Groene thee drinken is populair. Steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen van het warme drankje. Omdat de interesse groeit wordt ook het aanbod groter in de supermarkten. Loop eens langs het rek met thee, dan zie je hoeveel keuze er is…
Op het eerste zicht lijkt het ruime assortiment alleen maar voordelen te hebben voor de consument. Zo kies je zelf welke soort thee je het liefste drinkt. Maar is deze thee nu echt gezond? En hoe herken je kwaliteitsthee? Ik ging voor jou op onderzoek uit!
De grootste thee merken in de Belgische supermarkt
In de Belgische supermarkten vind je vooral thee van internationale merken. Zo zijn Lipton, Pickwick en Twinings de grootste spelers en hiervan is Lipton de absolute marktleider.
Daarnaast vind je in bepaalde supermarkten ook merken zoals Clipper, Special T., Dolce Gusto en de huismerken. Steeds meer supermarkten hebben een eigen huismerk, Delhaize heeft bijvoorbeeld een fairtrade merk en Carrefour heeft een blik met losse thee in het assortiment.
Van waar komt thee?
Alle thee is afkomstig van de boom Camellia Sinensis. Ja, zowel de groene, zwarte als witte thee komt van dit boompje. De boom kan zo’n 20 meter groot worden maar wordt kort gehouden als struik. Het type thee wordt bepaald door het proces dat de blaadjes vervolgens ondergaan.
Tegenwoordig wordt thee in verschillende gebieden overal ter wereld geteeld. De meest gekende thee producerende landen zijn China, Sri Lanka, India, Japan en Taiwan. Daarnaast zijn er ook opkomende landen en gebieden zoals Nepal, Afrika en Vietnam.
Hoe herken je kwaliteitsthee?
Thee sommeliers kunnen kwaliteitsthee onmiddellijk onderscheiden van ‘gemiddelde thee’ aan de hand van de theeblaadjes, de smaak en geur.
Voor consumenten is dat vaak wat moeilijker, maar de kwaliteit van de thee hangt met een aantal zaken samen:
- De plantage en het verwerkingsproces
- De puurheid van de thee
- Keurmerken
De plantage
De smaak en de kwaliteit van de thee wordt bepaald door het gebied waar de thee groeit. Zo hangt het samen met de vruchtbaarheid van de bodem, de hoeveelheid zonlicht, de hoogte van de plantage en het theeblad.
De afkomst en deze factoren kan je zelf niet controleren. Wat je wel kan nakijken is de theeblaadjes. Hoe zien de theeblaadjes eruit, zijn ze heel of gebroken in kleine stukjes? Theebladeren worden gesorteerd op basis van de grootte. Je hebt bladthee, brokens (grovere stukjes), en fannings en dust (de kleinste stukjes).
Wist je dat de grootte van het blad bepaalt hoe snel geuren, kleuren en smaken vrijkomen? Hoe kleiner het theeblad, hoe sneller het gebeurt. En daarom worden fannings en dust vaak verwerkt in theezakjes, zodat je snel thee kan zetten.
Spijtig genoeg zijn deze kleinste stukjes vaak wat beschadigd waardoor de goede stoffen gemakkelijker verloren gaan. Deze thee is van mindere kwaliteit, daarom kies je best voor losse thee in blik. In losse thee worden de grote theeblaadjes gebruikt, de goede stoffen blijven beter bewaard.
De puurheid van de thee
Fabrikanten voegen vaak kunstmatige geur- en smaakstoffen toe aan hun thee. We drinken thee omdat het lekker en gezond is, maar van een puur product kan je dan niet meer spreken.
Een goede kwaliteitsvolle thee mag gedroogde stukjes fruit en natuurlijke aroma’s bevatten, maar synthetische stoffen zijn niet goed! Controleer dus zeker de ingrediëntenlijst van jouw favoriete thee. Zitten hier aroma’s of suikers in? Dan kan je best voor een ander merk kiezen.
