Wanneer je matchathee voor het eerst koopt, ga je waarschijnlijk ook op zoek naar recepten en ‘handleidingen’ over het gebruik. Op onze website vind je er ook een heleboel, van thee tot cake met matcha. Maar hoe hebben de Japanners matcha van origine bedoeld? 

Historie van matcha

We duiken heel even kort de geschiedenis in. Matcha werd in 1191 in Japan geïntroduceerd door de zenboeddhist Eisai. De thee kwam uit China. Eisai maalde het tot poedervorm. Dat is de thee die wij kennen als matcha. 

Matcha is speciaal omdat maar een klein aantal theeboeren écht goede matcha produceren. Een matcha van goede kwaliteit is daarom kostbaar en veel duurder dan de groene thee die je in zakjes in de supermarkt vindt. Alleen de groene jonge blaadjes zijn geschikt voor matcha. Die zorgen voor de felle groene kleur die typerend is voor een kwalitatieve matcha. Een minder goede matcha heeft een doffe groene kleur. 

Dik of dun

De traditionele bereiding uit Japan kent niet één, maar twee manieren. Ze heten Usucha en Koicha. Wat dun en dik betekent. Ze hebben allebei een andere smaakbeleving. Ben je niet zo’n fan van de ene, dan wellicht wel van de ander. 

Usucha (dun) is een hele lichte thee. De kwaliteit van de thee is iets minder belangrijk, omdat je minder matcha gebruikt.

Koicha (dik) is dus een dikke en sterke thee. De blaadjes van de planten die voor usucha gebruikt worden zijn jonger dan 30 jaar oud. Voor koicha moeten theeplanten bij de oogst ouder zijn. Omdat de thee redelijk dik is met een heel intense smaak, wil je echt een matcha kopen van goede kwaliteit die lekker smaakt. Anders wordt de thee bitter. Precies daarom dat mensen die matcha van mindere kwaliteit kopen erop afknappen.

In de traditionele Japanse theeceremonies wordt de Koicha variant veelal gebruikt. De gasten drinken dan om de beurt uit dezelfde kop. Vaak gaat dit in combinatie met een snack. Want voor zelfs de meest doorgewinterde matcha drinker is koicha heftig. Deze snack, wagashi genoemd, zorgt ervoor dat de smaak van de thee verzacht. Een blokje pure chocolade is hier perfect voor. 

Koicha wordt tegenwoordig ook in andere gerechten gebruikt. Als topping op een dessert of als onderdeel van een drankje. De felgroene kleur geeft natuurlijk een spectaculair effect en is bovendien ook heel erg smaakvol in combinatie met andere zoete smaken. 

De bereiding

Nu wil je natuurlijk weten hoe je deze twee varianten thuis zelf kunt maken. Voor elke variant heb je een andere hoeveelheid matcha en water nodig. 

Voor koicha gebruik je ongeveer 4 gram matcha poeder. Dat zijn zo’n 4 Chashaku lepeltjes. Vervolgens voeg je daar 30-50 milliliter water aan toe. Door de verhouding water en matcha is het mengproces meer een soort kneden. Je kunt het vergelijken met het smelten van chocolade. Door kleine beetjes heet water toe te voegen houd je de thee warm. Koicha heeft daarom geen schuimend laagje.

Voor usucha heb je maar 1 à 2 Chashaku lepeltjes matcha nodig. Deze meng je met 100 milliliter water. Dit doe je met een traditionele Japanse matcha klopper of Chasen waarbij je een M-beweging maakt, zodat je een schuimend laagje krijgt. Usucha is de vorm die wij kennen als traditionele matcha thee en het meest wordt gebruikt in onze streken. Het is de perfecte manier om te genieten van een lekkere kop matcha.