We krijgen dagelijks heel wat suiker binnen, meer dan je denkt. Want suiker zit in heel wat voedingsproducten in de supermarkt, zelfs in producten die je niet meteen als ‘suikerrijk’ zou beschouwen. Uit onderzoek van Foodwatch, een organisatie die consumenten informeert over voeding, blijkt dat er aan zo’n 56% van de producten in de supermarkt suiker is toegevoegd. Hier schrok ik toch wel van… Tijd voor verandering dus! In deze blog vertel ik je hoe je van je suikerverslaving afkomt. Want afkicken van suiker, dat is makkelijker dan je denkt.

Wat doet suiker met je lichaam?

Waarom is het nu zo belangrijk dat je afkickt van suiker? Daar zijn een aantal goede redenen voor:

  • Snelle suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel sterk schommelt. Wanneer je suiker eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel waardoor je een piek bereikt. Je krijgt een echte energieboost, maar die is spijtig genoeg van korte duur. Vlak erna ervaar je een gigantische dip, wat vaak voor vermoeidheid en concentratieproblemen zorgt. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan er ook voor zorgen dat je drang om te snacken en je zin in zoet toeneemt. Je zorgt er dus best voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  • Een schommelende bloedsuikerspiegel kan ook zorgen voor humeurwisselingen.
  • Het kan het risico op hart-en vaatziekten verhogen. Als je veel suiker eet, dan wordt dit in de vorm van vetten in het lichaam opgeslagen. Dit kan ook zorgen voor aderverkalking, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
  • Een teveel aan suiker is uiteraard niet goed voor je gebit. Als je veel suiker eet, krijg je sneller last van tandbederf.
  • Suiker zorgt voor overgewicht. Je alvleesklier wordt namelijk overbelast. Daarnaast zorgt te veel suiker ervoor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit verhoogt je risico op diabetes type 2.

Hoe raak je verslaafd aan suiker?

Een verslaving aan suiker ontstaat doordat je lichaam het stofje dopamine aanmaakt als je suiker binnenkrijgt. Deze stof activeert het beloningscentrum van je hersenen. Het geeft je een prettig gevoel, en daardoor snak je eigenlijk naar meer suiker.

Je komt dus eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht: je blijft suiker eten omdat het je een goed gevoel geeft en je lichaam heeft steeds meer nodig.

Stoppen met suiker eten: wat zijn de effecten?

Als je wil stoppen met het eten van suiker, dan moet je ook rekening houden met de effecten. De eerste dagen en zelfs weken moet je lichaam wennen, waardoor je afkickverschijnselen kan ervaren. De eerste 3 dagen zijn die effecten vaak het ergste, daarna neemt de kracht af. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • zweten
  • hoofdpijn
  • hongergevoel (omdat je naar suiker snakt)
  • trillen
  • een slechte nachtrust
  • Acne (je huid is heel onrustig)

Geen pretje dus, maar het is het wel waard. Als je jouw suikerinname vermindert, dan heb je meer energie, voel je je fitter en gezonder.

Tips om van je suikerverslaving af te komen

Hoe start je nu met het verminderen van je suikerinname? Het is belangrijk om dit in stappen aan te pakken. Wanneer je dit stelselmatig doet, dan is het veel makkelijker om van die verslaving af te komen.

1. Leer verborgen suikers herkennen

Ik had al verteld dat er in zo’n 56% van de supermarktproducten suiker zou zitten, volgens onderzoek van Foodwatch. Ja, dus ook in producten waar je dit echt niet van verwacht. In sauzen, beleg voor je boterham, gepaneerde vis, kant-en-klare salades….

Je zal dus ook moeten leren hoe je etiketten kan ontleden. Soms kan je suiker namelijk niet goed herkennen op een etiket.

Dit zijn enkele etiket-tips:

  • Alles staat in volgorde van belangrijkheid. Als een ingrediënt helemaal vanvoor in de lijst staat, dan mag je er zeker van zijn dat dit een belangrijk ingrediënt is.
  • Algemeen geldt dat elk ingrediënt dat op -ose of siroop en stroop eindigt, toch een bepaalde vorm van suiker is.
  • Natuurlijk zijn er ook nog andere namen voor suiker. Op de website van het Diabetesfonds vind je een volledige lijst, en die is echt enorm!

2. Minder kant-en-klare maaltijden eten en veel voeding zelf maken

Het is nog steeds zo dat kant-en-klare maaltijden veel suiker en additieven bevatten. Je kiest dus best zoveel mogelijk voor verse voeding.

Sauzen kan je bijvoorbeeld ook zelf maken. Ketchup en dergelijke zijn vaak grote bronnen van suiker, als je ze zelf maakt weet je ook effectief wat er allemaal in zit.

De helft van je bord zou steeds uit groenten moeten bestaan. Die geven je een lang, verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar andere zaken grijpt.

3. Eet minder snelle koolhydraten

Huh, wat is de link tussen koolhydraten en suiker? Ik hoor je het al denken. :-) Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.

Er bestaan 2 soorten koolhydraten: de snelle en trage koolhydraten. Met de langzame koolhydraten is er absoluut niets mis, dat wil zeggen dat ze traag energie afgeven. Je vindt deze trage koolhydraten bijvoorbeeld in groentjes.

Een groter probleem zijn de snelle koolhydraten, die je bijvoorbeeld in witte rijst, witte pasta, wit brood en fruitsappen vindt. Die geven snel energie vrij en bezorgen je lichaam een snelle piek van je bloedsuikerspiegel. Het zijn deze koolhydraten die je best zoveel mogelijk vermijdt.

4. Snack gezonde dingen om je zin te verminderen

Grijp niet meteen naar suikerrijke snacks, maar zorg voor voldoende gezonde variatie. Een handvol noten of een klein stukje pure chocolade kunnen even lekker zijn, en zorgen ervoor dat je lang verzadigd bent. Je drang naar zoet neemt hierdoor af.

Boeken die je helpen bij een suikervrij leven

Vind je afkicken van suiker toch nog moeilijk? Dan zijn de volgende boeken absoluut iets voor jou, want ze helpen je op weg naar een suikervrij leven.

Conclusie: minder suiker eten heeft heel wat voordelen

Alhoewel minder suiker eten heel wat voordelen heeft, is het niet mogelijk om volledig suikervrij te leven. Er zit van nature ook suiker in fruit en zelfs in brood of melk. Eigenlijk moet je voornamelijk die toegevoegde suikers vermijden, die de fabrikanten toevoegen aan producten.

Door veel vers en gezond te eten, beperk je jouw suikerinname tot een minimum.

Veel succes!