Een traag werkende schildklier ontstaat als jouw schildklier te weinig hormonen aanmaakt. Je stofwisseling wordt hierdoor trager. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

De medische term voor een trage schildklier is hypothyreoïdie. Dit kan tijdelijk zijn, maar meestal is een trage schildklier blijvend. Alleen een arts kan vaststellen of je een trage schildklier hebt.

Er wordt dan schildkliermedicatie voorgeschreven zodat de waarden in je bloed stabiel blijven. Maar ook een gezonde leefstijl helpt bij een traag werkende schildklier. Dit is natuurlijk niet ter vervanging van je schildkliermedicatie, maar het is wel een duwtje in de goede richting.

Wij geven je informatie over de functie van de schildklier, leggen uit wat een trage schildklier is en geven 5 tips die jou een handje kunnen helpen.

De functie van de schildklier

De schildklier is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Dit orgaan heeft namelijk veel functies met als meest bekende het stimuleren van de ruststofwisseling.

Ook helpt de schildklier bij je spijsvertering en de regulatie van je lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag en je (vrouwelijke) hormoonbalans.

Ontstaat er een probleem in de schildklierhormonen, dan worden deze functies verstoord. Vooral een trage schildklier komt veel voor.

Wat is een trage schildklier?

Wordt er door je arts aan de hand van bepaalde symptomen en bloedonderzoek geconstateerd dat je een trage schildklier hebt, dan betekent dit dat je een tekort aan het actieve schildklierhormoon “trijodothyronine” (T3) hebt.

Dit kan veroorzaakt worden door onder andere:

  • Te weinig beweging
  • Stress
  • Ontsteking
  • Tekort aan voedingsstoffen die je nodig hebt voor de bouw en omzetting van schildklierhormonen
  • Leverproblemen
  • Een auto-immuunziekte zoals Hashimoto

5 Tips voor een betere schildklierwerking

Behalve met schildkliermedicatie kun je ook met een gezonde leefstijl je trage schildklier een handje helpen. Daarom geven wij je nu een aantal tips.

Let op: deze tips zijn geen vervanging voor schildkliermedicatie. Als je hiermee wilt stoppen, raadpleeg dan altijd een arts.

Beweging

Tip 1 - Blijf bewegen

De aanmaak van het T3-hormoon staat direct in verband met lichaamsbeweging. En als je niet actief bent, staat je zogenaamde “energiefabriek” in slaapstand. Met beweging zet je deze weer aan.

Het is niet de bedoeling dat je meteen een marathon gaat rennen om je trage schildklier een oppepper te geven. Helemaal niet zelfs. Zorg er gewoon voor dat je actief blijft. 

Doe bijvoorbeeld te voet je boodschappen, pak de fiets in plaats van de auto en neem de trap in plaats van de lift. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, maar blijf wel actief.

Gezond eten

Tip 2 - Eet voldoende

Is je energie-inname onvoldoende, dan wordt er geen leptine - het hormoon dat je na het eten een verzadigd gevoel geeft - aangemaakt. De productie van schildklierhormonen kan dan niet worden gestart, waardoor een trage schildklier kan ontstaan.

Zorg er dus voor dat je altijd voldoende calorieën binnenkrijgt via je voeding. Houd hier ook rekening mee als je een trage schildklier hebt en wilt afvallen. Eet je namelijk te weinig, dan krijgt je lichaam geen toestemming om de stofwisseling te verhogen.

Minder eten leidt dus niet altijd tot gewichtsafname. Let er wel op dat je gezond eet - denk aan groenten en volkorenproducten - en niet teveel suiker tot je neemt.

sauna

Tip 3 - Zorg voor wisselingen in temperatuur

Een van de taken van de schildklier is om je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Je kunt je schildklier aan het werk zetten door temperatuurwisselingen.

Douche bijvoorbeeld eens koud of zet je thermostaat in de winter op 17 graden.

