Matcha thee mag dan bijzonder heilzaam zijn voor het lichaam, het drinken ervan gedurende de zwangerschap verdient wat bijkomende aandacht. Groene thee wordt net omwille van de positieve eigenschappen vaak gedronken worden door zwangere vrouwen, maar de Nederlandse beroepsvereniging van Verloskundigen raadt het drinken van groene thee tijdens de zwangerschap af.

zwangerschapPoyfenol – de werkzame stof in groene thee – blijkt een vernauwende werking te hebben op de Ductus Botelli, het extra bloedvat bij een ongeboren baby. Dit bloedvat zorgt er bij een baby voor dat het bloed van het hart naar de nog niet werkende longen van een ongeboren baby gaat Bovendien zorgt deze ervoor dat het bloed direct in de grote lichaamsslagader terechtkomt. Wanneer het bloedvat vroegtijdig sluit, leidt dit tot verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier bij de foetus. 

Uit experimenten bij dieren blijkt dat de polyfenolen in groene thee, dus ook matcha, deze vernauwende werking hebben. Groene thee zorgt voor de remming van de aanmaak van prostaglandines, wat voor een vernauwing kan zorgen.

Hoewel het niet vaststaat dat groene thee effectief schadelijk is - een glaasje groene thee per dag kan meer dan waarschijnlijk geen kwaad - wordt toch aangeraden om zeker de laatste 3 maanden van de zwangerschap voorzichtig om te springen met groene thee. Het risico op het sluiten van de Ductus Botelli doet zich voornamelijk in deze periode voor. 

Onze wetenschappelijke bronnen rond matcha tijdens de zwangerschap: