Keelpijn: het is een vervelend kwaaltje waar we spijtig genoeg elk jaar wel eens mee te maken krijgen.

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen binnen enkele dagen vanzelf weer over, maar dat neemt niet weg dat het heel vervelend is… de klachten zoals pijn bij het slikken en opgezette klieren zijn lastig, gelukkig kan je de pijn op natuurlijke manier verzachten en hoef je dus niet naar medicijnen te grijpen.

In deze blog deel ik 10 fantastische natuurlijke middeltjes die je snel van je keelpijn af helpen

1. De klassieker: een lepel honing 

Honing is waarschijnlijk hét meest bekende middel tegen keelpijn. Het is zo’n tip die we als kind vaak van onze grootmoeders kregen. Dat heeft honing te danken aan de antibacteriële en verzachtende werking. Wanneer je een lepeltje honing eet, dan leg je een beschermingslaag waardoor de irritatie afneemt. 

Eet je niet graag pure honing? Zet dan een kopje thee met een lepeltje honing, wat citroensap en een snufje kaneel. 

2.  Gember en limoen is een gouden combinatie

Gember en limoen is de ultieme combo tegen keelpijn. Dat komt omdat gember een ontstekingsremmende werking heeft. Daarnaast bevat limoen een grote hoeveelheid vitamine C en dat geeft je immuunsysteem een echte boost. Zo hou je jouw lichaam sterk waardoor het ook sneller kan genezen. Dit krachtige duo werkt dus uitstekend als je last hebt van keelpijn. 

Natuurlijk is dat best veel werk: gember schillen en in stukjes snijden en daarna nog een limoen uitpersen. Met onze Lemon Ginger Matcha heb je een kant-en klare drank in huis. Je roert 2 koffielepels door 250 ml water en je kopje thee is klaar. Heerlijk verwarmend en supergezond! 

SHOP lemon ginger MATCHA

Limoen en gember thee

3. Essentiële olie van tijm 

Tijm is een geneeskrachtig kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor problemen met het ademhalingsstelsel. Je kan een kopje tijmthee zetten, maar je moet wel van de smaak houden… Voor de niet-liefhebbers is er nog een oplossing: voeg enkele druppeltjes essentiële olie toe aan een verstuiver (diffuser). 

Zo’n diffuser is een luchtbevochtiger, dat wil zeggen dat de vochtigheidsgraad binnen toeneemt. Dat is fantastisch als je weet dat de lucht in huis vaak van slechte kwaliteit is. Er wordt niet genoeg verlucht, en we hebben ook vaak last van droge lucht in huis, wat ook een belangrijke oorzaak is van keelpijn. Een diffuser zorgt ervoor dat er voldoende vocht in huis is, en biedt dus een oplossing voor een geïrriteerde keel. Ook nog een pluspunt: je verstopte neus gaat ervan open. één oplossing voor verschillende problemen. :-) 

4. Uiensoep 

Keelpijn zorgt er vaak voor dat je problemen hebt met slikken. In dat geval is soep dé beste remedie, zodat je keel zo min mogelijk geïrriteerd geraakt. Uiensoep is ideaal als je verkoudheid kwaaltjes hebt. Dat komt omdat uien bacteriedodend zijn en een slijmoplossend effect hebben. Hetzelfde geldt voor knoflook. 

5. Zoethout 

We eten vaak keelsnoepjes als we last hebben van keelpijn, in deze dropjes zit dikwijls zoethout. Zoethout remt namelijk ontstekingen, het werkt slijmoplossend en heeft een antibacteriële werking. Net zoals tijm wordt dit kruid al eeuwenlang ingezet omwille van de heilzame werking.

Zet een kopje zoethoutthee of kauw op een stokje, dat is ook de ideale manier om je honger te stillen.

6. Kurkuma 

Ik heb het al vaker gehad over kurkuma: het is een specerij dat iedereen standaard in de kruidenkast zou moeten hebben. Het kruid heeft een ontstekingsremmende werking en helpt je in een mum van tijd van je keelpijn af. 

Wil je geen gedoe in de keuken? Met mijn Golden Matcha zet je in 2 minuten tijd een heerlijk kopje kurkumathee. Het bevat ook matcha, gember en kaneel. Deze ingrediënten werken samen nog zoveel beter en geven je weerstand een gigantische boost. 

Golden matcha met kurkuma thee

7. Een lekker ijsje 

Nog zo’n doeltreffend huismiddeltje is ijs!  Doordat ijs enorm koud is zal het je keelpijn verdoven. Het ideale excuus om eens wat vaker ijsjes te eten. ;-)

Natuurlijk houden we het liefst zo gezond mogelijk. Ben je op zoek naar een gezond recept voor ijsjes, zonder ijsmachine? Dan is dit gezond bananen- matcha ijs iets voor jou. 

8. Kamillethee

Keelpijn kan ook een invloed hebben op je slaapkwaliteit. Die droge hoest of slijm is geen pretje, en het zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap valt. 

Drink voor het slapengaan een klein kopje kamillethee. Dit kruid is gekend omwille van de ontspannende werking waardoor het slaap bevordert. Maar dat niet alleen, kamille gaat je pijn verzachten waardoor je als een roosje slaapt. 

9. Los zout op in water

Het is misschien niet de meest lekkere tip die ik je kan geven, maar het is wel een zeer doeltreffend middeltje. Los een halve lepel zout op in water en gorgel even. Daarna spuug je het uit.

Zout heeft een ontsmettende werking en zal je keel grondig reinigen. Hierdoor geef je bacteriën geen kans! 

10. Stomen biedt verlichting 

Een laatste tip: vul een kom met warm water, ga erboven hangen en hang een handdoek over je gezicht. De stoom zorgt ervoor dat je neus terug opengaat en je slijmvliezen worden gehydrateerd. 

Of ga eens wat vaker naar de wellness: een stoomcabine of infraroodsauna doen wonderen voor je immuunsysteem en ademhalingsstelsel. 

Hou je weerstand altijd hoog met matcha

Geef keelpijn geen kans en drink een kopje matcha per dag. Dat geeft je niet alleen urenlang energie, het is een bommetje vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen gevaarlijke indringers. Op die manier hou je jouw lichaam gezond.

MATCHA kopen