vrije radicalen zich aan gezonde cellen binden ontstaat er oxidatie. Dit heeft heel wat negatieve gevolgen voor je gezondheid: kanker, hartkwalen, diabetes of reumatische aandoeningen worden gelinkt aan vrije radicalen.

De bron van antioxidanten: gezonde voeding, huidverzorging of supplementen?

Antioxidanten zijn dus van cruciaal belang voor onze gezondheid en daar maken fabrikanten gebruik van. Je vindt antioxidanten tegenwoordig niet alleen in voeding maar ook in huidverzorging, vitaminepreparaten of zelfs drankjes. Als je de beschrijving van deze producten mag geloven, dan bevatten ze een hoge dosis antioxidanten.

Het is toch nog altijd het beste om antioxidanten op een natuurlijke manier binnen te krijgen via voeding. Aan supplementen of huidverzorging worden antioxidanten op een kunstmatige manier toegevoegd, en dat is absoluut niet hetzelfde als de antioxidanten die zich van nature in gezonde voeding bevinden.

Antioxidanten in voeding

Om het proces van oxidatie tegen te gaan zorg je ervoor dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt. Antioxidanten vind je vooral in groenten en fruit maar ook in noten, bepaalde kruiden en zelfs in pure chocolade. Ik zet de belangrijkste bronnen van antioxidanten voor je op een rijtje.

Antioxidanten in matcha

1. Matcha

En de prijs voor de belangrijkste bron gaat naar… matcha! Ik vertel je wel vaker over de voordelen van dit wonderpoeder, maar wist je dat matcha 137 keer meer antioxidanten bevat dan gewone groene thee? Doordat je het volledige blad opdrinkt krijg je alle gezonde stoffen binnen, wat je bij groene thee niet hebt.

Nog een weetje: volgens onderzoek bevat matcha exponentieel meer antioxidanten dan elke groente of fruit, zelfs meer dan blauwe bessen of granaatappel (en dit zijn de meest gekende bronnen van antioxidanten!) Probeer het eens zelf, bestel jouw potje via onze webshop.

2. Groenten en fruit

Dat groenten en fruit gezond zijn hoef ik je niet meer te vertellen, maar ze zijn ook een belangrijke bron van antioxidanten. Groenten met een hoge dosis antioxidanten zijn onder andere uien, bloemkool, tomaat, broccoli, bieten, artisjokken, witte kool… en ga zo maar door, het lijstje is eindeloos!

Bij fruit scoren onder andere blauwe bessen, aardbeien, pruimen, frambozen, acai bessen en peren goed.

3. Noten

Noten zitten boordevol gezonde vetten, vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. En ze zijn daarnaast ook een belangrijke bron van antioxidanten, nog een reden om elke dag een handjevol noten te eten. Walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen… aan jou de keuze!

4. kruiden

Heel wat kruiden bevatten een grote dosis antioxidanten. Kruidnagel, kurkuma, oregano, peterselie, basilicum… daarom dat ik zelf zo graag met kruiden kook. Meer smaak en meer antioxidanten! :-)

ORAC top 10: de belangrijkste bronnen van antioxidanten

Heb je nog inspiratie nodig voor je volgende maaltijd? De ORAC schaal (Oxygen Radical Absorbance Capacity) vergelijkt verschillende voedingsmiddelen op basis van het gehalte antioxidanten. Zo zie je dat kruidnagel, sumac, kaneel en sorghum een top plaatsje innemen op de lijst. Iets om over na te denken wanneer je zonder inspiratie zit.

Hieronder geef ik je alvast een overzicht van de belangrijkste superfoods. Kijk eens naar de ORAC waarde van matcha...

ORAC waarden matcha

 

Welke soorten antioxidanten zijn er?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamines C & E,  bètacaroteen, glutathion, de spoorelementen seleen en zink en stoffen zoals flavonoïden. Er zijn dus meerdere soorten met elk eigen specifieke voordelen.

Flavonoïden bijvoorbeeld zijn plantaardige stoffen die vooral voorkomen in thee, pure chocolade, fruit en groenten. Het zijn deze stofjes die kleur geven aan groenten en fruit, daarnaast zijn het superkrachtige antioxidanten omdat ze een oxidatieremmende werking hebben.

Vitamine C & E haal je voornamelijk uit groenten en fruit, het draagt bij tot een goede weerstand en is belangrijk voor je stofwisseling.

Conclusie: antioxidanten zijn super stoffen

Vrije radicalen kunnen we absoluut niet vermijden en we hebben een deeltje zelfs nodig.

Maar zoals met alles geldt dat overdaad schade aanricht, daarom kan je best de belangrijkste oorzaken vermijden (denk aan stress, ongezonde voeding, vervuiling, fijn stof, roken of uv-straling.)

Als je deze zaken zoveel mogelijk vermijdt en gezonder eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen en bescherm je jouw lichaam tegen schadelijke stoffen.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.