Gratis verzending vanaf €49
Kurkuma thee - wondermiddel in een kopje

Kurkuma thee - wondermiddel in een kopje

Dat thee gezond is wisten we al. In Azië is de heilzame werking van thee al eeuwen bekend. Er bestaan dan ook verschillende soorten thee.

Zelf gezonde thee maken? Dat is simpel!

Je kan eindeloos variëren met verschillende specerijen waaronder bijvoorbeeld Kurkuma. Gebruik jij dit kruid al in jouw keuken? Dit gele specerij wordt ook wel het heilige kruid van India genoemd. En terecht, want de voordelen voor de gezondheid lijken wel eindeloos. Met Kurkuma kan je ook heerlijke thee maken.

Vandaag vertellen wij jou waarom Kurkuma thee net zo goed voor je is.

Matcha kopen

Zo simpel en zo gezond.

Het gele poeder kurkuma, ook gekend als geelwortel, koenir of koenjit, is afkomstig van de gedroogde wortelstok van de kurkumaplant. Deze plant is afkomstig uit Pakistan en India en behoort tot de familie van de gember. De wortels van de plant worden gemalen tot geelwortelpoeder. Het is een vaak gebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken, net omwille van de vele goede eigenschappen.

Kurkuma mag dan al jaren gebruikt worden in de keuken omwille van zijn goede eigenschappen, maar wat zegt onderzoek over dit heilige kruid? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat curcumine, het stofje in Kurkuma, verantwoordelijk is voor de positieve werking.

Ja, want deze stof werkt ontstekingsremmend en is een sterke antioxidant! Wij laten je alvast kennismaken met enkele gezondheidsvoordelen van dit wondermiddel in een kopje.

Kurkuma en gember kruiden
Foto credit: Healthambition

Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking

Een van de belangrijkste kenmerken van Kurkuma is dat deze wortel ontstekingsremmend is. Het actieve stofje curcumine is een sterke antioxidant en remt acute en chronische ontstekingsprocessen. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof dezelfde werking heeft als andere ontstekingsremmende medicijnen. Hierbij kan het een positief effect hebben op ontstekingsziekten zoals onder andere de ziekte van Crohn, diabetes en inflammatoire darmziekte (IBD).

Bevordert goede spijsvertering

Kurkuma bevordert de spijsvertering, vooral bij de vertering van vetten. Daarnaast gaat het ontstekingen in de darmwand tegen, waardoor het een positief effect kan hebben bij het prikkelbaredarmsyndroom. Het kruid is ook vriendelijk voor de maag en helpt je na het eten van een opgeblazen gevoel af!

Ondersteunt leverprocessen

Onze lever is een van onze belangrijkste organen. Kurkuma biedt een natuurlijke ondersteuning en geeft de lever een gezonde boost! De grote hoeveelheid choline in kurkuma zorgt voor de positieve effecten. Deze stof speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het vet in de lever.

Naast al deze voordelen verzacht kurkuma ook pijn en koorts. Daarnaast werkt het ook nog eens antibacterieel en weerstand verhogend!

Staat jouw kopje kurkuma thee al klaar na het lezen van al deze voordelen? Zo niet, doe dan alvast wat inspiratie op met onderstaand receptje voor verse kurkuma thee!

Kurkuma thee zelf maken
Foto credit: Health & Love page

Verse kurkuma thee recept

-Voor drie kopjes thee –

 • 750 ml water
 • 15 gram verse kurkumawortel
 • 1/4 schil van biologische citroen
 • 1 theelepel honing
 • Snuifje zwarte peper

De bereiding

Breng een pot water aan de kook met de kurkumawortel en laat dit 15 minuten op een zacht vuur doorkoken. Voeg daarna de schil van citroen toe samen met de zwarte peper en laat het dan nog zo’n 10 minuten nakoken. In zwarte peper zit peperine, dit bestanddeel zorgt ervoor dat kurkuma gemakkelijker kan worden opgenomen in je lichaam.

Doe de thee in een kopje en doe er nog een theelepel honing bij. Je kan er ook nog een scheutje amandelmelk bijdoen. En voilà: zo simpel en zo gezond.

Kurkuma thee is niet enkel lekker, wij krijgen er ook instant herfstfeelings van!

Heb jij dit receptje al geprobeerd? Wij zijn natuurlijk heel benieuwd. Vergeet zeker niet jouw foto met ons te delen op social media en ons te taggen. Zo kunnen wij ook meegenieten van jouw creatie!