Keurmerken
Steeds meer supermarkten kiezen voor keurmerken zoals Fairtrade. Als je voor deze merken kiest dan ben je er zeker van dat de theeplukkers een goede prijs gekregen hebben voor het product. En dat is eigenlijk even belangrijk.
Is supermarkt-thee gezond?
Nu de belangrijkste vraag: is supermarkt - thee dan echt gezond? Daar kunnen we geen eenvoudig antwoord op geven omdat er grote verschillen zijn in kwaliteit.
In 2014 deed consumentenprogramma De Keuringsdienst van Waarde een onderzoek naar de kwaliteit van het theemerk Lipton. Een consument had opgemerkt dat er in haar theebuiltjes bruine korreltjes zaten die naar kauwgom smaken.
Ik deed voor jou de test, ik ging op zoek naar theebuiltjes van het merk en keek wat er juist in het zakje zat. Het resultaat van mijn Lipton-test: in het builtje zat thee, rozenblaadjes en jawel: bruine korreltjes.
Waarom voegen ze zo’n korreltjes toe?
De bruine korreltjes werden onderzocht en het bleek om suiker te gaan. En nog erger: zo’n 4 à 5 procent van het totale gewicht van het Lipton-zakje is suiker. Misleidend, al jaren drinken mensen dus suiker zonder dat ze dit weten… Mijn doosje verdwijnt spijtig genoeg in de vuilbak.
Uit het onderzoek bleek dat internationale merken vaak verborgen suikers en aroma’s toevoegen, zodat ze de mindere kwaliteit kunnen verdoezelen. Door deze aroma’s zorgen ze ervoor dat de consument de thee lekker vindt en de thee dus beter verkoopt.
Waar je op moet letten bij de aankoop
Ik raad aan om supermarkt-thee aan de kant te laten liggen én een bezoekje te brengen aan een speciale theewinkel. Wil je toch supermarkt-thee kopen? Let dan zeker op de volgende zaken:
- Groene thee uit de supermarkt bevat vaak een kleinere concentratie groene thee. Het probleem: de inhoud staat vaak niet vermeld op verpakking. Kies voor thee waar de inhoud duidelijk beschreven staat en ga na wat het percentage is van echte thee.
- Kijk of er toegevoegde aroma’s en suiker in jouw favoriete thee zitten. Dit wil meestal zeggen dat de kwaliteit van de thee slecht is. Met toegevoegde smaakjes proberen ze de slechte kwaliteit te verdoezelen.
Conclusie: kies voor kwaliteitsthee
Veel mensen drinken groene thee omdat ze het lekker vinden en voor de gezondheidsvoordelen. Maar heel wat internationale merken voegen verborgen aroma’s toe, de heilzame werking gaat dus voor een stuk verloren. Dit is geen pure thee meer!
Ben je op zoek naar de meest pure vorm van thee? Dan is matcha groene thee iets voor jou. Als je matcha drinkt, dan consumeer je het volledige blad van de theeboom waardoor je alle goede stoffen binnenkrijgt. Matcha bevat maar liefst 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee en doet dit voor jouw lichaam:
- Het zorgt voor een boost van je metabolisme waardoor je calorieën verbrandt
- Het zorgt voor een grondige reiniging van het lichaam
- Matcha verbetert je concentratievermogen en is dus goed voor de productiviteit
- Het zorgt voor een enorme energieboost tot wel 5 uur lang
- Het is goed tegen tal van ziektes omdat het boordevol antioxidanten zit
- Matcha verlaagt de cholesterol en je bloedsuikerspiegel
Wil je deze gezondheidsvoordelen ook ervaren? Bestel jouw potje matcha groene thee hier.
Volgende keer deel ik een recept op basis van groene thee, hou de blog dus zeker in de gaten. En daarvoor werk ik uiteraard met echte kwaliteitsthee ;-)