We hebben een soort haat-liefde verhouding met vet als mensen. We hebben vet nodig, maar velen zijn vooral bezig er vanaf te komen. Met name van buikvet, want dat is ongezond. Wat doe je er tegen? En wat niet? Lees het hier!
Vet op en in je buik
Simpel gezegd kun je buikvet verdelen in twee soorten. Buikvet dat op je buik zit. Dit vet zit tussen de huid en je spieren. Daarom noemen we het onderhuids vet. Dat is het vet dat je makkelijk kun beetpakken en waar we ons dan ook vaak storen.
Maar dit soort is niet direct gevaarlijk. Je kunt er wel wat dikkere billen of een beetje buik door krijgen. Het leidt niet direct tot meer ziekten. Hoewel het wel wat meer druk op het hart kan veroorzaken.
Vet in je buik daarentegen is een ander verhaal. Dit noemen we orgaanvet. Het zit rond alle belangrijke organen. Het heeft ook een belangrijke functie. Namelijk het beschermen van organen en het aanmaken van hormonen.
Maar! Te veel orgaanvet is hartstikke ongezond. Het kan leiden tot een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten. Iedereen kan teveel orgaanvet hebben, ongeacht hoe je eruitziet.
Hoe weet je of je buikvet hebt?
Als iedereen buikvet kan hebben, hoe weet je dan of je het hebt en er iets aan moet doen? Je kunt een goede inschatting maken op basis van je buikomvang.
Dit doe je door je buik om te meten. Meet tussen je rippen en je heupen. Rond je navel. Trek het meetlint niet strak aan en houd je buik niet in.
Voor mannen geldt dat je bij meer dan 94 centimeter waarschijnlijk te veel buikvet hebt. En voor vrouwen geldt dat vanaf 80 centimeter.
Buikvet verliezen moeilijk?
Wat we veel horen is dat buikvet verliezen zo ontzettend moeilijk is. Daar wordt op ingespeeld door allerlei middeltjes aan te bieden die buikvet gericht moeten doen verdwijnen. Helaas is de realiteit anders.
Buikvet kwijtraken is moeilijk, omdat je lichaam dit niet makkelijk los laat. Wanneer je een dieet volgt om af te vallen zul dat vooral merken. Je wordt zeker slanker, maar dat vet op je buik blijft maar zitten.
Niet zo gek nu je weet dat je lichaam dit vet ook ziet als bescherming voor de organen. Daarnaast zijn er allerlei factoren die dat effect kunnen versterken.
Hoe dan wel?
Je kunt ververbanding niet richten, maar uiteindelijk zorgt er echt wel voor dat je ook buikvet zal verliezen. Mits je lang genoeg vol houdt op een gezonde manier. Dat doe je met deze drie stappen.
- Stap 1: Eet gezond
- Stap 2: Verminder stress
- Stap 3: Beweeg
Geen moeilijke abracadabra toch? Dit gaan we hieronder verder uitleggen.
Oefeningen om buikvet te verbanden
Over buikspieroefeningen bestaan wat misverstanden. Het is niet zo dat je met alleen buikspieroefening buikvet wegwerkt. Het is echt wel zo dat je met krachttraining uiteindelijk meer calorieën gaat verbranden. En je buik ziet er wel eerder strakker uit.
Spieren verbruiken meer energie dan vet. Dus als jij meer spieren krijgt, verbrand je automatisch gedurende de dag meer. Je stofwisseling versnelt. Uiteindelijk leidt dat er toe dat jij meer kunt eten, zonder aan te komen.
Het gaat hier dus niet om alleen buikspieroefeningen. Doe krachttraining voor het hele lichaam. En misschien een klein beetje extra voor je buik en rug. Er zijn online heel veel oefeningen en programma’s te vinden die je hierbij kunnen helpen.
Eten tegen buikvet
Voeding speelt een grote rol in de strijd tegen buikvet. Daarom geven we je een aantal makkelijke tips die ontzettende goed helpen.
Vezels
Het is belangrijk dat je veel voedingsvezels eet. Het Voedingscentrum adviseert 30 tot 40 gram. Het verschilt per persoon bij hoeveel vezels je je het beste voelt. Sommige mensen voelen zich beter bij meer. Anderen krijgen bij veel vezels juist last. Dit is iets wat je zelf moet uitproberen.
Veel mensen krijgen minder vezels binnen dan gedacht. Terwijl voedingsvezels je darmen beter laten werken, je voller laten voelen en je krijgt meer voedingsstoffen binnen. Je zult je beter voelen: minder opgeblazen, meer energie en tevreden na een maaltijd.
Eiwitten
Naast vezels zijn eiwitten belangrijk. Eiwitten vullen je maag goed. Je lichaam maakt als gevolg minder ghreline aan. Zo heet het hormoon die jou hongerig laat voelen. Wanneer je je minder vaak hongerig voelt, zul je ook minder vaak eten. Met name ongezonde tussendoortjes zijn zo verleden tijd. En dat er niet alleen voor dat je eerder afvalt. Maar ook dat je buik zich beter voelt. Van veel suikers of veel zout kan je buik flink opzwellen.
Koolhydraten
Daarmee komen we gelijk op een volgende punt. Koolhydraten zijn niet slecht, je hebt ze nodig. Maar er is wel een verschil tussen koolhydraten die over het algemeen beter voor je zijn en de koolhydraten die je beter kunt laten staan. We hebben het dan over enkelvoudige koolhydraten, ook wel de toegevoegde suikers in producten. Deze doen je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen. Vervolgens stijgt ook je insuline. Dit hormoon. Complexe koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel veel minder stijgen. Vezel zijn trouwens ook een soort koolhydraat!
Veel orgaanvet is vaak de oorzaak van ongezond snacken. Veel bewerkte producten met toegevoegde suikers. Denk aan cake, koekjes en andere zoetigheden. Na een tijdje reageert je lichaam minder snel op de insuline waardoor je uiteindelijk diabetes type 2 kunt krijgen.
Natuurlijk
Bovenstaande kun je voorkomen door voor natuurlijk en onbewerkt te eten. Oftewel alle soorten groenten en fruit, peulvruchten, vis en vlees. Er komt veel uit de fabriek, maar ook heel veel niet! Vervang een aantal gemaksproducten voor onbewerkte producten en je bent al een heel eind. Suikers en andere smaakstoffen zorgen ervoor dat je makkelijk overeet, en dat je hormonen uit balans raken.
Er zijn ook verschillende kruiden en specerijen die je helpen je lichaam en buik gezond te houden. Of die helpen bij het stabiliseren van je bloedsuiker. Bijvoorbeeld onze Skinny Matcha. Die ook nog eens heel lekker is. Een verantwoord tussendoortje of toetje dus!
Anti-stress
Hormonen beïnvloeden waar je als eerst of als laatst vet verbrandt. Het stresshormoon cortisol zorgt er bijvoorbeeld voor dat het vet op je buik als laatste aan de beurt is. Het is dus belangrijk om dagelijks voor voldoende ontspanning te zorgen. Denk aan mindfulnessoefeningen, meditatie, een wandeling of boek lezen. Maar ook praten met familie en vrienden kan ontspannen.
Onder andere stress kan zorgen voor een hormonale disbalans. Uiteindelijk zijn er heel veel factoren die voor een disbalans kunnen zorgen. Gebrek aan slaap, stress, medicijnen…Met een gezonde levensstijl en bovenstaande tips kun je er voor zorgen dat dit niet het geval is!
Heb jij nog meer tips tegen buikvet? Laat het ons weten!