Als ik kurkuma zeg, dan denk jij waarschijnlijk direct aan de Aziatische keuken. Het specerij geeft curry’s een gele kleur en voegt extra smaak toe aan elk gerecht.
Maar wist je ook dat kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer is? Het heeft een sterke anti-oxidatie en ontstekingsremmende werking, waardoor het ook een helende werking zou hebben bij tal van ziektes.
Ik ging voor jou op onderzoek uit en verzamelde verschillende wetenschappelijke studies die de gezondheidsvoordelen van kurkuma aantonen.
Ontstekingen in het lichaam: de basis van veel ziektes
Vooraleer we het over de gezondheidsvoordelen van kurkuma hebben, is het ook belangrijk om te weten welke invloed ontstekingen in je lichaam hebben.
Er zijn namelijk twee soorten ontstekingen:
- de eerste groep ontstekingen is positief. Stel dat je gewond bent of een infectie hebt opgelopen, dan zal je lichaam er alles aan doen om het genezingsproces direct in gang te zetten. Een ontsteking is in dit geval iets goed, want je immuunsysteem doet er alles aan om de schade zo snel mogelijk weg te werken.
- Bij de tweede groep horen de chronische of ‘stille’ ontstekingen. Bij deze ontstekingen is er geen sprake van een infectie of een wondje, maar is je immuunsysteem constant geactiveerd. Het zorgt voor beschadiging van je cellen en weefsels en zorgt ervoor dat je immuunsysteem uitgeput geraakt. Het gevolg? Je lichaam is vatbaar voor tal van ziektes.
Deze laatste groep kan op lange termijn leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen, maar ook tot welvaartsziektes zoals diabetes, MS, Crohn, Parkinson, artritis, hartfalen, hooikoorts, een hoge bloeddruk en tal van andere ziektes.
Hoe ontstaan chronische ontstekingen?
Door bepaalde factoren zoals overgewicht, een vitamine D-tekort, stress, roken, ongezonde voeding, een slaaptekort of vervuiling is je lichaam veel vatbaarder voor deze stille ontstekingen. Gelukkig is er een oplossing: als je aan een gezondere levensstijl werkt, dan kan je op termijn iets aan die stille ontstekingen doen.
Het start dus bij het maken van bewuste keuzes (ook wat voeding betreft.) Er zijn namelijk verschillende voedingsmiddelen die voor ontstekingen kunnen zorgen:
- Alle vormen van suiker en ongezonde koolhydraten
- Koemelk
- Alcohol
- Voedsel waar kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd zijn.
- Granen zoals tarwe, rogge, spelt (granen die gluten bevatten kunnen je darmen beschadigen).
- (...)
Het belangrijkste is dat je gezond en gevarieerd eet. Kies voor pure, onbewerkte producten en zet veel groenten, fruit en vis op het menu.
Kurkuma of geelwortel: uit wat bestaat het?
We hebben het nu al gehad over de voeding die je best niet te vaak eet en wat je best wel op het menu zet, maar ik wil het in deze blog specifiek over kurkuma hebben, ook wel geelwortel genaamd.
Dit specerij wordt in Azië niet alleen in de keuken gebruikt, het wordt eigenlijk al duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt omdat het veel bewezen gezondheidsvoordelen heeft.
Die voordelen zijn voornamelijk te danken aan het stofje curcumine in kurkuma, dit bestanddeel zorgt ervoor dat kurkuma een gele kleur krijgt. Maar het heeft ook tal van voordelen voor je lichaam: uit een studie blijkt namelijk dat curcumine zich aan giftige metalen bindt en een ontstekingsremmende werking heeft (1, 2).
Curcumine heeft nog heel wat andere bewezen voordelen:
- Het zou een remmende werking hebben op de ontwikkeling van kankercellen. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat het de groei van kanker kan afremmen en er ook voor kan zorgen dat het zich niet verspreidt. (3) ook Stichting Tegen Kanker zegt dat kurkuma mogelijk de kankerontwikkeling kan vertragen, al moet er wel nog meer onderzoek naar gebeuren.
- Het is een natuurlijk pijnstiller. Een studie bij patiënten met reumatoïde artritis toont aan dat kurkuma de pijn vermindert. Er werd een test gedaan bij twee groepen, de ene groep nam het medicijn diclofenac (een pijnstiller) en de andere groep curcumine (het stofje in kurkuma.) (5) Uit dat onderzoek blijkt dat curcumine de pijn beter bestrijdt dan het medicijn.
We kunnen dus met zekerheid zeggen dat kurkuma een ontzettend belangrijke superfood is!
Verhoog de opneembaarheid van kurkuma en let op de kwaliteit
Kurkuma heeft zoveel super-kwaliteiten, maar voor je het rijkelijk begint te strooien over tal van gerechten, is het wel belangrijk om rekening te houden met de volgende puntjes:
1. De opname van kurkuma is spijtig genoeg zeer laag
Ons lichaam neemt curcumine jammer genoeg niet gemakkelijk op en een groot deel wordt zelfs door de lever afgebroken. Als je dit specerij gewoon toevoegt aan gerechten, dan volstaat het absoluut niet om te genieten van de vele gezondheidsvoordelen. Daarom wordt het aanbevolen om kurkuma altijd te gebruiken in combinatie met wat zwarte peper en olie, wat de opneembaarheid sterk verhoogt.
Uit een onderzoek (6) blijkt dat als je kurkuma combineert met zwarte peper (peperine), de opname van kurkuma met maar liefst 2000% betert. Daarnaast is kurkuma vetoplosbaar, door de combinatie met vetten kan je nog meer profiteren van de talrijke voordelen.
2. Kurkumapoeder uit Bangladesh zou vermengd worden met loodchromaat
Niet elke kurkuma is even gezond want uit onderzoek blijkt dat kurkumapoeder uit Bangladesh vaak met loodchromaat vermengd wordt zodat de kleur mooi geel wordt en dit poeder beter verkoopt. Maar… dit kan enorm gevaarlijk zijn! Het kan leiden tot hart- en vaatziekten en bij kinderen kan het de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Het grootste deel van de totale productie is wel afkomstig uit India, bekijk daarom zeker waar jouw potje kurkuma vandaan komt.
Conclusie
Chronische ontstekingen zijn stille slopers, ze kunnen in verschillende delen van je lichaam voorkomen zonder dat je er ook maar iets van merkt. Gelukkig kan je er wel zelf iets aan doen want de mate van groei heb je zelf voor een groot deel in de hand.
Het is voornamelijk belangrijk dat je een gezonde levensstijl nastreeft waarbij je zoveel mogelijk gezonde en pure voeding eet. Je kan je lichaam natuurlijk een handje helpen door ontstekingsremmende elementen toe te voegen aan je voeding, zoals kurkumapoeder.
Genoeg redenen dus waarom je voortaan dit gele poeder in gerechten moet verwerken. Misschien ook de ideale kans om de heerlijke smaken van de Aziatische keuken te ontdekken… ;-)
Groetjes
Ronny
Bronnen
- Nagpal, M., & Sood, S. (2013). Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 3.
- Ammon, H. P. T., Safayhi, H., Mack, T., & Sabieraj, J. (1993). Mechanism of antiinflammatory actions of curcumine and boswellic acids. Journal of ethnopharmacology, 38(2-3), 105-112.
- Anand P., Sundaram C. (2008). Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
- Stichting Tegen Kanker. (z.d.) Supplementen kurkuma. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma
- Chandran, B. and Goel, A. (2012) A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research 26;1719-1725.
- Shoba G., & Joy G. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120