Kruidenthee is goed voor je, dat kon je in een van mijn vorige blogs al lezen. Elk kruid heeft namelijk bepaalde helende eigenschappen die voor specifieke kwaaltjes goed zijn.
Maar wist je dat de kruidenthees in de supermarkt vaak geen theeblaadjes bevatten? Het is dus gewoon een afkooksel van fruit, planten of groenten en meestal zitten er nog weinig gezonde stoffen in. Ze zitten bovendien boordevol ongezonde toevoegingen (zoals aroma’s, zodat jij de smaak beter vindt, en zij dus meer verkopen.)
Wil je de voordelen halen uit gezonde, natuurlijke ingrediënten, dan kan je jouw favoriete kruidenthee dus beter zelf maken. Maar hoe begin je daar nu aan? Ik verzamelde nuttige tips waarmee je in 1-2-3 jouw eigen gezonde thee zet.
- Hoe kruiden drogen
- Hoe zelf kruidenthee maken
- Verrassende kruidenthee combinaties
- Mijn favoriete kruidenthee infusie
Kruiden en fruit drogen in een dehydrator, oven of kruidendroger
Heb je in de tuin ook heel wat prachtige bloemen en kruiden staan? Pluk erop los, want de natuur zit boordevol smaak! Zo leg je ook direct een voorraad voor de winter aan en geniet je heel het jaar door van homemade kruidenthee.
Het drogen van fruit of kruiden zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen bewaard blijven en daardoor kan je er lang van genieten. Kruiden en fruit drogen is eigenlijk heel simpel en het kan op 3 manieren: in een dehydrator (ook wel voedseldroger genoemd), in de oven, of aan een kruidendroger.
In de dehydrator
Een dehydrator blaast warme lucht van boven naar beneden. Als je een dehydrator koopt, let er dan op dat deze genoeg rekken heeft. Zo kan je veel meer drogen in één keer en dat bespaart ook wat tijd.
Tip: de schijfjes fruit moeten dun genoeg en gelijkmatig gesneden zijn want dan drogen ze veel sneller. Hoe lang dit duurt hangt van het soort fruit af én de omgeving waarin het gebeurt. In een vochtige omgeving zal het proces langer duren.
Als het fruit droog is, breek het dan in kleinere stukjes en bewaar het in een gesloten pot waar geen licht en lucht aan kan. Op deze manier kan je het nog zeker 1 jaar bewaren.
In de oven
Heb je geen voedseldroger? Geen probleem, fruit en kruiden kan je ook in de oven drogen. Dit is eigenlijk supersimpel: verwarm de oven voor op 50°C hete lucht. Laat daarna de schijfjes fruit drogen (dit kan zo’n 2 tot 6 uren duren, afhankelijk van het soort fruit.)
Aan de kruidendroger
Heb je lekkere kruiden in je tuin staan? Knip de takken of topjes af en gebruik een touwtje om 5 takjes samen te binden. Daarna hang je ze ondersteboven aan een kruidendroger, liefst in een donkere ruimte. Hoe warmer, hoe sneller deze kruiden zullen drogen en dan behouden ze ook veel meer smaak. Het kan tot 2 weken duren voor ze klaar zijn.
Er zijn dus tal van manieren om fruit en kruiden te drogen. Na het drogen bewaar je ze best op een droge plaats, in afgesloten bokalen waar geen lucht aan kan.
Hoe je zelf kruidenthee maakt
Als je zelf kruidenthee maakt, dan kan je er op los experimenteren. Er zijn zoveel verrassende combinaties die boordevol gezonde stoffen zitten.
Breng water aan de kook, doe de kruiden ondertussen in een theepot (hier kies je best voor een theepot met zeef). Neem je jouw favoriete thee graag mee naar het werk? Dan is onze bamboebeker met uitneembare zeef superhandig. Giet het water over het fruit of de kruiden en laat het zo’n 5 à 10 minuten trekken. Dit hangt af van de sterkte die jij graag hebt.
Voor één theepot (3 tot 4 koppen) heb je 6 dl water en ongeveer 20 gram gedroogde kruiden nodig.
Verrassende kruidenthee combinaties (fruit en kruiden)
Tijm en sinaasappel
Tijm heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. De sinaasappel zorgt voor een heerlijke, frisse smaak. Deze thee werkt super bij een verkoudheid, omdat het een vervelende hoest verlicht. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem want het zit boordevol vitaminen.
Gember & citroen
Voel je een griepje opkomen? Dan is gember en citroen de ultieme combinatie. Gember zit bomvol mineralen, antioxidanten en vitaminen. De pittige smaak zorgt voor een verwarmend effect, en bij elke slok warm je op. Dit is dus de perfecte herfstdrank! Voeg nog wat honing toe voor extra zoetigheid.
Tip: als je citrusvruchten gebruikt kies je best voor onbespoten of biologische producten. De schil slorpt pesticiden op, en dit wil je uiteraard niet in je kopje thee…
Kamille, lavendel en lindebloesem
Heb je last van stress en kom je graag tot rust? Dan kan je kamille, lavendel en lindebloesem gebruiken. De geur van lavendel werkt ontspannend en kamille staat al eeuwenlang bekend als slaapthee. Wedden dat je hierdoor heerlijk gaat slapen?
In deze blog lees je meer over de soorten kruiden en hun gezondheidsvoordelen
Mijn favoriete thee infusie
Er zijn zoveel verschillende combinaties, maar mijn favoriete infusie bevat witte thee met rozenblaadjes, sinaasappel, aardbeien, blauwe bessen, appel en munt. Door te experimenteren ontdekte ik dat deze combinatie echt overheerlijk is. De rozenblaadjes zitten boordevol vitaminen en het zorgt voor een zachte bloemensmaak. Blauwe bessen bevatten heel wat antioxidanten en de appel, munt, aardbei en citroen zorgen voor een frisse smaak.
Ingrediënten (voor 1 pot thee)
- 4,5 gram sinaasappel
- 3 gram appel
- 3,5 gram aardbeien
- 6 gram rozenblaadjes
- 8 gram witte thee (losse thee)
- 0.5 gram munt
De hoeveelheden kies je zelf, dit is slechts een voorbeeld. Experimenteer met verschillende combinaties en hoeveelheden, zo ontdek je welke jij het lekkerst vindt. Een pakje kruidenthee in de supermarkt halen is dan misschien gemakkelijker, zelf je kruidenthee zetten is veel lekkerder, gezonder en leuker!
Volgende week deel ik trouwens een overheerlijk recept voor wafels met matcha, stay tuned!
Groetjes
Ronny