Paleo, Keto, vegan, de Sana-methode… er zijn tegenwoordig zoveel verschillende eetstijlen en diëten. Het is zo moeilijk om de verschillen te zien en eerlijk, na een tijd weet niemand nog wat goed is…

Ik heb zelf ook al een aantal verschillende eetstijlen geprobeerd en kan dus zeker uit ervaring spreken. Het ene beviel me meer dan het andere, en het leek me fijn om de meest populaire levensstijlen voor je op te sommen met de bijhorende voor- en nadelen.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet, ook wel keto genaamd, wint de laatste jaren aan populariteit. Er zijn heel wat voorstanders maar toch ook een heleboel tegenstanders van dit principe.

Keto dieet

Bij dit dieet beperk je het aantal koolhydraten en eet je voornamelijk eiwitten, gezonde vetten en groenten. Doordat je jouw inname van koolhydraten beperkt zal het lichaam overgaan in een fase van vetverbranding (ketose).

De nadelen van keto

Laat ik direct beginnen met de nadelen, want een gewaarschuwd man is er twee waard. :-)

1. De overgang naar ketose kan onaangenaam zijn

Wanneer je plots minder koolhydraten eet, dan kan je lichaam fel reageren. Er bestaat zelfs een woord voor: de keto griep. De eerste week kan je last hebben van slapte, hoofdpijn, een droge mond en een slechte adem. Het lijkt sterk op een griepje, je lichaam moet immers wennen aan dit nieuw eetpatroon. Na een aantal dagen is dat gelukkig voorbij en vanaf dat moment zal je de voordelen beginnen ervaren.

2. Er kunnen snel tekorten ontstaan

Koolhydraten vind je in heel wat voedingswaren en daardoor zijn je keuzes dus heel beperkt. Fruitliefhebbers opgelet: tijdens het ketogeen dieet mag je amper fruit eten. In het meeste fruit zit namelijk een grote dosis koolhydraten. Een sappige peer of een lekkere banaan zijn dus niet toegestaan.

Doordat je amper fruit eet kunnen er ook snel tekorten ontstaan aan vitamines en andere belangrijke stoffen. Variatie is dus enorm belangrijk en neem indien nodig aparte vitamine supplementen. Zo’n supplementen worden wel vaker aangeraden wanneer je het keto-dieet volgt zodat de tekorten terug aangevuld worden.

De voordelen

1. Het verlaagt je insuline

Wist je dat je lichaam insuline aanmaakt als je koolhydraten eet? De productie van insuline verstoort je stofwisseling én je lichaam zal daardoor stoppen met het verbranden van vet. Je blijft keer op keer insuline aanmaken om je bloedsuikerspiegel te doen dalen én verbrandt bijgevolg geen vet meer. Eigenlijk is je lichaam het vergeten dat er energie kan gehaald worden uit vetverbranding.

Via keto leer je je lichaam terug om vet te verbranden doordat je de inname van koolhydraten beperkt.

2. Je krijgt minder honger

Bij het ketogeen dieet verlies je meestal gewicht omdat je minder honger hebt. Je eet vooral vetten en eiwitten, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Je porties worden kleiner en bijgevolg verlies je gewicht.

Waar je op moet letten

In principe is het ketogeen dieet niet moeilijk: je moet vooral letten op de koolhydraten, je mag maximaal zo’n 30 tot 40 gram koolhydraten eten per dag. Wanneer je de dosis koolhydraten laag houdt zal je lichaam de vetreserves gebruiken als bron van energie en ben je dus gewicht aan het verliezen.

Toch is het voor veel mensen moeilijk om hun fruit, pasta, pizza en andere bronnen van koolhydraten aan de kant te laten staan. Wist je dat in een banaan zo’n 18 gram koolhydraten zit? Dan weet je dat je snel aan die 30 à 40 gram komt.

Bij keto eet je dus vooral veel groenten en gezonde vetten.

Paleo

Keto en paleo worden vaak met elkaar verward of zelfs aan elkaar gelinkt. Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee.

