Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol: het beschermt je lichaam tegen gevaarlijke indringers. Maar soms is je immuunsysteem verzwakt, dan krijgen deze indringers vrij spel.

Zeker in de herfst of de winter is onze weerstand vaak wat lager… Hou je immuunsysteem heel het jaar door sterk met de juiste voeding!

In deze blog vertel ik je meer over 8 fantastische soorten voeding die je weerstand een boost geven

De symptomen van een verzwakt immuunsysteem 

Eerst even dit: vooraleer we aan een sterke weerstand willen werken, moeten we natuurlijk weten wat de symptomen zijn. 

Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende klachten:

 1. Ben je langdurig moe, en heb je zelfs aan het begin van de dag geen energie? Dan kan het zijn dat je weerstand aan de lage kant is. 
 2. Je hebt regelmatig last van infecties (denk aan maagproblemen, een infectie van je urinewegen, een blaasontsteking, ontstoken tandvlees…)
 3. Wanneer je ziek wordt, dan duurt het ook langer tot je weer helemaal de oude bent. Het herstelproces neemt meer tijd in beslag, je immuunsysteem is immers niet meer in staat om je lichaam optimaal te beschermen. Een griepje of verkoudheid duurt dus meestal wat langer. 
 4. Je bent vaak verkouden. 

8 voedingsmiddelen die je immuunsysteem boosten 

Een zwak afweersysteem heeft vaak te maken met te weinig lichaamsbeweging, stress of een gebrek aan slaap. Maar er is nog een belangrijke oorzaak: dikwijls ligt een ongezond voedingspatroon aan de basis.

Als je onvoldoende vitamines en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, dan krijg je al snel tekorten waardoor je lichaam niet optimaal kan functioneren. 

Wil je jouw immuunsysteem sterk houden?

Vul je tekorten dan aan met gezonde voeding. Nee, dus niet met voedingssupplementen, maar passeer eens wat vaker langs de groenten- en fruitafdeling.

Deze voedingsmiddelen geven jouw immuunsysteem een gigantische boost: 

 1. Citrusvruchten zitten bomvol vitamine C. Deze vitamine zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal werkt. Sinaasappels, mandarijnen, citroen, pompelmoes en limoen mag je dus zeker wat vaker eten. 
 2. Spinazie is een superfood! Het bevat veel essentiële voedingsstoffen zoals folaat en mineralen (ijzer, calcium, magnesium en kalium.) Het is een groene bladgroente die heel wat fytochemicaliën en glucosinolaten bevat, deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking. Dat geldt voor alle groene bladgroenten: broccoli, boerenkool, waterkers… Al deze groenten boosten je immuunsysteem.
 3. Matcha thee is een bron van vitamine C, selenium, chromium, zink en magnesium. Al deze stofjes heb je nodig voor een sterke weerstand. 
 4. Vette vis zoals makreel, haring en sardines is een bron van omega-3 vetzuren en eiwitten. Ons lichaam heeft omega-3 absoluut nodig, maar het wordt door het lichaam niet voldoende aangemaakt. Deze omega-3 vetzuren helpen ontstekingen te voorkomen en spelen een belangrijke rol binnen ons immuunsysteem. Omega-3 vetzuren vind je ook in noten en zaden. 
 5. Eet vezelrijke voeding zoals volkoren graanproducten en peulvruchten. Je darmen maken een belangrijk deel uit van je immuunsysteem. Gezonde darmen zorgen voor een goede werking van je lichaam! 
 6. Specerijen zijn geweldig voor je immuunsysteem. Kaneel en kurkuma hebben een ontstekingsremmende werking en zitten vol antioxidanten. Deze kruiden zitten trouwens ook in mijn gloednieuwe matcha blends.
 7. Griekse yoghurt en kefir bevatten probiotica. Dit zijn levende micro-organismen die je darmen gezond houden en je spijsvertering stimuleren. Daarjuist vertelde ik je al dat gezonde darmen belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Dat is ook direct dé reden waarom yoghurt best deel uitmaakt van een gezond voedingspatroon.
 8. Noten en zaden zitten vol gezonde vetten, die zorgen ervoor dat je lang verzadigd bent en dat het slechte cholesterol verlaagt. Maar dat niet alleen: ze zijn ontzettend goed voor je weerstand. Voeg dus gerust wat chiazaad toe aan je smoothie en werk je ontbijt af met een variatie aan nootjes. Je mag dagelijks een handvol noten eten. 

Voedingstips voor een gezond lichaam 

 • Eet gevarieerd. Je bord zou er ongeveer zo uit moeten zien: 300 gram groenten (de helft van je bord), ¼ eiwitten en ¼ koolhydraten. 
 • Wissel af met heel wat groenten: door gevarieerd te eten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.
 • Eet zeker 250 gram fruit per dag. 
 • Uiteraard moet je ook voldoende water drinken, dit zorgt ervoor dat afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd worden.
 • Suikers maken je lichaam zwak. Probeer dus zoveel mogelijk voor verse voeding te kiezen, en eet zo weinig mogelijk ongezonde snacks en voorverpakte maaltijden. 

Passeer dus vooral wat vaker langs de fruit- en groentenafdeling, want al dat lekkers geeft je weerstand een enorme boost!

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.