We hebben nog nooit zo lang wereldwijd stilgestaan bij onze lichamelijke gezondheid. Door corona is gezondheid prioriteit nummer één geworden. Maar een gezond lichaam betekent niet automatisch dat je je fantastisch voelt.

Of je lekker in je vel zit hangt in grote mate af van je mentale gezondheid. En dat aspect is net zo belangrijk voor een lang en gelukkig leven als lichamelijke gezondheid. De Japanners lijken dit te begrijpen. Zij leven langer én gelukkig met behulp van ‘dankbaarheid’. 

Wat kunnen we leren van oude Japanners?

De levensverwachting in Japan is hoog. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 84 jaar. In Nederland is het gemiddelde 81,5 jaar. Dat Japanners langer leven is al lang bekend. Een gezond dieet, actief blijven op latere leeftijd en een doel in het leven hebben dragen daar aan bij.

Iza Kavedija besloot dit nader te onderzoeken. Zij observeerde oudere Japanners van boven de 80 jaar. Ze kwam erachter dat deze mensen een hele dankbare houding hebben. Niet alleen ten opzichte van het verleden, maar ook voor het heden.

‘Nantonaku’ betekent ‘op een of andere manier’. Ondanks hun leeftijd geloven de oudere Japanners dat alles wel goed komt. Ze staan niet stil bij de onzekerheid van hun toekomst. Of bij gebeurtenissen uit het verleden. Hierdoor leven ze ‘in het nu’, maken zich minder zorgen en blijven actief.

Japanners zijn vooral heel dankbaar voor de mensen om hun heen. Vrienden en familie helpen met allerlei kleine en grote dingen. Dankzij hen zijn ze wie ze zijn en kunnen ze doen wat willen doen. Ze zijn afhankelijk van elkaar, maar zien dat niet als last. Het geeft hen juist een gevoel van verbinding.

Ikigai en wabi sabi

Ook in het inmiddels populaire concept ‘Ikigai’ is dankbaarheid een van de richtlijnen. Een ikigai hebben betekent het hebben van een doel in je leven. Dankbaar zijn voor het leven, makkelijk of moeilijk, hoort daar bij.

En dankbaarheid is ook terug te vinden in wabi sabi, de Japanse levenskunst voor het vinden van schoonheid in imperfectie. Het is het accepteren van vergankelijkheid en dankbaar zijn ondanks gebreken. Lees hier meer over in ons artikel over wabi sabi.

De effecten van dankbaarheid

Kan het ook écht? Langer en gelukkiger leven door dankbaar te zijn? Het antwoord is: ja. Een dankbare houding zorgt ervoor dat je goede, betekenisvolle relaties met de mensen om je heen. Zij helpen je vervolgens om een gezond en gelukkig leven te lijden.

Ook behoud je een positieve houding ten opzichte van het leven. Dat geeft minder stress. En van teveel stress weten we zeker dat het niet goed voor je is. Niet voor je lichaam en ook zeker niet om je gelukkiger te voelen.

Je ziet mogelijkheden in plaats van belemmeringen en dat houd je actief. En ook van actief zijn weten we dat het je mentale en lichamelijke gezondheid ten goede komt. Wist je dat Japanners helemaal niet zoveel sporten? Door een actieve levensstijl is dat dat niet meer noodzakelijk.

Dankbaarheid tonen kun je trainen

Kun jij in deze tijd ook wat meer positiviteit en dankbaarheid gebruiken? Dan hebben goed nieuws! Dankbaarheid kun je trainen. Dankbaarheid kun je halen uit kleine dingen, gebeurtenissen of mensen. Dingen die je nu misschien niet altijd opvallen. Deze twee makkelijke oefeningen gaan jou daar bij helpen.

dankbaarheid tonen

Oefening 1: schrijf jezelf dankbaar

Kies iedere dag een momentje om op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld tijdens het drinken van je kopje koffie. Of na het poetsen van je tanden. In het begin kan het lastig zijn om iets te bedenken, omdat jouw hersenen dit niet gewend zijn.

Je kunt dankbaar zijn voor het eten van die dag, voor je partner die je knuffel gaf, een fijne herinnering of een leuk vooruitzicht de volgende dag. Het hoeven geen speciale dingen te zijn en je hoeft ook geen pagina vol te schrijven.

Door bewust na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent, train je je hersenen. Je leert je hersenen anders te gaan denken. Hoe vaker je aan positieve dingen denkt, hoe gelukkiger jij je zult voelen.

Oefening 2: toon dankbaarheid

Lukt de eerste oefening? Dan kun je een stapje verder gaan door een brief te schrijven aan een ander. Aan je ouders, omdat je zo’n fijne jeugd hebt gehad. Aan een docent die jou stimuleerde. Aan de medewerker bij de bakker die jou weet op te vrolijken met een lach.

Deze oefening maakt je bewust van de mensen om je heen. Wie zijn belangrijk voor jou? En waarom? Kies iemand die je nooit echt nadrukkelijk hebt bedankt. Ook hier gelden geen regels. Een kort bedankbriefje is voldoende, maar je mag ook lange brief schrijven. Stuur hem op of lees hem voor.

Bedankt voor het lezen van dit artikel en ik hoop van harte dat je ermee aan de slag gaat.

Heb je zelf nog leuke ideetjes om je dankbaarheid te tonen, schrijf ze hieronder neer bij de reacties.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.