Paleo dieet

Bij paleo eet je eigenlijk puur wat onze verre voorouders aten. Je gaat hierbij terug naar de roots, vroeger leefden mensen van het verzamelen en jagen. Je hoeft uiteraard niet te gaan jagen ;-), maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

Wat eet je niet?

Als je paleo volgt, dan laat je de bewerkte producten aan de kant staan.

Je eet of drinkt dus geen

  • peulvruchten en granen
  • zuivelproducten zoals boter, kaas, melk (...)
  • frisdranken
  • suiker

Je eet wel groenten, vis, vlees, eieren, fruit, noten en zaden.

Bij deze levensstijl eet je wel koolhydraten, dat is direct het grote verschil met het keto-dieet.

De nadelen van paleo

Aan bijna elke eetstijl zijn zowel nadelen als voordelen verbonden. Ik zet de nadelen voor je op een rijtje.

1. Je moet bewerkte producten zoals suikers vermijden

Suiker is slecht voor ons, dat weet iedereen. En toch wordt het stiekem aan zoveel voedingsmiddelen toegevoegd want producten moeten lekker zijn. De voedselindustrie maakt ons dus verslaafd aan suiker en zonder dat je het weet krijg je heel wat suiker binnen…

Bij paleo worden bewerkte producten compleet verbannen. Maar dat is zo simpel nog niet: in de supermarkt zijn je opties veel beperkter en op restaurant gaan is toch ook moeilijk.

Als je volgens paleo leeft, dan zal je waarschijnlijk veel zelf moeten koken én kies je voor restaurants waar paleo centraal staat. Via deze website ontdek je in welke restaurants je goed paleo kunt eten, zowel in België, Nederland als Londen.

2. Het is een moeilijke optie voor vegetariërs

Vlees en vis maken deel uit van deze eetstijl, voor vegetariërs is het dus niet echt een optie.

Als vegetariër krijg je dan niet genoeg voedingsstoffen binnen.

De voordelen

1. Het kan een oplossing zijn voor allerlei ziekten die ontstaan door ongezonde voeding

Met paleo ga je echt terug naar de basis. Je eet net hetzelfde wat mensen in de oertijd aten.

De afgelopen jaren zien we steeds meer ziektes zoals diabetes en hart-en vaatziekten. De reden? We eten te ongezond, onze eetgewoonten zorgen ervoor dat ook steeds meer mensen te maken krijgen met overwicht.

Maar dat niet alleen: voedsel wordt in massa geproduceerd en bevat echt veel minder voedingswaarden. We krijgen dus veel te weinig goede voedingsstoffen binnen. Daarnaast krijgt ons lichaam ook heel wat slechte stoffen binnen zoals pesticiden en zelfs hormonen (wist je dat vlees soms wordt volgespoten met hormonen?) Onze voedselindustrie ligt dus voor een groot stuk aan de basis van al deze ziektes.

2. Je eet minder slechte voeding en krijgt meer voedingsstoffen binnen

Het paleo-dieet laat enkel niet-bewerkt voedsel toe. Je gaat de suikers en chemische additieven dus voor het grootste deel schrappen. Doordat je bewerkt voedsel aan de kant laat staan, zal je ook veel gezonder eten. Je eet meer vis, groenten, noten en zaden: dit vormt de basis voor een gezonde levensstijl.

De Sana-methode van Sandra Bekkari

Afsluiten doe ik met de Sana-methode van Sandra Bekkari. Het is al een tijdje geleden dat ik deze fijne dame voor het eerst ontmoette tijdens mijn allereerste beurs, de Nooit Meer Diëten beurs in Oostende (van Sandra Bekkari.)

