60% van je lichaam bestaat uit water, dan weet je ook dat genoeg water drinken superbelangrijk is voor een gezond lichaam. Toch is het voor velen nog een heuse uitdaging en lukt het maar niet om elke dag voldoende water binnen te krijgen.

Maar de voordelen van voldoende water drinken zijn eindeloos. Slaag je er toch nog niet in om voldoende te drinken? Ik vertel je waarom water zo goed is voor je en met mijn 8 tips zet ik je alvast op goede weg.

De voordelen van genoeg water drinken

Als je elke dag voldoende water drinkt, dan heeft dat de volgende voordelen:

  • Water is een transportmiddel. Het water in je bloed vervoert aminozuren, vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen naar je organen. Je hebt dus voldoende water nodig zodat je lichaam optimaal kan functioneren.
  • Het is ook een bouwstof want in elke cel van je lichaam zit water.
  • Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd, je lichaam wordt hierdoor op een gezonde manier gereinigd.
  • Het zorgt voor een mooie huid doordat de verschillende gifstoffen afgevoerd worden. Je droge huid verdwijnt als sneeuw voor de zon en je zal ook minder snel last krijgen van oneffenheden.
  • Door het ademen, zweten of via urine verliezen we heel wat vocht. Dit vocht moet aangevuld worden, anders kan je lichaam gedehydrateerd raken. Water zorgt ervoor dat je vochtbalans optimaal blijft.
  • Het is goed voor je darmstelsel. Voldoende water drinken zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijker naar het toilet kan.
  • Het zorgt ervoor dat je brein perfect kan functioneren. Je kan je door water beter concentreren en je voelt je lang fris.
  • Water bevat geen calorieën en houdt je hongergevoel onder controle. Daarom is het ideaal als je wilt vermageren (of om een gezonde levensstijl te ondersteunen.)
  • Wanneer er een vochttekort is, dan vraagt dit veel energie van je lichaam. Het kan er zelfs voor zorgen dat je moe bent. Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid… deze zaken kunnen vermeden worden als je voldoende water drinkt.
  • Water regelt onze lichaamstemperatuur. Je moet voldoende water drinken zodat je temperatuur op een bepaald niveau blijft.

Veel voordelen dus! Maar hoe doe je dat nu, genoeg water drinken? Met de volgende 8 tips zorg je ervoor dat je elke dag genoeg water binnenkrijgt.

Gebruik een water app

1. Laat een water- app je helpen

Als we druk bezig zijn dan denken we er niet altijd aan om water te drinken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig apps zoals WaterMinder, Aqualert of Hydro Coach. Wanneer het tijd is voor een glaasje water, herinnert één van deze apps je eraan. Handig, zo is vergeten geen excuus meer!

2. Maak er een gewoonte van

Start elke dag met een glaasje water. Werk je van thuis uit? Zet dan een grote kan water op je bureau. Doordat het water in het zicht staat herinnert het je eraan om voldoende te drinken.

Een kleine tip: vind je de smaak van water wat saai? Voeg het sap van een half citroentje toe aan je glas. Citroensap brengt trouwens je darmen ‘s ochtends op gang, het verbetert de spijvertering en geeft je immuunsysteem een boost. De ideale start van je dag!

3. Drink na elke tas thee, koffie of glas alcohol één glas water

Drink na elke tas koffie, thee of een glas alcohol één glas water. Door dit te koppelen aan iets anders vergeet je het niet.

Trouwens… alcohol droogt je lichaam uit, het heeft namelijk een vochtafdrijvend effect. Als je graag die vervelende kater wilt voorkomen, drink dan voor elk glas alcohol ook een glas water. Een kater ontstaat namelijk als je vochtbalans verstoord is. Beter voorkomen dan genezen! :-)

4. Drink voor het eten telkens een glas water

Drink voor je ontbijt, lunch en diner ook telkens één glas water. Dan heb je al 3 glazen water binnen per dag en… je zal ook minder eten! Water zorgt voor een vol gevoel waardoor je minder op je bord schept. Ideaal als je enkele kilo’s wilt afvallen.

5. Voeg smaak toe aan je water met komkommer, limoen of fruit

Vind je water absoluut niet lekker? Voeg dan wat extra smaak toe met komkommer, munt, limoen of fruit zoals aardbeien of frambozen. Ook lekker verfrissend in de zomer!

Zo’n fruitwaters zijn een gezond alternatief voor appelsap of sinaasappelsap want wist je dat hier bijna evenveel suiker in zit als in frisdrank?

6. Eet waterrijk

Het vocht dat je lichaam nodig heeft, haal je uiteraard niet alleen uit dranken. Heb je een klein hongertje? Knabbel dan eens op wat groentjes. Je stilt daarmee je honger en het is ook nog eens supergezond. Kies voor waterrijke voedingsmiddelen zoals watermeloen, selder, komkommer of sla.

Tip: neem een potje snoepgroentjes mee naar je werk: denk aan kleine paprika’s, komkommers, kerstomaatjes. Ideaal on the go!

Soep voor extra water

7.  Genoeg afwisseling met soep, kruidenthee (...)

Vind je het toch nog steeds moeilijk om genoeg water te drinken? Wissel eens af met een kop verse soep, een tas kruidenthee, .... het is een fabeltje dat enkel water meetelt voor je vochtbalans. Alles telt!

8. Voeg extra water toe aan smoothies

Voeg telkens wat extra water toe aan smoothies. Het maakt je smoothie minder dik en zorgt ervoor dat je toch meer water binnenkrijgt. Ideaal!

Heb jij nog tips om meer water te drinken?

Laat dit ook een kleine reminder zijn om aan je volgende glas water te beginnen. :-) 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.