Kaneel doet ons vooral denken aan de cinnamon latte’s, appeltaart en tal van andere heerlijke dranken en gerechten die typisch zijn voor de herfst. Maar dit specerij is niet alleen een geweldige smaakmaker, het is ook ongelofelijk gezond.

Kaneel heeft namelijk geneeskrachtige eigenschappen waardoor het al eeuwenlang wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde. Er wordt zelfs beweerd dat het helpt tegen een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes.

Maar is dat echt zo? Ik zocht het voor jou uit. 

In deze blog ontdek je de bewezen gezondheidsvoordelen van kaneel.

Wat is diabetes? 

Diabetes ontstaat als er in het lichaam niet genoeg insuline wordt aangemaakt, of wanneer de cellen niet goed reageren op insuline. Het hormoon insuline is belangrijk, want als je er te weinig van aanmaakt blijft er heel wat glucose (suiker) achter in je bloed.

Hierdoor ontstaat een te hoge bloedsuikerspiegel. Dat teveel aan suiker in je bloed is absoluut niet goed en kan schade aanrichten aan je bloedvaten. Op lange termijn kan dat zelfs leiden tot ernstige beschadiging van je hart-en vaatstelsel en zenuwen.

Gelukkig kan je jouw bloedsuikerspiegel verlagen zonder medicijnen, want er bestaan natuurlijke bloedsuikerverlagende middelen zoals kaneel. 

Kaneel kan de bloedsuikerspiegel verlagen

De bloedsuikerspiegel verlagende werking is veruit het meest onderzochte gezondheidsvoordeel van kaneel. Het specerij kan namelijk op verschillende manieren de bloedsuikerspiegel verlagen: 

  1. Het bootst de werking van insuline na. In kaneel zit het stofje MHCP (methylhydroxychalone polymeer), deze actieve stof werkt net zoals insuline. Het zorgt ervoor dat het glucose in het bloed gemakkelijker wordt opgenomen in de cellen en daardoor zal het je bloedsuikerspiegel verlagen. (1)
  2. Het verhoogt je insuline gevoeligheid (2). Dat wil zeggen dat het je lichaam stimuleert om sneller het suiker in je bloed om te zetten in energie. 
  3. Kaneel zorgt er daarnaast voor dat glucose minder snel je bloedcirculatie bereikt, waardoor je minder hoge pieken en dalen hebt en je bloedsuikerspiegel dus min of meer stabiel blijft. Een stabiele bloedsuikerspiegel is ontzettend belangrijk omdat je dan minder snel zin krijgt in ongezonde zoete dingen, en je ook geen extra kilo’s bijkomt. (3)

Het specerij stimuleert je spijsvertering en de vetverbranding

Kaneel bevat het stofje cinnamaldehyde, dit stimuleert je vertering en je vetverbranding. Uit een bepaald onderzoek van de universiteit van Michigan blijkt dat kaneel de thermogenese activeert, dit is het proces waarbij calorieën verbrand worden en warmte geproduceerd wordt.

De actieve stof verhoogt de werking van bepaalde genen, proteïnen en enzymen die belangrijk zijn voor je metabolisme. (4) 

Doordat het kruid je metabolisme stimuleert, helpt het je lichaam een handje om de overtollige vetten te verbranden. 

Hoe kan je kaneel gebruiken in de keuken? 

Kaneel kan je op verschillende manieren verwerken in je gerechten. Ik geef je enkele opties: 

  • Laat een kaneelstokje koken in heet water. Zo heb je een heerlijke kaneelthee! 
  • Strooi wat kaneelpoeder over je havermout, yoghurt of smoothie bowl. Het is trouwens een goede vervanger voor suiker dankzij de zoete smaak. 
  • Kaneel is ook heerlijk in een milkshake.
  • Laat een stokje kaneel meekoken bij rijst, in stoofpotjes of een lekkere curry.
  • Of kies voor de Skinny Matcha of Golden Matcha, deze matcha blends bevatten kaneel en bestaan daarnaast ook uit andere geweldige ingrediënten.

Je bloedsuikerspiegel reguleren met Skinny Matcha

Zoek je een gemakkelijke manier om de juiste dosis kaneel binnen te krijgen? Dan is Skinny Matcha iets voor jou.

Ik ontwikkelde dit product omdat deze combinatie van ingrediënten fantastisch werkt. Munt werkt vertering-stimulerend, matcha is rijk aan antioxidanten, gember ondersteunt de werking van je darmen en kaneel stabiliseert je bloedsuiker.

Al deze stoffen zorgen dus samen voor een gezond lichaam! 

Probeer het zeker eens zelf, de Skinny Matcha kan je hier bestellen

Heb je nog vragen over mijn matcha blends? Neem dan contact met me op via het contactformulier

Wetenschappelijke bronnen

(1) K J Jarvill-Taylor, R A Anderson, D J Graves. (2001).  A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocyte: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/

(2) T P J Solomon, A K Blannin. (2007).  Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17924872/

(3) H Mohamed Sham Shihabudeen, D Hansi Priscilla, Kavitha Thirumurugan. (2011). Cinnamon extract inhibits α-glucosidase activity and dampens postprandial glucose excursion in diabetic rats: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21711570/

(4) University of Michigan. (2017). Cinnamon turns up the heat on fat cells: www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171121095145.htm