Ben je ooit al in Kagoshima, Japan geweest?

Er is natuurlijk een reden waarom ik deze vraag stel. Bij een bezoek aan deze streek valt één ding direct op: de vele wondermooie, uitgestrekte theeplantages.

Je weet het misschien of niet maar Joy of Matcha is afkomstig van dit gebied, de theeblaadjes groeien er tegen de schaduwrijke bergwanden.

De productie van kwaliteitsvolle matcha is een goed bewaard Japans geheim en de kwaliteit is sterk afhankelijk van verschillende zaken. Vandaag vertel ik je meer over hét geheim voor de meest onweerstaanbare matcha!

Kagoshima in Japan: de tweede grootste groene thee producent

Kagoshima is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de tweede grootste theeproducent van Japan. En dat met een heel goede reden.

Kagoshima Japan

De regio is gekend voor een speciaal klimaat met een hoge dosis zon en vruchtbare vulkanische grond. Dit zorgt ervoor dat de matcha een verfrissend aroma krijg met een volle umami smaak. De regio geeft de theeblaadjes een levendige donkergroene kleur en dat zie je ook als je jouw potje van Joy of Matcha opent.

Het gebied is dus uitgegroeid tot een grote theeproducent waar steeds meer theeboeren met theeplantages starten. Ze zijn de tweede grootste theeproducent en zelfs de grootste producent van organische matcha. Veel van de echte kwaliteitsmatcha komt uit deze regio. Het gebied heeft zelfs meerdere awards gewonnen die met veel trots werden overhandigd aan de theeboeren. Echte kwaliteitsthee vind je hier, dat is zeker.

Het gebied bepaalt de kwaliteit

Het klimaat in Kagoshima is ideaal voor de teelt van matcha, de weersomstandigheden en de bodem bepalen voor een groot deel de kwaliteit. Alle matcha moet uit Japan komen, komt jouw matcha uit een ander land? Dan is het eigenlijk geen matcha! Let op want er worden veel producten verkocht onder de naam matcha, terwijl het vaak geen echte matcha is.

De matcha productie: een goed bewaard geheim

Het geheim van goede matcha zit niet enkel in het malen van theeblaadjes, het zit ook in de teelt en het unieke productieproces.

Planning van een theeboer

Tijdens de winter is de theeplant als het ware in een soort winterslaap. In de lente, ergens rond eind maart zie je de eerste theeknopjes verschijnen. Dan gaan de theeboeren van start met het productieproces, wat uit verschillende stappen bestaat.

1) Het voorzien van schaduw

De vele gezonde voordelen van matcha ontstaan doordat de blaadjes zo’n 20 à 30 dagen voor de oogst worden afgedekt. Schaduw bezit een sterke kracht, het stimuleert de productie van L-theanine (een aminozuur) en chlorofyl.

Afdekken van thee plantages

Aminozuren zijn bouwstoffen voor eiwitten, deze zijn nodig voor onze gezondheid. Chlorofyl zorgt ervoor dat de matcha een heldergroene kleur krijgt en het voert toxische stoffen in ons lichaam af.

Het afdekken doen ze op twee manieren: via Tana of Jikagise. Tana wordt voornamelijk gebruikt op de grotere plantages, dit is een grote kooi die de volledige plantage bedekt. Jikagise daarentegen wordt eerder door de kleinere theeboeren gebruikt, dit zijn grote doeken die over de theeplanten worden gelegd.

2) Het plukken en sorteren van de blaadjes

Na het schaduwproces worden de blaadjes geplukt, vervolgens gaan ze naar de fabrieken. Hier worden de blaadjes verwerkt tot aracha, wat letterlijk ‘ruwe thee’ betekent in het Japans. Uit deze aracha verwijderen ze nog de stelen en nerven door het zeven.

Theeblaadjes sorteren

Deze blaadjes worden bij hoge temperatuur gestoomd waardoor het fermentatieproces stopt en de mooie groene kleur behouden wordt. Na het stomen laten ze de blaadjes drogen zodat het vochtgehalte afneemt. Doordat de blaadjes gestoomd worden en niet geroosterd, blijven de gezonde stoffen goed bewaard.

Na dit proces zorgt een machine ervoor dat de mooiste groene blaadjes geselecteerd worden. Dit is een speciale machine die kleuren kan scheiden. Zie zo, nu hebben we tencha, deze thee wordt in klassen onderverdeeld en in de steenmolen tot een fijn poeder gemalen. Dit fijne poeder noemen we matcha.

3) Het malen in de steenmolen

Nu is het tijd om de tencha te malen tot matcha.

Matcha steenmolen

Een traditionele steenmolen bestaat uit twee granieten stenen. De tencha wordt geperst tegen deze granieten steen en zo wordt het in zeer fijne stukjes gemalen. Wist je dat het heel tijdrovend is? Voor een kleine portie matcha moeten ze bijna een uur malen. Doordat de blaadjes gemalen worden blijven alle goede stoffen behouden.

Zet het perfecte kopje matcha

Na het productieproces belandt de matcha in ons land. Een perfect kopje matcha zetten is een kunst op zich, met respect en liefde zet je het lekkerste tasje matcha.

Hiervoor heb je de juiste accessoires nodig waaronder een chasen (bamboeklopper) en een chashaku (een theeschepje). Met de theeschep haal je de ideale hoeveelheid matcha uit jouw potje en met de klopper kan je matcha opkloppen zodat je een fijn schuimlaagje verkrijgt.

Wil je zelf een perfect kopje matcha zetten? Volg dan de volgende instructies:

  • Gebruik de chashaku (theeschep) en schep 1 à 2 lepeltjes in een kommetje.
  • Giet een klein scheutje heet water (maximum 80 graden) over de matcha.
  • Neem de bamboeklopper en klop het geheel zodat er geen klontertjes overblijven.
  • Als de matcha mooi glad is giet je de rest van het heet water erbij (max 80 graden)
  • Klop de matcha daarna mooi op met de bamboeklopper. Voor het beste resultaat doe je dat met een M-beweging. Dan zou er een mooi schuimlaagje moeten ontstaan.

Koop kwaliteitsvolle matcha

Het productieproces van matcha is dus zeer arbeidsintensief, er gaan heel wat stapjes vooraf aan jouw favoriet potje matcha. Daarom betaal je dus iets meer voor kwaliteitsvolle matcha. Spijtig genoeg verkopen ook heel wat merken spotgoedkope matcha voor zo’n 5 à 10 euro. Dan mag je zeker zijn dat het geen goede kwaliteit is.

Als je echt pure kwaliteitsmatcha wilt, dan is Joy of Matcha zeker een goede keuze. ;-)

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.