Ooit al in Japan geweest? Dan heb je waarschijnlijk op culinair vlak heel wat nieuwe dingen ontdekt. Mochi ijsbolletjes is één van die speciale Japanse lekkernijen.

Het zijn kleine bolletjes ijs gewikkeld in mochideeg, wat gemaakt wordt van rijstebloem. Eigenlijk kan je het wat vergelijken met ijspralines, maar dan nog veel specialer qua smaak.

Als je echt eens wilt uitpakken bij vrienden of familie, zet dan volgende keer eens zelfgemaakte mochi ijsbolletjes op tafel. Wedden dat ze absoluut het recept willen? :-)

Benieuwd naar nog meer betoverende matcha recepten? Klik hier, vul je gegevens in en ontvang direct jouw Matcha Receptenboek helemaal gratis.

Wat heb je nodig? 

Voor 9 balletjes (het deeg) 

 • 150 gram glutenrijke rijstebloem 
 • 1,75 dl koud water
 • 60 gram kristalsuiker
 • 1 theelepel matchapoeder
 • een snufje zout 
 • Maizena 
 • 9 kleine bolletjes matcha-ijs (dit gaan we ook zelf maken) 

Voor het matcha-ijs (6 personen) 

 • 2,5 dl melk
 • 1 eetlepel matchapoeder
 • 6 eidooiers 
 • 150 gram kristalsuiker
 • 5 dl slagroom 
 • 40 gram pure chocolade (je kiest best voor 70% cacao, geraspt) 

Hoe maak je het? 

mochi ijsballetjes

We beginnen met het maken van het matcha-ijs, want dit moet natuurlijk eerst nog in de diepvriezer. 

 1. Verwarm de melk in een pannetje. Roer daarna 2 eetlepels warme melk (let op de temperatuur, niet te warm of koud) in een kleine kom samen met het matchapoeder. Probeer de klontjes al glad te roeren. 
 2. Klop de eidooiers samen met de suiker in een kom, zorg voor een luchtige substantie. 
 3. Breng de melk aan de kook en klop het door het eimengsel in de kom. Voeg dit mengsel terug aan de warme pan toe en verwarm het op een laag vuurtje. Ondertussen blijf je roeren tot het een dik mengsel wordt en aan de achterkant van je lepel blijft plakken. 
 4. Roer het matchamengsel door het melkmengsel en zet het daarna apart om af te koelen. 
 5. Klop erna de slagroom stijf en schep het voorzichtig door het afgekoelde matchamengsel. 
 6. Voeg het toe aan een diepvriesdoos en laat het zo’n 3 à 4 uren in de diepvries zitten. 
 7. Haal het ijs uit de vriezer en voeg het toe aan de mixer. Meng het kort om de ijskristallen te breken en het ijs vloeibaar te maken. Meng de chocolade erdoor en schep het ijs terug in de verpakking. Zet het een aantal uurtjes in de diepvriezer, of zelfs een volledige nacht. 

Als het ijs terug een aantal uren in de vriezer heeft gezeten, is het tijd om het deeg te maken. 

 1. Schep het matcha-ijs in 9 papieren bakvormpjes, of gebruik een eierdoos bekleed met plasticfolie om de bolletjes in te leggen. 
 2. Dek de bolletjes af met plasticfolie en zet ze opnieuw 2 tot 3 uren in de vriezer. 
 3. Meng voor het mochideeg rijstebloem, zout en water in een microgolfoven- bestendige kom. Voeg de suiker toe terwijl je roert en klop daarna het matchapoeder door het mengsel. Zorg ervoor dat er geen klontjes in het beslag zitten. 
 4. Dek de kom af met plasticfolie en zet het 1 minuut in de microgolfoven op maximaal vermogen. Verwijder de folie en roer goed door. 
 5. Dek de kom opnieuw af en zet het nog eenmaal 1 minuut in de magnetron. Daarna nog eens goed doorroeren. 
 6. Zit er nog wat extra vloeistof in de kom, dan kan je het nog eens 30 seconden in de microgolfoven plaatsen, tot het mengsel kleverig en dik is. 
 7. Bestrooi de tafel met maizena en leg er de balletjes op. Bestrooi deze balletjes met extra maizena en rol ze met een deegroller tot een vierkant van ongeveer een vijftal millimeter dik. Uit deze vierkant kan je 9 gelijke vierkantjes steken die je daarna laat afkoelen. 
 8. Neem een bevroren ijsbolletje en leg het op een vierkant. Kneed het deeg snel rond het bolletje en zorg ervoor dat alle kanten mooi dicht zijn. 
 9. Vries de balletjes opnieuw een tweetal uur in. 
 10. Haal ze een aantal minuten voor het serveren uit de diepvriezer. 

Een lang recept met veel stappen, maar het is echt de moeite waard! In de lente en zomer is het een verfrissende snack, maar ook met de koudere dagen smaakt dit altijd. :-)

Haal direct alles in huis

Producten in dit recept

Gratis Matcha receptenboek

Ontdek nog meer verrassende matcha recepten in ons gratis receptenboek.