Tip 4 - Neem groene thee, gember en citroen

Er zijn verschillende kruiden en andere ingrediënten die je kunnen helpen met een trage schildklier. Ook groene thee, gember en citroen dragen hieraan bij.

Citroen

Citroenen zijn een uitstekende bron van vitamine C: een antioxidant dat je immuunsysteem kan stimuleren en de pH-waarde van je lichaam in evenwicht brengt. Ook kan het je huid zuiveren en helpen bij een eventuele gewichtstoename.

Een schildklier heeft verschillende vitamines en mineralen - zoals vitamine C - nodig. Doe daarom eens een schijfje citroen in je glas water.

Gember

Een van de belangrijkste oorzaken van een trage schildklier is een ontsteking. Gember bevat essentiële mineralen zoals magnesium en kalium en kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen.

Doordat het bovendien overal verkrijgbaar is, is gember een van de makkelijkste middeltjes voor een trage schildklier.

Wist je dat gember ook als etherische olie kan worden gebruikt? Meng gember bijvoorbeeld met kokosolie en breng deze op je lichaam aan.

Groene thee

Heb je een trage schildklier en maakt deze dus niet genoeg hormonen aan, dan vertraagt je metabolisme. Dit betekent dat je minder calorieën verbrandt, wat weer leidt tot meer gewicht.

Groene thee stimuleert je metabolisme en kan hierdoor ook je vetpercentage verminderen. Drink bijvoorbeeld 2 kopjes groene thee per dag, zodat je je vetverbranding versnelt en je stofwisseling verhoogt met 100 calorieën per dag.

Zowel citroen, gember als groene thee kunnen dus bijdragen aan een beter werkende schildklier. In onze Lemon & Ginger Matcha zijn al deze ingrediënten al verwerkt. Zo kan één kopje per dag je al helpen bij je trage schildklier en jouw gezonde levensstijl!

Lemon & Ginger matcha

Tip 5 - Let op je voeding

Tot slot nog een aantal tips over je voeding die kunnen helpen bij je trage schildklier. In tip 2 gaven we al aan dat je voldoende gezond moet eten.

Let ook op het volgende:

  • Doe geen crashdieet (zoals het soepdieet, fruitdieet of yoghurtdieet)
  • Wees niet te bang voor koolhydraten
  • Eet regelmatig witvis en af en toe zeewier/zeekraal
  • Eet biologische en pure gevarieerde gerechten

Een gezonde leefstijl kan dus goed helpen bij een trage schildklier. Probeer dus zeker eens onze Lemon & Ginger Matcha waar de gezonde ingrediënten citroen, gember en groene thee in zijn verwerkt.

Reacties

Tiny Sangen:

Ik heb een vraag, bij mij wordt de gehele schildklier opwratief verwijderd, welk supplement is dan aan te raden om toch controle over je lichaam te houden wat betytreft gewicht maar ook de geest. Het was een hele schok toen ik dit zogenaamde nieuws twee weken geleden van de chirurg te horen kreeg. Ik ben nog steeds in schok, en ben dan ook superbang dat ik nu een varkentje wordt.

Patricia schaut :

Ik heb al meer dan 20 jaar last van mijn schildklieren de ene keer werken ze te traag en de andere keer weer te snel ik heb nu ruim twee maanden een krop gevoel in mijn keel wat heel vervelend is is net of er iets vast zit in mijn keel ik heb een maag en slokdarm onderzoek gehad en er was niks te zien maar toch heb ik een krop in mijn keel iets dat blijft steken ik kan er zelfs niet van slapen heeft dat ook met mijn schildklieren te maken ik weet met mij geen raad meer dat krop gevoel in mijn keel is niet meer vol te houden ik hoop dat u mij kan helpen mvg Patricia schaut

ann schraepen:

Wil jullie nog eens hartelijk bedanken voor de geweldige tips voor ons immuunsysteem tijdens deze coronatijd . Héél belangrijke informatie ……waarvoor dank .Vriendelijke groetjes .

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.