Je gaat naar de supermarkt voor wat rijst, pasta en brood. Wat koop je dan? De volkoren versie of niet? Let jij daarop? Dat zou je misschien wel moeten doen, want volkoren producten helpen je om in balans te zijn.

Wat betekent volkoren granen?

Wanneer het om volkoren gaat, dan gaat het altijd om granen. Granen zijn eetbare en voedzame zaden uit de grassenfamilie: tarwe, gerst, rogge, haver, rijst, gierst en maïs. Een graan bestaat uit een meelkern, kiem en zemel. Simpel gezegd: het binnenste, het zaadje waar een nieuwe plant uit kan groeien en het schilletje. De meelkern bestaat vooral uit eiwitten en koolhydraten. De vezels, vitaminen en mineralen zitten in het schilletje en de kiem. 

In volkoren producten wordt het hele zaadje gebruikt. Of is ervoor gezorgd dat het product een gelijkwaardige samenstelling heeft. Bij producten die niet volkoren zijn, is de kiem en de zemel gedeeltelijk of helemaal verwijderd. Dat doen ze niet zomaar. Producten zijn hierdoor langer houdbaar, maar dus wel minder voedzaam. 

De suikerspiegel

Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Glucose is een vorm van suiker en dus een koolhydraat. Waarom is het belangrijk om dit te weten? Omdat je het lekkerst in je vel zit wanneer je bloedsuiker in balans is. Je hebt daar invloed op door na te denken over wat je eet en drinkt. 

Volkoren producten bevatten veel vezels. Vezels zijn ook koolhydraten. Ze zorgen er echter juist voor je lichaam wanneer je eet niet ineens heel veel suiker in bloedsuiker omzet. En dus die belangrijke balans verstoord. Wanneer dit wel gebeurt kun je bijvoorbeeld de bekende after-dinner-dip voelen. Of je ervaart eetbuien, een opgeblazen gevoel, constipatie en buikpijn.

Voorbeelden van volkorenproducten zijn:

  • Volkorenbrood
  • Volkorenpasta
  • Zilvervliesrijst
  • Volkoren couscous
  • Bulgur
  • Quinoa
  • Roggebrood

Volkoren voordelen

Er zijn nog meer redenen om voor volkoren producten te kiezen. Ze bevatten allerlei B-vitamines en mineralen zoals jodium en ijzer. Wederom weer mede dankzij de vezels. Sta je weer eens in de supermarkt voor de keuze tussen een volkoren en niet-volkoren product, denk dan aan de volgende voordelen.

Helpt je om niet te veel te eten

Wanneer je volkoren producten eet zit je langer vol. Sommige vezels houden veel water vast. Ze vullen je darmen dus letterlijk waardoor jij je vol voelt. Wanneer je daarbij ook voldoende drinkt zul je je lang verzadigd voelen en na een maaltijd niet zo snel de drang hebben om te snacken. 

Houd darmen gezond

Dankzij de vezels wordt het risico op darmkanker met 10% verlaagd. Vezels stimuleren je darmen om hun werk goed te doen. Doordat je darmen aan het werk worden gezet heb je eerder een gezonde en vlotte stoelgang. Mensen die te weinig vezels hebben, kunnen last krijgen van een onregelmatig en onprettige stoelgang. 

Daarnaast vindt er met vezels fermentatie plaats in de dikke darm. De vetzuren die daaruit ontstaan werken ontstekingsremmend.

Minder kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Er komt dan te veel suiker in het bloed en dat kan allerlei nare gevolgen hebben. Een gezond leven met een bloedsuikerspiegel die in balans is, voorkomt dit. 

Na het eten van veel wit brood komt er ook veel suiker in het bloed. Dat is soms niet erg. En soms zelfs nuttig, bijvoorbeeld na het sporten. Je hoeft dus niet altijd voor volkoren producten te kiezen. Net als met alles kun je een gezonde balans hanteren. 

Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Het eten van volkoren producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten met 25%. Een enkele boterham is niet voldoende. Je zult daarvoor wel iedere dag (gemiddeld) 25 gram vezels of meer moeten binnenkrijgen. 

Het eten van vezels heeft ook een positieve invloed op de bloeddruk. Iets wat je ook heel graag op een goed niveau wilt houden.

Volkorenbrood

Van alles volkoren producten denken we snelst een brood. Een product wat bij veel mensen wekelijks in het winkelkarretje ligt. De keuze voor een volkoren brood lijkt makkelijk: de donkerbruine toch? Maar helaas is niet ieder bruin brood een volkoren brood. 

Kijk in de winkel altijd bij de ingrediënten. Kijk of er volkoren tarwemeel bij staat. Of vraag het aan de bakker. Er zijn broden waaraan kleurstof wordt toegevoegd. Hoe bruiner, hoe gezonder. Dat is wat ze willen dat we denken. En kijk bij andere producten waar ‘volkoren’ op het etiket staat, altijd naar de hoeveelheid vezels.

Dit alles geldt ook voor speltbrood. Zowel tarwe als spelt zijn granen. En net als tarwe kan spelt zowel volkoren als niet-volkoren zijn.