Gezond Sana ontbijt

Bij de Sana-methode wordt het 7-stappenplan gehanteerd, wat de basis vormt voor een gezond leven. Het is dus zoveel meer dan enkel gezond eten, maar het omvat een volledige levensstijl. Ik leg je de 7 stappen kort uit:

  1. Eet met aandacht: dat klinkt logisch maar toch eten veel mensen op de automatische piloot. Als je rustig eet en goed kauwt op elke hap, dan geef je ook aan je hersenen het signaal dat je verzadigd bent. Met andere woorden: je zal sneller genoeg hebben.
  2. Drink voldoende water en gezonde dranken: het is aanbevolen om toch zeker minstens 1,5 liter water per dag te drinken.
  3. Start je dag met ontbijt: het helpt je ook om gezondere keuzes te maken gedurende de dag.
  4. Eet twee gezonde tussendoortjes: hierdoor zal je minder snel last hebben van energiedips. Eet bijvoorbeeld een stuk fruit gevolgd door een handvol noten, want die zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt (dankzij de gezonde vetten en plantaardige eiwitten.)
  5. Eet Sana: bij de Sana-methode bestaat je bord best uit minstens de helft aan groenten. Deze zitten boordevol vitamines en mineralen én daardoor beperk je ook je calorie-inname.
  6. Wissel af met superfoods: er zijn heel wat groenten, fruit en andere zaken die boordevol gezonde stoffen zitten. Appels, aardbeien, blauwe bessen, paprika en broccoli zijn daar enkele van. Wist je trouwens dat Sandra Bekkari haar dag met een kopje matcha start? Matcha past perfect in dit lijstje van superfoods! :-)
  7. Even belangrijk is beweging: het vermindert de kans op hart-en vaatziekten en andere ziektes. Het is even belangrijk als de juiste voeding. Sport je niet graag? Af en toe gaan wandelen kan ook wonderen doen!

De voordelen van de Sana-methode

1. Je moet geen calorieën tellen

Bij Sana gaat het over het gebruiken van de juiste voedingsstoffen. Je hoeft dus geen calorieën te tellen of bepaalde zaken te vermijden. Het gaat over een goed evenwicht tussen groenten en andere zaken op je bord.

2. Af en toe jezelf iets gunnen: de 80/20 regel

De Sana-methode is geen dieet, het is een levensstijl waarbij je de 80/20 regel hanteert. Als je 80% van de tijd gezond eet, dan mag je je zeker gedurende die andere 20% iets gunnen. Op dat moment kies jij waar je zin in hebt, het is gewoon belangrijk om een goede balans te vinden.

3. Het is een eenvoudige methode

Het fijne aan de Sana-methode is dat het heel eenvoudig is. Nee het is geen ingewikkeld dieet waarbij je veel voedingsstoffen moet vermijden. Daardoor kan je het ook gemakkelijk volhouden.

De nadelen

Bij de andere twee eetstijlen kon ik nadelen bedenken, bij de Sana-methode heb ik er zelf nog geen gevonden.

Misschien is het voor sommigen wel wat moeilijk om zichzelf te blijven motiveren. Sana is een levensstijl en dat vraagt inspanning van jezelf. Het begint al in de supermarkt: hier maak je de juiste of verkeerde keuzes. Je moet stilstaan bij alles wat je in je mond stopt. Koop producten die goed voor je zijn en wees er bewust mee bezig.

Leer etiketten begrijpen: algemeen geldt hoe kleiner het etiket, hoe minder het bewerkt is. Veel gezonder dus!

Wat is nu het beste?

Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag, je moet zelf doen waar jij je het beste bij voelt. Voor de een zal paleo uitstekend werken, terwijl de ander eerder fan is van de Sana-methode.

Als je voor voldoende variatie op je bord zorgt en regelmatig wat beweegt, dan zal je al heel mooie resultaten bereiken.

Ik ben benieuwd: volg jij een van deze eetstijlen en indien ja, zou je graag recepten krijgen die passen binnen deze levensstijlen? Laat het me zeker weten.

Groetjes

Ronny

Bronnen

https://www.ketogeen.nl/voordelen/
https://keto.nl/ketose/
https://www.eetpaleo.nl/wat-is-paleo/
https://www.eetpaleo.nl/paleo-en-uit-eten-gaan/
https://www.optimalegezondheid.com/de-voordelen-en-nadelen-van-het-paleo-dieet/
https://dietistelore.weebly.com/sana-methode.html
https://www.nooitmeerdieten.be/over-sana/de-sanamethode/

Reacties

Bedankt voor de interessante vergelijking van diëten.

— Isabelle Vervaeke