We kunnen allemaal wel eens een boost gebruiken. In de winter als het koud is en we veel binnen zitten. Maar ook in de zomer wanneer we veel buiten zijn en onbezorgd willen genieten van een vakantie.
Een sterk en gezond immuunsysteem helpt je daarbij.
En jij kunt op jou beurt het immuunsysteem helpen. Bijvoorbeeld met gezonde smoothies en drankjes.
Wat is ‘het immuunsysteem’
Het immuunsysteem zit niet verstopt in een apart kamertje in je lichaam. Je hele lichaam bevat elementen van een complex systeem. Het is vanaf je geboorte hard aan het werk om jou van top tot teen te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Stoffen zoals schimmels, parasieten en virussen.
Aangeboren afweer
Eén van de onderdelen die jou van top tot teen beschermd is de huid. De huid vormt letterlijk een schild tegen alles wat je buiten je lijf wilt houden. Ook de darmen, speeksel, slijmvliezen en de luchtwegen zijn beschermende barrières.
Alles wat onvermijdelijk in het lichaam komt, zoals lucht en voedsel, wordt op gecontroleerde en veilige wijze door het lichaam geleidt. Of worden direct in het lichaam uitgeschakeld voordat ze je kwaad kunnen doen en verder kunnen doordringen.
Toch kunnen we niet alles buiten houden. Daarom heeft je lichaam ook een intern afweersysteem dat alles wat wel binnenkomt onschadelijk maakt. Je eigen legertje van witte bloedcellen marcheert door het lichaam om schadelijke, maar ook dode cellen op te ruimen.
Niet-aangeboren afweer
Hoewel je bij je geboorte een goede set aan afweertools meekrijgt, ben je daarmee nog niet volledig beschermd. Je komt gedurende je leven ziektes en bacteriën tegen die het lichaam niet zomaar kan verslaan. Hier zijn gespecialiseerde afweercellen voor nodig.
Deze speciaal getrainde cellen, lymfocyten genaamd, worden getraind om één specifieke ziekteverwekker te verslaan. Wanneer je deze ziekte later nog een keer tegenkomt, zullen ze deze herkennen en snel uitschakelen. Met andere woorden: je bent dan immuun.
Kun je het immuunsysteem beïnvloeden?
Kun je zo’n complex systeem dan wel beïnvloeden of verbeteren? Jazeker! Allereerst doen we dat al jarenlang met vaccinaties. Maar ook dat heb je niet zelf in de hand. Wat je wel zelf kunt doen is je levensstijl verbeteren of optimaliseren.
Niet roken, weinig alcohol drinken, bewegen, gezond eten, genoeg slapen en niet teveel stress. Een rijtje die we allemaal wel kennen, maar waarvan je misschien nog niet wist dat het je immuunsysteem beïnvloedt. Het zijn dingen die we (grotendeels) zelf in de hand hebben.
Ook zijn er allerlei producten op de markt die zeggen het immuunsysteem te ‘boosten’. Dit zijn vaak producten, zoals drankjes, met veel vitamines en antioxidanten. Of met een sterke concentratie van een bepaald stof. Het goede nieuws: deze drankjes kun je ook zelf maken!
5 immuunversterkende drankjes
Het is niet nodig om vieze shakes te drinken waarbij je je neus moet dichtknijpen. Maak een drankje die jij lekker vindt. Experimenteer en wissel af. Maar vooral: geniet ervan!
Fruitige smoothies
Smoothies of sapjes met veel fruit zijn over het algemeen het populairst. Zeker in de zomer wanneer je met (bevroren) fruit hele verfrissende drankjes kunt maken. Onbewust zijn dit hele goede boosts voor het immuunsysteem
Ze zitten boordevol vitamines. Citrusvruchten, bessen, kiwi en aardbei zitten vol met vitamine C. Gebruik rood fruit, zoals bosbessen, bramen en frambozen om er een flinke hoeveelheid antioxidanten aan toe te voegen.
Meloen is een bron van foliumzuur. Dat heb je nodig voor de aanmaak van witte bloedcellen. Je weet wel, dat legertje in je lijf. De watermeloen bevat ook lycopeen. Lycopeen is een hele krachtige antioxidant. Ook grapefruit, guave en papaja bevatten lycopeen.
Groene sappen
Sommige mensen halen direct hun neus op bij het zien van groene sapjes. Groene smoothies moet je lekker vinden of lekker maken! Een groen sapje hoeft niet puur uit groente te bestaan. Je kunt het ook mixen met fruit of andere ingrediënten zoals gember en matcha, zodat de groenten amper te proeven zijn.
Voor je immuunsysteem zijn groentesapjes fantastisch. Groenten bevatten, uiteraard, veel vitaminen. Maar ook veel mineralen zoals kalium, magnesium, calcium en koper. Met groente in je sap of smoothie krik je de voedingswaarde flink omhoog.
Zeker voor mensen die het lastig vinden om veel groenten te eten, kan een groentesap een oplossing zijn. Het kan een manier zijn om ’s ochtends of ’s middags al wat groenten binnen te krijgen. Zodat je bord ’s avonds niet vol hoeft te liggen met alleen broccoli.
Verse thee
Thee wordt in allerlei culturen gedronken en gezien als een gezondheid bevorderend drankje. We hebben het dan niet over de zakjes English Breakfast of zoete bosvruchtenthee. Maar over vers gezette thee van pure producten uit de natuur.
In de Chinese geneeskunde gebruiken ze gember en zoethout om het immuunsysteem te versterken. Gember zit vol met antioxidanten en zoethout verlaagt stress. Voeg hier citroen aan toe en je hebt ook nog eens extra vitaminen.
Je kunt ook een kruidenthee maken met kruiden uit eigen tuin. Kruiden zoals munt, citroenverbena, kamille, salie en citroenmelisse. Een plant die je wellicht niet graag in je tuin wilt, is brandnetel. Maar brandnetel staat wel bekend om zijn boostende kwaliteit.
Ook een kwalitatief goede groene thee kan je helpen. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten. En het heeft een kalmerend effect. Het is belangrijk om op de kwaliteit van de thee te letten, want bij een lage kwaliteit zal de hoeveelheid gezonde stoffen laag zijn.
Kruidige boost
Bovenstaande drankjes kun je nog verder pimpen met specerijen. Voeg deze dus vooral toe aan je drankje wanneer dat kan. De meest makkelijke specerij is kaneel. Deze past in veel fruitsmoothies, maar bijvoorbeeld ook in thee.
Andere kruiden zijn kruidnagel, koriander, kardemom, peper, kurkuma en peper. Deze zijn minder makkelijk toe te passen én je moet ze lekker vinden. Met een beetje zoeken kun je echter hele lekkere recepten vinden.
Een voorbeeld is ‘Golden Milk’. In India wordt dit drankje vaak gedronken. Het bevat kurkuma en dat bevat curcumine. Curcumine heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. In onze webshop vind je een variant op deze Golden Milk, de Golden Matcha. Eentje die nóg beter en lekkerder is.
Verfrissende water
Tot slot kun je ook simpelweg via water je immuunsysteem helpen. Voeg het verse sap van citrusvruchten toe aan je water en je hebt een lekker, verfrissend én gezond drankje. Het is ook een manier om makkelijker meer water te drinken.
Tegenwoordig kun je ook andere soorten ‘water’ drinken. Zoals het inmiddels populaire kokoswater. Kokoswater helpt je om beter kalium op te nemen en elektrolyten aan te vullen. Om die reden is het een populair drankje onder sporters. Overigens kun je dit water ook gebruiken in je fruit- en groentesappen.