De feestdagen komen eraan, yes! Gezellig met z’n allen rond de tafel, cadeautjes uitwisselen en meezingen met de klassiekers op de radio. Het is zo’n fijne periode die ik  graag met mijn gezin en vrienden vier.

Iets minder fijn is het aantal kilo’s dat we vaak bijkomen na deze periode. Hoe kan dat ook anders: de alcohol vloeit rijkelijk, we smullen van de vele ovenhapjes en het is moeilijk om te weerstaan aan de lekkere kerst-desserts.

Maar geen zorgen, met een aantal simpele tips behoud jij je gewicht tijdens deze periode.

Het zijn zaken die ik zelf ook toepas om de ‘schade’ tot een minimum te beperken.

1. Eet met aandacht 

Tijdens de kerst-of nieuwjaarsdiners staat er vaak heel wat op tafel. En je wilt natuurlijk het liefste van alles proeven. :-)  Niets mis mee, maar probeer wel met je volle aandacht te eten.

Het is gemakkelijk om je volledige mond vol te stoppen met eten, maar dan geniet je niet genoeg. Eet hap per hap en kauw minimaal twintig keer op iedere hap. Als je langzaam eet en voldoende kauwt, dan maken je hersenen het stofje histamine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een gevoel van verzadigdheid hebt.

Daarnaast zal je ook meer genieten van je eten en bijgevolg ook minder op je bord scheppen omdat je sneller verzadigd bent.

2. Zorg voor een goed evenwicht op je bord

Alhoewel brood, kroketjes of frieten smaken bij je eten, is het eigenlijk niet de beste keuze.

Ons lichaam kan namelijk heel weinig koolhydraten opslaan, en als je te veel koolhydraten binnen krijgt leidt dit tot gewichtstoename.

Dit wil absoluut niet zeggen dat je geen kroketjes mag eten, zorg gewoon voor een goed evenwicht op je bord. Zeker de helft zou best uit groentjes bestaan. En… heb je toch nog zin in iets? Dan kan je beter een extra schepje groenten nemen in plaats van een schep frietjes of een sneetje brood. Je honger is over en je hebt toch een gezonde keuze gemaakt!

3. Vul voor elk glas drank een glas water

We weten allemaal dat het belangrijk is om genoeg water te drinken, en toch doen we het niet genoeg. Deze tip kan je wel helpen om genoeg water te drinken: vul voor elk glas alcohol een glas water. Dit hydrateert je lichaam en vult je maag waardoor je hongergevoel afneemt. Je zal hierdoor niet enkel minder alcohol drinken, maar ook minder eten. Win-win!

4. Let op met alcohol of kies voor alcoholvrije alternatieven

Een glaasje bubbels of een goed glas wijn hoort voor velen bij deze periode. Het kan absoluut geen kwaad om af en toe een glaasje te drinken maar beperk je consumptie. Alcohol bevat heel wat calorieën en suikers, het verstoort je slaap én zorgt ervoor dat je meer honger krijgt.

Als je zelf een etentje organiseert kan je ervoor kiezen om ook een alcoholvrij alternatief aan te bieden. Dat is even lekker en veel gezonder! ;-) Op de blog vind je genoeg inspiratie.

Winter wandeling

5. Zet een winterwandeling op het programma 

Organiseer je zelf een etentje? Vraag aan je gasten of ze het zien zitten om een heerlijke winterwandeling te maken. Een frisse neus halen en wat extra beweging doet wonderen! Beweging stimuleert je metabolisme, het is verstandig om bijvoorbeeld elke dag 20 minuutjes te wandelen (ook de dagen dat er geen feestjes op de planning staan.)

6. Eet op normale dagen gezond

Tijdens deze gezellige periode is het moeilijk om aan al dat lekkers in de supermarkt te weerstaan. Heb je tussendoor wat vrije dagen? Zorg er dan voor dat je op deze momenten wel gezond eet en alcohol vermijd. Tijdens de kerstfeestjes geniet je dan nog meer van het lekkere eten en kan je jezelf iets extra gunnen.

7. Vergeet geen maaltijden

Ik hoor het wel vaker dat mensen hun ontbijt of lunch overslaan omdat ze ‘s avonds een diner op de planning hebben staan. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en dat kan je dus best niet vergeten! Als je maaltijden overslaat dan kan het leiden tot hoofdpijn, extreme eetbuien, en je spijsvertering is volledig in de war. Je zal hierdoor zelfs gewicht bijkomen, niet goed dus!

Start je dag met een gezond ontbijt op basis van bijvoorbeeld havermout, fruit of granola.

8. Slaap is essentieel als je niet wilt bijkomen

Als je te weinig slaapt dan verstoort dit je stofwisseling. Het heeft ook invloed op je hormonen (leptine en ghreline)  die de eetlust reguleren waardoor je minder snel verzadigd bent en sneller honger krijgt. Je zal na een kort nachtje dus meer zin hebben in eten.

Het is niet alleen noodzakelijk dat je voldoende slaapt, maar ook dat je een goede nachtrust hebt. Zorg ervoor dat je minstens 8 uren slaapt heb en je zet best een aantal uren voor het slapengaan je elektronische toestellen uit.

Het is een van de redenen waarom veel mensen met slaapproblemen kampen: het blauwe licht van je gsm of laptop verstoort je bioritme waardoor er minder melatonine wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt.

9. Last but not least: vergeet niet te genieten

Als je hier en daar wat let op je eten en toch af en toe beweegt, dan kan je deze periode gezond doorkomen. Maar vergeet alsjeblieft niet te genieten:als je ergens zin in hebt, eet het dan, anders zal je er later toch spijt van hebben. Zorg er gewoon voor dat je de porties klein houdt én dat je van elke hap geniet.

Geniet met volle teugen van de feestdagen en je mag jezelf zeker iets extra gunnen tijdens de feesten met vrienden of familie.

Groetjes, 

Ronny

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.