Heb jij zelf moeite om uit je bed te geraken? Of heb je altijd eerst véél koffie nodig om wakker te worden? En blijf je de volledige dag geeuwen? Lees dan snel verder!

Ontdek waarom jij altijd zo moe bent én hoe je dit oplost.

Meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid

We voelen ons allemaal weleens uitgeput. Dit kan verschillende redenen hebben. Vaak is deze vermoeidheid onschuldig, maar soms kan het toch wijzen op een groter probleem. Vooraleer je weet hoe je vermoeidheid kan aanpakken, moet je de oorzaken kennen.

Ik zet eerst de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid op een rijtje.

1. Slaapproblemen

Wakker liggen: we maken dat allemaal eens mee. Maar er zijn ook slaapstoornissen zoals slaapapneu bijvoorbeeld, waarbij de ademhaling gedurende een aantal seconden stopt. Hierdoor ontstaan er verschillende adempauzes tijdens het slapen. Mensen met slaapapneu snurken hard en worden regelmatig wakker.

Andere slaapproblemen omvatten bijvoorbeeld last van onrust in de benen of verstoring van de biologische klok. Allemaal zaken waardoor je minder goed slaapt.

Vaak worden slaapproblemen als voornaamste oorzaak bekeken van vermoeidheid, maar uit een slaaponderzoek komen vaak andere redenen naar boven. Slaapproblemen zijn dus zeker niet de enige oorzaak van vermoeidheid.

2. Een ijzertekort

Ijzer is nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Het is essentieel voor het aanmaken van hemoglobine. Dit zorgt voor het vervoer van zuurstof in het lichaam. Een ijzertekort kan dus leiden tot vermoeidheid.

Een ijzertekort leidt vaak tot bloedarmoede. Dit wil zeggen dat er niet genoeg rode bloedcellen aanwezig zijn. Symptomen van bloedarmoede zijn onder andere duizeligheid, een bleek gezicht, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit kan je best laten onderzoeken door je huisarts.

3. Psychische problemen: depressie, paniekaanvallen, stoornissen

Wist je dat het grootste deel van vermoeidheid te wijten is aan psychische problemen? Volgens professor Elie Cogan van het Erasmusziekenhuis in Brussel komt zo’n 80% van de vermoeidheid door psychische problemen tot stand. Slechts 20% heeft een andere reden.

Psychische problemen zijn bijvoorbeeld depressies, paniekaanvallen of stoornissen. Spijtig genoeg hangt er nog steeds wat taboe rond psychische problemen. Mensen die hier last van hebben gaan dus niet gemakkelijk naar hun dokter. Terwijl een psychische verandering wel echt kan helpen om die vermoeidheid tegen te gaan.

4. Niet genoeg lichaamsbeweging

Het is algemeen geweten dat veel mensen te weinig bewegen. Je komt moe thuis van een harde dag op het werk en dan heb je geen zin om te bewegen. Je stelt sporten en bewegen dus uit.

Eigenlijk een slecht excuus… Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat regelmatig bewegen helpt tegen vermoeidheid. Je krijgt er een echte energy boost van!

Uit een studie van 2016 blijkt dat zelfs een kwartiertje sporten per dag volstaat. Ze bestudeerden twee groepen van volwassenen die gedurende 15 minuten per dag bewegen. Hieruit bleek dat beweging tal van positieve effecten heeft voor de gezondheid. Meer bewegen dus!

5. Chronisch vermoeidheidssyndroom

Ooit al gehoord van cvs oftewel het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Mensen die hier last van hebben zijn vaak onverklaarbaar moe, zelfs bij de kleinste inspanningen. Naast lichamelijke inspanningen is het ook meestal moeilijker om geestelijke prestaties te leveren.

De oorzaak van cvs is tot op heden nog niet gekend, wat het natuurlijk moeilijk maakt om te behandelen.

6. Andere oorzaken

Er zijn nog veel andere oorzaken:

  • Hart- en longziektes kunnen de oorzaak zijn van vermoeidheid. Patiënten die last hebben van kortademigheid, hartfalen of andere aandoeningen zullen zich ook vaak moe voelen.
  • Virale en bacteriële infecties. Bij een infectie zal het lichaam reageren op de aanwezigheid van die bacterie. Hierdoor kan er vermoeidheid ontstaan.
  • Bij stofwisselingsproblemen zoals bijvoorbeeld diabetes en ernstige ziektes zoals kanker.
  • Ongezond eten: het is algemeen geweten dat bijvoorbeeld verzadigde vetten en suiker niet gezond zijn. Als je de verkeerde voeding eet kan dit je moe maken.

7 tips die echt werken voor meer energie

In bepaalde gevallen zijn de oorzaken van vermoeidheid dus simpel. Denk bijvoorbeeld aan een slaaptekort, te weinig bewegen of verkeerde voeding.

