Een gezellige namiddag bijpraten met de vriendinnen rond een tafel gevuld met zoetigheden, hartige hapjes en een kopje thee. Het is volgens de legende dankzij Anna, de zevende hertogin van Bedford, dat afternoon tea een geliefd theeritueel geworden is in Engeland.

Britten zijn gekend voor hun thee en aan die traditionele afternoon tea gaat een hele geschiedenis vooraf, waar ik je vandaag graag meer over vertel!

De hertogin van Bedford

In de jaren 1840 werden er maar twee maaltijden per dag gegeten. s’ Ochtends vroeg en dan pas rond 20 uur ‘s avonds. Tussen deze twee maaltijden zat er dus heel wat tijd.

Volgens de geschiedenis was het hertogin Anna die tussen het ontbijt en het avondeten ineens zin kreeg in iets lekkers. Ze vroeg daarom aan haar bedienden om wat hapjes klaar te maken. En dat bleef niet bij een eenmalige gebeurtenis, het werd traditie om in de namiddag de honger te stillen met heerlijke hapjes.

Wanneer Anna in de namiddag bezoek over de vloer kreeg, serveerde ze deze hapjes ook aan haar gasten en zo is afternoon tea ontstaan. Het werd een favoriete bezigheid van de elite.

Het verschil tussen afternoon tea en high tea

We hebben het nu over afternoon tea gehad, maar de term high tea wordt ook vaak gebruikt.

Dit zijn geen synoniemen, er is zelfs een belangrijk verschil tussen de twee.

Thee werd zowel door de rijken als de armere klasse gedronken. Een afternoon tea was vooral een sociaal gebeuren voor de hogere klasse wat rond 4 uur plaatsvond.

Omdat arbeiders een ander dagindeling hadden aten zij een lichte snack als ze rond 6 uur thuiskwamen van hun werk, deze avondmaaltijd is een high tea. Een high tea bestond vooral uit brood, groentjes, kaas, soms vlees en vis, sandwiches, aardappelen, crackers en een kopje thee.

De naam high tea komt van de hoge stoelen waarop de arbeiders zaten, deze maaltijd werd meestal aan tafel genuttigd. Bij de afternoon tea daarentegen zat de elite op lage salonstoelen of banken, daardoor wordt de afternoon tea soms ook low tea genoemd.

Afternoon tea

Al het lekkers van de afternoon tea

Een afternoon tea bestaat traditioneel uit een etagère met drie verdiepingen. De gerechten worden van hartig naar zoet geserveerd en er zit een bepaalde orde in de verdiepingen:

  • Onderste verdieping: hier vind je sandwiches (dit zijn boterhammen zonder korst) en allerlei soorten wraps. De sandwiches zijn belegd met gerookte zalm, komkommer, ham en mosterd (...)
  • In het midden: de hartige hapjes, vaak ook scones met clotted cream en confituur.
  • Bovenste verdieping: de zoetigheden, zoals gebak en cake.

Je begint met de onderste verdieping en eindigt met de zoete hapjes, net zoals je op restaurant een voor-,hoofd- en nagerecht zou eten! Elke afternoon tea is anders, zo zijn er ook tal van andere formules (zoals een extra glas champagne bij de hapjes).

Bij deze hapjes komen uiteraard nog verschillende soorten thee. De thee wordt geserveerd in een grote pot, waardoor je samen van meerdere kopjes kan genieten.

Afternoon tea anno 2019

Adresjes in Londen

Voor de echte afternoon tea moet je in Londen zijn, daar serveren verschillende hotels en restaurants het heel de dag door. Je kan wel best op voorhand even reserveren want de plaatsen zijn meestal beperkt.

Er zijn zoveel fijne plaatsjes in Londen, maar dit zijn enkele van mijn favorieten:

  • The Bloomsbury hotel - een klassieke afternoon tea met traditionele hapjes.
  • Millennium hotel - geen klassieke afternoon tea maar eentje met een Chinese twist (denk aan dim sum’s, en een glas champagne).
  • Brown’s hotel, The English Tea Room - een vaste waarde, Queen Victoria kwam er zelfs al langs. Hier ontdek je een heerlijke afternoon tea in een aangename setting.
  • The Ritz - op zoek naar pure luxe? In The Ritz geniet je van jouw kopje thee in een indrukwekkend interieur. Gouden details, een grote koepel en de vele spiegels, in één woord: wauw! Dit is trouwens het enige hotel in The UK met een gecertificeerde thee sommelier.

Adresjes in België

Wil je niet speciaal naar Londen reizen voor een afternoon tea? Goed nieuws, want ook in ons klein landje kan je op verschillende plaatsen terecht voor zo’n heerlijk thee-onderonsje!

Afternoon tea in Brugge

  • Stonemanor, the British Shop - In Kortenberg vind je The British Shop, een supermarkt waar je enkel Britse specialiteiten terugvindt. Naast de winkel is er ook een tearoom, waar je in de prachtige veranda van een afternoon tea geniet. Ook een aanrader: English Breakfast!
  • Bakkerij Domestic - In het roze salon van Bakkerij Domestic in Antwerpen geniet je van een etagère vol lekkers. Patissier Sander Goossens maakt al de zoetigheden met veel passie en liefde!
  • Salon de Thé Claude - Bij Salon de Thé Claude in Antwerpen kan je terecht voor een Lazy Afternoon Tea, waarbij je het beste uit Engeland ontdekt. Van sandwiches tot scones, taartjes en zelfs macarons. In de intieme setting zijn de plaatsen beperkt, je kan dus best een tafeltje reserveren.
  • Hotel Orangerie - Breng je binnenkort een bezoekje aan Brugge? Bij Hotel Orangerie geniet je van een overheerlijke traditionele afternoon tea. Zeker de moeite waard!
  • Wander Coffee Bar - Deze nieuwe hippe bar in Gent is absoluut het bezoeken waard. Een echte aanrader is hun zalige matcha cheesecake.

Adresjes in Nederland

Ook in Nederland is de High Tea erg populair. In alle grote steden zoals AmsterdamDen Haag en Utrecht kun je terecht voor een heerlijke High Tea. Maar ook in de kleinere steden en dorpen kun je tegenwoordig aanschuiven voor die lekkere zoete en hartige hapjes in combinatie met thee.

Ken jij nog leuke adresjes in België of ver buiten de grenzen?

Laat het me zeker even weten! 

 

Photo by Jelleke VanooteghemAlysa Tarrant 

Reacties

Bij de Duke of Antwerp op de de Keyserlei in Antwerpen ook heel lekkere high tea!!
Ik vind de matcha thee heel lekker en ga binnenkort nog enkele doosjes bestellen.

— Elisabeth Verhoeven