Hoeveel tassen thee drink jij per dag? En kies je dan voor theezakjes of losse thee?

Als je langs de rekken thee van de supermarkt loopt, dan kom je vooral verpakkingen met theezakjes tegen. Logisch, want het is volgens veel mensen veel gemakkelijker dan thee uit blik.

Alhoewel deze zakjes echt vaak gebruikt worden ben ik er persoonlijk geen fan van. Losse thee is meestal van betere kwaliteit en het is ook veel gezonder dan thee in zakjes.

De kwaliteit van thee

De theecultuur kent al een lange geschiedenis en brengt ons terug naar China en Japan. In het begin werden er enkele losse theeblaadjes gebruikt om thee te zetten, het is pas later dat theezakjes op de markt kwamen.

Losse thee proevertjes

Zowel losse thee als thee in zakjes komt van de theeplant Camellia Sinensis. Het verschil ontstaat tijdens het sorteer- en productieproces. Tijdens het sorteren worden de grotere bladeren gescheiden van de kleine bladeren. Daarna wordt de thee per klasse ingedeeld: je hebt bladthee (volledige bladeren), brokens (grove stukken), fannings en dust (dit zijn de allerkleinste stukjes.

Fannings en dust worden voor de theezakjes gebruikt. Hoe kleiner het blad, hoe sneller het aroma vrijkomt en daarom dat deze thee in zakjes gebruikt wordt, zodat je snel een kopje thee kan zetten. Spijtig genoeg bevat deze thee maar weinig gezonde stoffen, omdat de blaadjes beschadigd zijn en de stoffen doorheen het proces verloren gaan. Vooral de theezakjes die je in de supermarkt terugvindt bevatten vaak de laagste graad van thee.

Bij losse thee wordt er gebruik gemaakt van bladthee en brokens. Deze blaadjes zijn intact en ondergaan heel wat minder bewerking waardoor ze meer gezonde stoffen bevatten.

Voordelen losse thee

Losse thee is dus van betere kwaliteit en het is gezonder dan theezakjes. Omdat het minder bewerking ondergaat bevat het een hoger gehalte aan antioxidanten, deze deeltjes beschermen het lichaam tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen die in verband gebracht worden met kanker en andere ziektes). Als je losse thee drinkt krijg je dus veel meer gezonde stoffen binnen.

Maar er zijn nog een aantal voordelen:

  1. Losse thee is meestal veel duurzamer. Wist je dat theezakjes vaak chemische bestanddelen en andere resten bevatten zoals nietjes en lijm? Als jouw theezakjes met een nietje vasthangen aan het koordje, dan mag je dit absoluut niet bij gft smijten. Let op: er zijn ook merken die biologisch afbreekbare theezakjes hebben, die zijn wel goed voor het milieu.
  2. Als jouw theezakjes chemische bestanddelen bevatten, vraag je dan af wat het met jouw kopje thee doet. Zo’n stoffen lossen gemakkelijk op in water, en dat kan dus slecht zijn voor de gezondheid.
  3. Je kan losse thee meerdere keren hergebruiken. In de echte theeceremonies worden dezelfde blaadjes meerdere keren gezet én de smaak wordt bij bepaalde theesoorten zelfs beter na een aantal zettingen.

Losse thee veel gedoe? Niet met de juiste accessoires

Veel mensen kiezen voor theezakjes omdat het gemakkelijker is. Je kookt water en hangt zo’n theezakje in jouw favoriete kopje. Akkoord, het is gemakkelijk, maar losse thee gebruiken is eigenlijk echt niet moeilijk. Je hebt gewoon de juiste accessoires nodig en dan wordt het kinderspel.

Beker on the go

Neem je jouw thee graag mee naar het werk? Dat kan met onze theebeker uit bamboe. Deze thermosbeker bevat dubbelwandig RVS waardoor al jouw dranken extra lang warm blijven (minstens 8 uur) of ijskoud (minimum 10 uur). De theebeker bevat een uitneembare theefilter en lekt niet doordat het een rubberen afsluitring bevat. Zo geniet je heel de dag van lekkere dranken!

Bamboe whisk en bamboe lepel voor matcha

Naast de gewone groene thee kan je ook kiezen voor matcha. Wist je dat één kopje matcha evenveel voedingsstoffen bevat als tien kopjes gewone groene thee? Voor het perfecte kopje matcha gebruik je een bamboe matcha klopper en matcha lepel. Met de lepel meet je exact af hoeveel matcha je nodig hebt, en de klopper gebruik je om een mooi schuimlaagje te verkrijgen.

Een laatste tip: wil je genieten van het beste kopje thee? Om de smaak optimaal te behouden bewaar je losse thee in een afgesloten pot op een donkere plek. Thee is namelijk gevoelig voor vocht, lucht en licht. Zo geniet je lang van jouw favoriete thee! Onze matcha zit ook in een afgesloten blik zodat de goede voedingsstoffen niet verloren gaan.

Wil je graag op de hoogte blijven van leuke acties, tips en tricks? Volg Joy of Matcha op Facebook of Instagram voor dagelijkse nieuwtjes.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.