Of je er nu van houdt om op het strand te liggen, te tuinieren of te wandelen. In de zomer ontkom je er niet aan: zonnebrand. Zonlicht is zowel goed als slecht voor ons. Goed voor een flinke dosis vitamine D. Minder goed vanwege de UV-straling. Gelukkig kun je bij elke drogist en supermarkt zonnebrand kopen. Maar welke moet je dan kopen? In dit artikel beantwoorden 7 vragen over zonnebrand.
Welke factor moet ik smeren?
SPF staat voor Sun Protection Factor. Oftewel de beschermingsfactor tegen de zon. Een hoge factor betekent langere bescherming. Een lage factor beschermt dus minder lang dan een hoge. SPF 20 betekent dat je 20 keer zo lang in de zon kunt zitten dan iemand zonder crème.
Ben je normaal iemand die in 10 minuten verbrand? Dan kun je met SPF 20 200 minuten in de zon zitten. Factor 50 beschermt dus net zo goed als factor 20, alleen wat langer. In de realiteit zul je echter wel elke 2 uur opnieuw moeten smeren voor een goede werking. We bewegen, zweten of zwemmen. Factoren die de werking beïnvloeden.
Dat geldt ook voor waterbestendige zonnebrand. Ook die zul je opnieuw moeten blijven smeren. Een zonnebrand mag dit label hebben als het na het zwemmen nog voor 50% op je huid zit. En let op: dit is getest bij mensen die niet heel erg actief waren in het water. Ga jij spelen of actief zwemmen, dan zal er nog maar minder dan 50% op je huid zitten.
Je kunt ook kiezen welke zonnebrand je wilt op basis van hoeveel UV-straling er op een dag is. Hoe hoger de straling op een dag, hoe hoger de benodigde SPS. Je kunt hiervoor een UV-stralingsindex raadplegen.
Is een dure zonnebrand beter?
Het prijsverschil tussen verschillende soorten zonnebrand is groot. Een flesje van een bekend merk is veel duurder dan het flesje van een huismerk. De prijs zegt echter helemaal niks over hoe goed of slecht de bescherming is. Alleen de factor zegt daar wat over. Een fles factor 30 van 20 euro beschermt net zo goed als een flesje van 6 euro. Dat is wettelijk bepaald!
Het prijsverschil zit in de andere ingrediënten en de marketing eromheen. Een dure zonnebrand voelt misschien wel lekkerder aan, smeert misschien net wat beter uit of ruikt lekkerder door het parfum dat erin zit. Geen van deze factoren maakt de zonnebrand beter!
Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?
Een zonnebrand kan wel twee jaar meegaan. Ja echt waar! Je moet hem dan wel goed afsluiten en op een droge, koele en donkere plek bewaren. En dat kan wat lastig zijn als je een dagje op pad bent. De beschermingsfactor daalt wel langzaam. Op het etiket van een zonnebrand staat vaak een icoon van een potje met daarop een getal. Deze laat zien hoeveel maanden de zonnebrand houdbaar is.
Natuurlijk vs. chemische bescherming: wat is beter?
Een zonnebrand bestaat uit stoffen die jouw huid moeten beschermen. Ze werken als een filter. Ze filteren ultraviolette straling (UV). Er zijn twee soorten bescherming die op een verschillende manier bescherming bieden.
Chemische filters
Chemische filters nemen de zonnestralen in zich op.Ze smeren goed en makkelijk uit over je huid en laten geen witte strepen achter. De chemische stoffen die erin kunnen zitten zijn: octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene.
Alle zonnebrand die je in de winkel koopt zijn veilig bij normaal gebruik. Maar de stoffen zijn toch niet zo onschuldig als ze lijken. Over vrijwel alle stofjes is wel eens getwijfeld. Met als gevolg dat regelgeving werd aangepast of verder onderzoek nodig was.
Daarnaast heeft het niet alleen effect op ons als mens, maar mogelijk ook op het milieu. Wij smeren zonnebrand en gaan vervolgens zwemmen in de zee. Uit onderzoek blijk dan ook dat in al het water op de wereld UV-filters aanwezig zijn. En die zijn er maar moeilijk uit te halen.
Minerale filters
Natuurlijk of minerale filters weerkaatsen de UV-stralen. De zonnebrand moet daarvoor op je huid blijven liggen. Met als gevolg dat je huid een witte waas houdt na het smeren. Minerale stoffen zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Als er ook nog ‘nano’ op de verpakking staat, dan wordt de huid niet wit, omdat deze stoffen kleurloos zijn.
Ook deze stoffen zijn uitgebreid onderzocht. Een terugkerende conclusie blijft dat de stoffen wel veilig zijn, maar er wel zorgvuldig en voorzichtig mee moet worden omgegaan. Daarom bestaan er regels voor hoeveel er van een bepaalde stof in een flesje mag zitten. Zo mag titaniumdioxide (nano) niet in sprays zitten, omdat het mogelijk schadelijk is om dat in te ademen.
Andere stoffen die in zonnebrandcrèmes voorkomen zijn geurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten, emulgatoren, pigment en hydraterende stoffen.
Olie, crème, spray of gel?
Het korte antwoord is dat elke vorm evengoed beschermt. Je hoeft alleen naar de factor te kijken. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze minder vet zijn en makkelijk uit te smeren. Crèmes bevatten juist meer vetten wat goed is voor een droge huid.
In de winter kun je het beste een vette crème gebruiken. Het hoeft geen speciale zonnebrand voor wintersport te zijn. Een normale crème is voldoende. Een vette crème bevriest namelijk niet.
Voor alle overige producten gaat het om wat jij prettig vindt. Sommige mensen vinden de glans van een olie mooi. Anderen vinden het juist niet prettig als het zand blijft plakken aan de huid. De een vindt een spray handig, de ander smeert liever. Kies een zonnebrand die goed beschermt, kijk eens naar de ingrediënten en bedank wat praktisch is.
Helpt een aftersun?
Aftersun wordt verkocht met woorden als ‘verzachtend’, ‘kalmerend’ en zelfs ‘genezend’. We zien het als middeltje dat helpt tegen een verbrande huid. Dat doet het echter niet. Het enige wat een aftersun doe is hydrateren. En dat doet elke bodylotion.
Ook de speciale ingrediënten, zoals aloë vera, zijn van weinig toegevoegde waarde. In zo’n flesje zit zo weinig aloë vera, dat het vrijwel geen effect heeft. Soms kan een aftersun zelfs alleen maar meer kwaad doen als deze vol zie met parfum, alcohol of menthol.
Kun je zelf zonnebrand maken?
Jazeker! Al met vier ingrediënten kun je zelf aan de slag. Je hebt nodig: 100 gram kokosolie, 90 gram shea butter, 10 gram jojoba olie en een SPF. Voor de SPHF geldt: 20% zinkoxide per 100 gram, maakt SPF 20. Smelt de kokosolie en shea butter langzaam au-bain-marie. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en meng deze. Bewaar het mengsel in een potje met deksel.
Er zijn ook nog andere middelen die goed werken tegen de zon. Waar geen stofjes met moeilijke namen aan te pas komen. Draag hoedjes, petjes en blijf grotendeels in de schaduw. Even zon kan wel, maar het liefst niet wanneer de zon op zijn sterkst is.
Wat is jouw favoriete zonnebrand? Laat het ons weten!