“Waarom ben ik altijd zo moe en futloos?” Het is een van de meest gegoogelde vragen. Er zijn dan ook zoveel verschillende oorzaken van vermoeidheid, waardoor het vaak niet direct duidelijk is waarom jij je moe voelt. Het kan natuurlijk een combinatie zijn van al deze oorzaken.

Maar welke types vermoeidheid zijn er dan?

In deze blog geef ik je 10 veelvoorkomende redenen waarom jij je steeds moe voelt.  

1. Stress op het werk of thuis 

We leven spijtig genoeg in een stressvolle maatschappij, er wordt veel van ons verwacht. Heb jij soms het gevoel dat je jouw stress niet meer aankan? Dan kan dit absoluut de oorzaak zijn van jouw vermoeidheid. Als je stress hebt, dan lijdt je slaapkwaliteit ook hieronder. Je gaat meer piekeren en je hoofd krijgt dus geen moment rust. 

Drie tips om je stressniveau onder controle te houden:

  • Plan tijd voor jezelf in. Met kleine dingen zoals een warm bad of een herfstwandeling laad je jouw batterijen weer op. Reserveer dat moment in je agenda, rust nemen is ontzettend belangrijk! 
  • Zet op tijd je gsm, tablet en andere toestellen uit. Je wordt door technologie continu blootgesteld aan prikkels, wat zeker niet optimaal is voor je nachtrust. Probeer een uur voor het slapengaan schermen te vermijden. 
  • Durf nee te zeggen en baken je grenzen af. Een te hoge werkdruk is vaak de oorzaak van stress. 

2. Slaapproblemen

Naast stress kan het ook zijn dat je met een slaapprobleem kampt. Er bestaat zelfs een woord voor: als je problemen hebt met inslapen of wakker worden dan spreken we van insomnie (slapeloosheid). 

Er kunnen heel wat verschillende slaapproblemen optreden zoals rusteloze benen, slaapapneu (ademstilstand tijdens je slaap), tandenknarsen, slaapwandelen…

Denk je dat een slaapprobleem de oorzaak is van jouw vermoeidheid? Breng dan een bezoek aan je huisarts, die kan je doorverwijzen naar de juiste experts. Daarnaast kan je een slaapdagboek bijhouden waarin je jouw routine en verloop van de dag bijhoudt. 

3. Ijzertekort 

Wanneer je lichaam niet voldoende ijzer binnenkrijgt, dan wordt er te weinig hemoglobine aangemaakt. Hemoglobine zorgt ervoor dat het zuurstof van de longen naar de cellen vervoerd wordt. Als er te weinig zuurstof naar je cellen gaat, dan kan dit voor klachten zorgen zoals moeheid, duizeligheid en kortademigheid. 

Bij vermoeidheid door een ijzertekort kan het helpen om wat vaker ijzerrijke voeding te eten zoals vlees, peulvruchten, noten, vis-en schaaldieren.

4. Een verkeerde ademhaling

Het klinkt misschien wat vreemd, maar een verkeerde ademhaling kan een oorzaak van vermoeidheid zijn. Het lijkt simpel ademhalen, toch gebeurt het vaak op de foutieve manier. 

Een simpel voorbeeld: als je achter je laptop zit, dan ben je waarschijnlijk niet echt bezig met je ademhaling. Dat zorgt er vaak voor dat je te snel en oppervlakkig gaat ademen. Het gevolg? De balans tussen CO2 en zuurstof wordt verstoord. Doordat er minder zuurstof is, maakt je lichaam minder energie aan en ervaar je een gevoel van vermoeidheid. 

Om je ademhaling onder controle te krijgen kan je starten met enkele simpele ademhalingsoefeningen. Er zijn vele apps, zoals Calm, die je helpen met deze oefeningen. Plan elke dag een momentje in om je bewust te worden van je ademhaling, dat is de eerste belangrijke stap. 

5. Een trage schildklier 

Een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie, is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Je schildklier regelt je stofwisseling (metabolisme), wat belangrijk is voor een gezond lichaam. 

Wanneer je een trage schildklier hebt, dan wil dit zeggen dat je stofwisseling vertraagd is. Dat zorgt voor vermoeidheid en heel wat andere klachten zoals een afname van je concentratievermogen, een verzwakt immuunsysteem en zelfs gewichtstoename. 

Wat je daar zelf aan kan doen? Eet vooral zoveel mogelijk verse voeding en vermijd bewerkt voedsel. Nog een tip: Groene thee staat ook bekend als middel om je metabolisme te stimuleren.

6. Je hebt last van een depressie

Als je continu moe bent, dan kan dit ook wijzen op een depressie. Je herkent het vaak aan een somber gevoel, een laag energiepeil en slaapproblemen.

In het geval van een depressie is het wel belangrijk om hulp te zoeken want het heeft een gigantische impact op je leven. Bij een ernstige depressie zullen die klachten alleen maar erger worden… Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts, hij of zij kan je doorverwijzen naar een specialist. 

7. Niet voldoende slapen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon te weinig uurtjes slaap hebt. Ze zeggen dikwijls dat we minstens 8 uren slaap moeten krijgen, maar dat klopt niet. Het aantal uren slaap is afhankelijk van persoon tot persoon. Misschien kom jij wel met 6 uurtjes toe, terwijl je partner net 9 uren nodig heeft.

Als je te weinig slaapt, dan heeft dat heel wat gevolgen. Je voelt je snel moe doorheen de dag en je kan je minder goed focussen. Probeer eens wat vroeger naar bed te gaan en kijk wat die extra uurtjes slaap voor jou doen.

8. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Een lichaam heeft brandstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als je te weinig eet, dan krijgt je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen waardoor je energiepeil ook snel zakt. 

Zorg ervoor dat je regelmatig eet, verspreid je eetmomenten gedurende de dag en kies voornamelijk voor gezonde voeding. 

9. Je eet ongezond

Reden 8 en 9 zijn deels met elkaar verbonden. Je kan je lichaam vergelijken met een grote fabriek waar heel wat processen plaatsvinden. Als je veel junk food eet, dan heeft je lichaam meer werk om deze ongezonde voeding te verwerken. Je lichaam moet overuren presteren om die rommel te verwijderen. 

Wanneer je zoveel mogelijk kiest voor gezonde voeding, dan zal je al gauw merken dat dit een enorm invloed heeft op je energiepeil. 

10. Je krijgt te weinig beweging

Het lijstje sluit ik af met een 10de reden die heel vaak voorkomt. We weten dat de meerderheid van de Belgen niet voldoende sport. Ergens logisch als je weet hoeveel mensen een bureaujob hebben… we zitten een volledige dag achter de bureau, dat is niet echt bevorderend voor ons energiepeil.

Nochtans is beweging superbelangrijk, en je hoeft absoluut geen topsport te doen. Met 3 x per week 30 minuten bewegen stijgt je energielevel al enorm. Ga eens wat vaker wandelen voor of na je werk, en doe meer zaken te voet of met de fiets. Beweging doet wonderen! :-) 

Voel jij je vaak moe, of heb je ondertussen een oplossing gevonden voor jouw vermoeidheid? 

Ik ben benieuwd, laat het zeker even weten onder deze blog.

Reacties

Ida:

Hoe kan ik mijn lichaam dedoxen na de eindejaarsdagen?

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.