Vandaag deel ik 7 tips die echt helpen om meer energie te krijgen. Dit kan je zelf thuis toepassen. Helpen deze tips niet? Breng dan zeker een bezoek aan jouw huisarts. Het kan namelijk zijn dat jouw vermoeidheid een dieperliggende oorzaak heeft zoals bijvoorbeeld een ziekte.

1. Ban suiker uit jouw leven

Zoals eerder aangehaald kan slechte voeding zorgen voor vermoeidheid. Slechte voeding bevat heel weinig voedingsstoffen waardoor je niet evenwichtig eet. Denk bijvoorbeeld aan suiker en verzadigde vetten.

Iemand die alle dagen bijvoorbeeld fastfood eet zal zich veel sneller moe voelen. Denk maar aan de documentaire Super Size Me. Hierin eet Morgan Spurlock gedurende 30 dagen veel fastfood. Het resultaat? Hij voelde zich op regelmatige momenten depressief.

2. Drink meer water

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het is daarom heel belangrijk om te blijven hydrateren gedurende de dag. Tip: zet een glas water naast je op jouw bureau, zodat je zeker niet vergeet te drinken.

3. Drink elke dag een kopje matcha

Dit is de meest gezonde thee. Weet je dat één kopje matcha evenveel antioxidanten bevat als 10 kopjes groene thee? De goede bestanddelen zorgen ervoor dat je een energy boost krijgt, tot wel 5 uur lang! Daarnaast stimuleert het ook je immuunsysteem en verbetert het concentratie en humeur. Matcha drinken helpt dus zeker tegen vermoeidheid.

4. Beweeg meer

Zoals hierboven aangehaald blijkt uit een studie dat 15 minuten per dag bewegen al helpt. Neem daarom bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift op je werk. Ga tijdens pauzes ook wat meer naar buiten en strek de benen.

5. Pak stress aan

Vermoeidheid wordt vaak gelinkt aan stress. Dit put je uit en eist een tol op je lichaam. Neem jij ook te veel werk aan? Voel jij je gestresseerd en moe? Dan kan de oorzaak stress zijn. Yoga, mindfulness en sporten zijn goed om stress te verminderen. Leer via bepaalde oefeningen hoe je stress kunt elimineren uit je leven. Zo kan je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen.

6. Kijk niet meer op je gsm of computerscherm voor bedtijd

Dit is een klassieker. Het blauwe licht verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor zal je minder snel in slaap vallen.

7. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Zorg ook voor een scheiding. Beantwoord bijvoorbeeld geen mails in bed, want de slaapkamer is de plaats die je moet linken met slapen.

Pas deze tips toe en je zal je ongetwijfeld veel beter voelen! Natuurlijk werkt het niet noodzakelijk voor iedereen. Als deze tips niet werken dan heeft jouw vermoeidheid een andere oorzaak. Breng dan zeker een bezoek aan jouw huisarts.

Oplossingen voor vermoeidheid met dieperliggende reden

Als de bovenstaande tips niet helpen, dan heeft jouw vermoeidheid een andere oorzaak.

Zelf kan je de oorzaak niet achterhalen en daarom ga je best eerst naar de huisarts. De dokter zal je enkele vragen stellen zodat hij een beter beeld heeft van de situatie.

Als de huisarts het nodig vindt, zal hij je doorverwijzen naar een klinisch onderzoek. Naast dit onderzoek kunnen er ook nog andere testen gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan een bloedonderzoek.

De resultaten zullen uitwijzen wat de oorzaak is en zo kan er een behandeling voorgesteld worden. Afhankelijk van de oorzaak kan de huisarts verschillende dingen voorstellen:

  • Bij een ijzertekort (bloedarmoede) kunnen er supplementen genomen worden. Men kan ook ijzerrijk voedsel eten zoals bijvoorbeeld bonen en mager vlees.
  • Bij slaapapneu kan een CPAP-apparaat aangeraden worden, dit houdt de luchtwegen open. Slaapapneu kan ook een gevolg zijn van roken of overgewicht.
  • In bepaalde gevallen worden er medicijnen voorgeschreven.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere oplossingen, afhankelijk van de oorzaak.

Conclusie

We zijn allemaal weleens moe. Vermoeidheid kan ook verschillende oorzaken hebben, zowel onschuldig als ernstig.

Met bepaalde tips kan je zelf meer energie verkrijgen. Drink bijvoorbeeld elke dag een tasje matcha thee en eet gezond. Een gezonde levensstijl is de eerste stap om vermoeidheid te bestrijden.

Toch zullen deze tips in bepaalde gevallen niet helpen! Het kan zijn dat jouw vermoeidheid een ernstige oorzaak heeft. Breng dan zeker een bezoek aan jouw huisarts, die je na een gesprek doorverwijst voor een slaaponderzoek.

Zo kan je de oorzaak van jouw vermoeidheid achterhalen en terug fit en met veel energie leven!

Reacties

Elisabeth Verhoeven:

Heel goede tips! Hartelijk dank. Heb juist mijn doosjes Joy of matcha ontvangen via bol.com. Drink het dagelijks en voel mij er heel goed bij!!

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.