Je kent het wel: je bent moe, maar om de een of andere manier lig je urenlang wakker. Ja, vroeg of laat krijgen we hier allemaal wel mee te maken. Uit onderzoek van Newpharma blijkt namelijk dat ongeveer driekwart (73,62%) van de Belgen slachtoffer is van slapeloosheid.
Slaapproblemen hebben een slechte invloed op je humeur én gezondheid. Je staat moe op, je voelt je futloos en hebt geen energie. Bye bye productiviteit! Daarom mag je dit zeker niet onderschatten.
In mijn vorige blog schreef ik al over de meest voorkomende oorzaken en oplossingen van vermoeidheid. Vandaag deel ik de meest ongekende slaaptips waardoor jij zeker en vast van een goede nachtrust geniet!
#1 Maak komaf met middagdutjes
Het is fout om aan te nemen dat je na een korte nacht slaap wat moet bijslapen. Veel mensen doen een middagdutje omdat ze zich moe voelen. Vaak kan je daardoor de volgende nacht weer niet slapen en dit zorgt enkel voor problemen.
Doe je toch graag een middagdutje? Zorg dan dat dit niet langer dan 20 minuten duurt. Anders ga je over in een diepe slaap en is het moeilijker om wakker te worden. Daarnaast doe je dit best voor 15 uur, want latere dutjes kunnen een invloed hebben op de kwaliteit van jouw slaap.
#2 Las een piekermoment in
Vaak ontstaan slaapproblemen door stress. Je kent het wel: je hebt nog zoveel werk of je ligt wakker van die ene negatieve review van een klant. Dit heet piekeren.
Het is belangrijk om jouw werk niet mee te nemen naar de slaapkamer. Las daarom een piekermoment in. Schrijf tijdens dat moment al je gedachten en plannen op. Tip: doe dit niet juist voor het slapengaan want dan ga je hier toch aan denken. Zorg ervoor dat jouw hoofd volledig leeg is als je naar bed gaat.
#3 Honger? Eet iets licht
‘s Avonds nog honger krijgen en een maaltijd opwarmen: zeer slecht! Voor het slapengaan eet je best geen zware maaltijden meer. Maar met honger naar bed gaan is natuurlijk ook geen optie.
Eet daarom een lichte avondsnack zoals bijvoorbeeld een yoghurtje. Hierdoor is jouw maag wel gevuld maar moet de spijsvertering geen overuren draaien waardoor je toch goed zal slapen.
#4 Theesoorten om beter te slapen
We kennen allemaal de talrijke gezondheidsvoordelen van thee. De verschillende soorten hebben elk zo hun eigen voordelen.
Er zijn bepaalde cafeïnevrije theesoorten die ideaal zijn voor het slapengaan. Deze theesoorten bevatten kruiden die gekend zijn voor hun slaapbevorderende werking.
Kruidenthee is zelfs al eeuwenlang gekend als natuurlijk slaapmiddel. Denk hierbij aan kamillethee, lavendel- of jasmijnthee. Ik zet de voordelen van de kruiden op een rijtje.
Lavendel
Het is algemeen geweten dat lavendel een ontspannende werking heeft. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat het helpt om stress te verminderen én het angst bestrijdt.
De geur maakt ons rustig, wat zorgt voor een aangename en rustige sfeer in de slaapkamer.
Uit een studie blijkt dat lavendelgeur helpt om meer REM-slaap te krijgen. Dit is ook wel gekend als de droomslaap. Uit ander onderzoek blijkt dat het een kalmerend effect heeft. Wist je dat lavendelthee in Duitsland zelfs goedgekeurd is als middel tegen slapeloosheid? Daarbij wordt de thee ingeademd en dit heeft een ontspannende werking.
Kamille
Kamille is vooral gekend om de ontspannende werking. Een tasje kamillethee helpt om te kalmeren, angst te verminderen en is een natuurlijk middel tegen slapeloosheid.
Uit studies blijkt dat kamille benzodiazepine-achtige stoffen bevat. Deze stoffen zijn even effectief als corticosteroïden, dit zijn bijnierschorshormonen die ontstekingsremmend werken.
De bewezen voordelen van kamille:
- Het verlaagt stress.
- Bij darmaandoeningen werkt het uitstekend (net zo goed als bepaalde medicijnen).
- Kamille werkt goed bij wondgenezing.
- Het bevat benzodiazepine-achtige stoffen, wat ontstekingsremmend werkt.
- Kamille helpt zeer goed tegen slapeloosheid.
Jasmijn
Ooit al witte jasmijn geroken? De geur is heerlijk! Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat jasmijn helpt tegen bijvoorbeeld stress en depressie en dat het ook goed is voor ademhalingsproblemen.
Studies tonen aan dat elke kop jasmijnthee kalmerende eigenschappen bevat. Deze verminderen stress en angst en bestrijden slapeloosheid. Er is zelfs onderzoek dat aantoont dat jasmijn net zo kalmerend werkt als het populaire slaapmiddel diazepam (valium), maar zonder de negatieve bijwerkingen.
Probeer zeker eens een van deze kruidenthees voor het slapengaan. Er zijn verschillende slaap-thees beschikbaar, elk met hun eigen ingrediënten en voordelen.
#5 Spray een kalmerende geur op jouw kussen
Uit studies blijkt dat bepaalde geuren kunnen helpen bij slapeloosheid. Aromatherapie zorgde ervoor dat deelnemers binnen een onderzoek een betere slaapkwaliteit hadden en ook minder last hadden van angst. Adem bijvoorbeeld lavendelolie in voor het slapengaan of voeg het toe aan een warm bad voor extra ontspanning. Nog een tip: spray een kalmerende geur op jouw kussen voor een kalmerende werking.
#6 Eindig de dag rustig
Iets wat veel mensen vaak vergeten: het is belangrijk om de laatste 2 uur voor het slapengaan niets actief te doen. Neem je werk ook niet mee naar de slaapkamer en zet alle schermen (gsm, laptop en de televisie) op tijd uit. Het blauwe licht zorgt er namelijk voor dat je minder snel moe bent. Jouw biologische klok wordt volledig verstoord waardoor je lichaam denkt dat het nog licht is. Lees een goed boek of geniet van wat rustige muziek voor de ultieme ontspanning!
#7 Zorg voor een optimale temperatuur van de slaapkamer
De temperatuur van de slaapkamer is echt heel belangrijk. Zodra we slapen daalt de temperatuur van jouw lichaam. In een warme kamer is dit veel moeilijker, waardoor het lichaam gaat zweten. In een te koude kamer daarentegen zal je vaak wakker worden.
De ideale temperatuur ligt ergens tussen de 18 en 21 graden.
Tip: zet voor het slapengaan de ramen van de slaapkamer nog even open. Dit zorgt voor een frisse en gezonde lucht, waardoor je beter zal slapen.
#8 Probeer te ontspannen
De laatste uren voor het slapengaan is het heel belangrijk om te ontspannen. Geniet bijvoorbeeld van een warm bad, maak nog een wandeling of geniet van een ontspannend boek. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen ook helpen. Ontspanning is de ultieme oplossing voor stress!
Wetenschappelijke bronnen