Dit wil je ook lezen

Recept voor Pasen: Chocolade matcha energy balls
Recept voor Pasen: Chocolade matcha energy balls
Pasen is zonder twijfel hét perfecte excuus om wat meer chocolade te eten. Maar vanaf je aan de paaseitjes begint, da...
Verder lezen
11 ongekende gezondheidsvoordelen van groene thee (en hoe je het best drinkt)
11 ongekende gezondheidsvoordelen van groene thee (en hoe je het best drinkt)
Groene thee is supergezond. Er worden heel wat positieve effecten aan deze warme drank toegeschreven: zo zou het help...
Verder lezen
Beetje moe? Deze matcha gember energy shot geeft je extra energie.
Beetje moe? Deze matcha gember energy shot geeft je extra energie.
Er zijn zo van die ochtenden dat ik moeilijk op gang kom. Op die momenten heb ik 101 dingen op mijn to do lijstje sta...
Verder lezen

16 Comment

 • Normaal ben ik niet van het uit proberen
  Maar Baat het niet dan schaadt het niet

  Lode Willems
 • hallo ik bestel mijn Kurkuma wortel altijd op de markt.
  mijn recept voor holte ontsteking .
  bakje kurkuma wortel.raspen.1 gemberwortel raspen.
  1 knoflook heel fijn snijden.1 dikke ui heel fijn snijden.2 rode pepers fijn snijden.
  in een stopfles samen doen .1 liter appelazijn er op pot sluiten een week laten staan.
  dan door zeef vocht opvangen.past precies weer in de fles van appelazijn.
  het prakje gooi je weg .
  ik neem iedere morgen een eetlepel sap.in niet lekker maar als je geen pijn wil leiden.
  en heb het hele jaar nog geen ontsteking gehad. andere jaren 3 keer in 1 jaar.
  voel me er heel gezond door .

  betsy
 • Ik ben 81 jaar en heb atrose ik gebruik atrosan van Dr. Vogel maar dat hielp niet, ik hoor steeds over kurkumes, de gele wortel maar ik gebruik vanaf 30 juli 2019 kurkumes thee met strooibouillon tuinkruiden van Knor, ik had vanaf vrijdag vocht tekort i.v.m. de warmte, en het resultaat vandaag geen pijn meer in de heup. Ik gebruik ook CBD vanaf 23 maart 2019 voor epilepsie aanvallen, hier heb ik ook goede resultaat. Ik gebruik vanaf 55 jaar al verschillende soorten homeopathiese kruiden en heb steeds goede resultaat. Dat helpt beter nog dan de medicijnen

  Robben
 • kurkuma thee en kruid ik gebruik deze heerlijke stoffen vanaf ongeveer mijn wie jaar ben nu 69 het is een levens onderdeel . zo bereik je in je latere leven de gezonde effecten. ik ben dit gaan gebruiken op mijn reizen naar Azië. de anti stoffen werken dat je tegen de onhygiene kan opboxen die daar heersen door een medicijn goeroe heb ik geleerd de leer van kruiden met name kurkuma. Vanaf mijn 15e heb ik mij geintresseerd in land cultuur en eigenschappen ik was 15 en liep al in mijn eentje in Marocco niet als toerist maar als ontdekker. hier heb ik de leer en kennis opgedaan van zwartzaad olie en ook andere soorten van olie en thee vooral mint maar ook de inheemse werking klei . Later met 17 jaar 8 jaar rondgezworven in Zuid Amerika Mate of Theraree Paraguayaans met indianen opgetrokken ge leeft van de Busch Mieren,bloedzuigers,cocablad,mandioca,of cassave, aapjes. Alleen van de medicijnman of vrouw zijn er wat wortel en van wondbehadeling door blad en poeders iets te leren . Ik heb alles zo meegemaakt door mijn werk ik was Zeeman met intresses. Nog even terug te komen op de kurkuma , ik kan niet zeggen of als je later begint met dit soort zaken of je leven je gezondheid verbeterd ik denk dat het na een bepaalde leeftijd je levenstijl eigen moet gaan worden. Uit mijn ervaring is het ik heb nog nooit een inwendige ziekte of kwaal gehad. Iets te lang duren stoelgang ik koop gewoon bij kruitvat of ethos een flesje dropsiroop in een paar uur tijd 1/2 flesje met kleine slokjes heerlijk en avond en ochtend geen probleem. Een moment hogebloeddruk nou en.

  Johan S
 • Ga het vandaag uitproberen.

  Tom van Oostrum

Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated