Thee zetten is niet moeilijk. Toch? Het perfecte kopje thee zetten is toch niet zo eenvoudig als je zou denken. Met alleen het theezakje of thee-ei in kokend water gooien doe je jezelf en de thee tekort

Om nog meer te kunnen genieten van jouw kopje kruidenthee hebben wij een paar tips voor je. Dus pak je mok of glas thee erbij en lees verder.

Laat je thee 15 minuten trekken

Bij het zien van het getal 15 denk je misschien ‘mij niet gezien’. Er zijn maar weinig mensen die hun thee 15 minuten laten trekken. En wanneer het gebeurt, dan is dat omdat iemand vergeten is het zakje eruit te halen.

Je bent natuurlijk al hartstikke goed bezig wanneer je thee drinkt in plaats van frisdrank. Dus ‘snelle’ kopjes thee drinken is zeker niet slecht! Maar als het om kruidenthee gaat, wil je misschien ook van de gezondheidsvoordelen profiteren. Kruidenthee heeft wel wat meer tijd nodig. Een minuutje (of minder) thee laten trekken is bij lange na niet voldoende. 

Iedere thee kent zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ als het om de tijdsduur van het trekken gaat. De meeste soorten kruidenthee laat je het liefst 15 minuten staan, zodat de antioxidantrijke polyfenolen, de plantaardige stoffen die kruidenthee zo gezond maken, in het water kunnen komen. 

Bovenstaande geldt nog sterker voor theezakjes in vergelijking met losbladige thee. Thee in zakjes is vaak fijner vermaalt. Het oppervlakte wat blootgesteld wordt aan zuurstof is groter en daardoor wordt de smaak doffer. 

Want niet alleen de gezondheidsvoordelen, maar ook de smaak komt beter tot zijn recht. Een goede thee wordt niet bitter. De smaak zal alleen maar voller worden. De geur daarentegen neemt juist af. De aroma’s van de thee vervliegen namelijk. 

Houd de temperatuur van het water in de gaten

Een ander belangrijk component van thee is natuurlijk water. Voor de perfecte thee dien je rekening te houden met de temperatuur van het water. Doe je dat niet dan zal de thee, ook je favoriete kruidenthee, bitter gaan smaken.

Groene thee zet je met water tussen de 65 en 80 graden. Dat is een stuk later dan andere thee. Voor zwarte thee gebruik je water van rond de 90 graden. Voor Oolongthee en kruidenthee kan dit zelf nog een beetje warmer en oplopen tot 95 à 100 graden. Terwijl je witte thee het liefst zet met water van 85 graden. 

Het is dus belangrijk dat je water na het koken soms even laat staan. Kokend water heeft een temperatuur van 100 graden. Een goede kokendwaterkraan levert daarom ook water van 100 graden. Er zijn ook kranen die iets koeler water leveren en kranen die je zelf kunt afstellen. Tegenwoordig zijn er ook waterkokers waarbij je zelf de temperatuur kunt instellen. Ideaal! 

Voor kruidenthee gebruik je dus kokend water dat je héél eventjes laat afkoken. 

Kies voor losse thee

Deze tip hebben we eerder al genoemd. Losse thee is over het algemeen beter dan thee in een zakje. De thee in een zak is verpulverd. Je kunt het ook zien als het restproduct van losse thee. Het voordeel van losse thee is ook dat je de thee met gemak meerdere keren kunt gebruiken. Een theezakje raakt echter al snel zijn smaak kwijt. Maar van losse thee kun je gerust drie keer thee zetten. 

Bewaar de thee wel op een koele plek en in een afgesloten verpakking waar geen zonlicht doorheen komt. Door zuurstof en licht gaat de kwaliteit, geur en kleur achteruit. 

Wil je hier nog meer over weten? Lees dan ons artikel: Losse thee versus theezakjes.

Zelf thee maken

Wist je dat je ook gewoon zelf je thee kunt maken? En dat je op die manier zeker weet dat je pure, gezonde thee in handen hebt? Je kunt bloemen en kruiden zelf drogen in een dehydrator, oven of kruidendroger. Lees ons artikel over zelf kruidenthee maken voor meer tips.

10 gezonde soorten kruidenthee

Nu bestaat een ongezonde kruidenthee eigenlijk niet. Maar voor het gemakt hebben we er tien voor je op een rij gezet:

  1. Kamillethee: kalmerend
  2. Pepermuntthee: tegen spijsverteringsklachten
  3. Gemberthee: tegen misselijkheid
  4. Echinaceathee: verkort verkoudheid
  5. Rooibosthee: goed voor de botten
  6. Saliethee: verbetert het geheugen
  7. Citroenmelisse: tegen angstklachten
  8. Rozenbottelthee: bevat veel vitamine C
  9. Hibiscusthee: verlaagt de bloeddruk
  10. Passiebloemthee: bevordert de slaap

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.