Rupsen zijn gek op brandnetel. Zo’n 50 soorten vlinders leven ervan! Bij mensen is de plant wat minder populair. We willen hem vooral niet aanraken. Maar dat was niet altijd zo.
Brandnetels werden vroeger als medicijn gebruikt. En het werd vroeger gegeten als groente. Brandnetel zal niet zo snel in de supermarkt liggen, maar brandnetelthee wel!
Waarom brandnetelthee drinken?
Brandnetel is dus hartstikke gezond, ondanks het geprik van de plant.
Het bevat vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, calcium, chroom, koper, chloor, magnesium, kalium, mangaan, fosfor, selenium, silicium, natrium, zwavel en zink.
De bladeren en wortels bevatten ook nog een heleboel plantaardige stoffen met moeilijke namen.
Door al deze stoffen werd brandnetel gebruikt als geneesmiddel en als bron van voedsel. Het werd gekookt, gebakken, geweekt of gedroogd. Door de plant te koken werken de brandharen niet meer.
Waar helpt brandnetel tegen?
Brandnetel bevat dus heel goede stoffen, maar waar zijn ze goed voor?
Plasproblemen
Brandnetel staat bekend als middel tegen allerhande plasproblemen. Zoals ontstekingen, vaak plassen of de blaas niet helemaal kunnen legen. Het zorgt er ook voor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd via de nieren. Op die manier ben je sneller van bijvoorbeeld een blaasontsteking af.
Gewrichtspijn
Je hoeft brandnetels niet altijd op te eten of te drinken. In het geval van gewrichtspijn, bijvoorbeeld door reuma, kan het uitwendig ook helpen. Dit komt door het stofje silicium. Silicium is een mineraal die onderdeel is van ons bindweefsel. Silicium zit ook in haver en banaan.
En tegelijkertijd helpt het je huid soepel te houden.
Botten
Broze nagels, kraakbeenslijtage en osteoporose zijn kwaaltjes die je kunt tegengaan met brandnetel. In dit geval helpt het stofje boron. Dat is een bouwsteen van botweefsel. En het compenseert calciumverlies. Samen met andere stoffen zoals calcium, maakt het je botten sterk.
Spijsvertering
Brandnetels helpen afvalstoffen sneller afvoeren. Ze stimuleren daarnaast de maagsapafscheiding. En dat zorgt voor een betere spijsvertering. Ook neem je ijzer beter op.
Afrodisiac
De Romeinen gebruikten brandnetel eveneens als een afrodisiac. Een lustopwekkend middeltje dus.
Haargroei
Brandnetel is ook goed voor je haren. Het stimuleert de haargroei. Wil je dat? Maak dan haarwater op basis van brandnetels. Dat doe je door twee kleine bosjes brandnetels in aan halve liter water en een halve liter azijn een half uur te koken. Daarna zeef je water. Was je hoofdhuid voor het slapen gaan met dit water.
Hooikoorts
Brandnetel helpt tegen allerlei allergieën. Zoals huisstofmijt, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking. Dit komt doordat brandnetel het immuunsysteem verbetert.
Brandnetelthee tijdens je zwangerschap
Bij zwangerschap wordt afgeraden brandnetel te gebruiken, mogelijk stimuleert het de baarmoeder. En dat wil je niet in je eerste trimester. Tijdens het derde trimester is brandnetelthee goed voor je. Brandnetelthee werkt ook bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Ideaal wanneer je wat vocht vasthoudt. Lees ook ons artikel over thee en zwangerschap.
Waar vind ik brandnetels?
De brandnetelplant komt vooral voor in Europa, Azië en Noord-Amerika en groeit het beste op braakliggende terreinen en velden of in het bos. De plant groeit goed op een bodem met een hoog niveau aan stikstof en wordt daarom vaak aangetroffen rondom verlaten gebouwen.
Wil je brandnetels zelf plukken? Dat kan! Ga naar plek waar ze niet dicht bij de weg staan. Deze zijn vervuild. Gebruik het liefst lange tuinhandschoenen en trek een lange broek aan. Dan weet je zeker dat je niet geprikt wordt. In theorie zul je niet geprikt worden wanneer je de plant van onderen plukt, maar loop je dat risico liever niet, bereid je dan goed voor.
Pluk de brandnetel in de lente en alleen de bovenste toppen. Deze bevatten de meeste voedingsstoffen. Kleine brandnetel is in principe het hele jaar door te oogsten, ook tijdens de bloei. Deze is krachtiger dan de grote brandnetel.
Zelf brandnetelthee maken
Wil je zonder veel gedoe profiteren van de voordelen van brandnetelthee? Koop dan onze kant-en-klare Detox Matcha. Deze bevat brandnetel, alsook nog vele andere krachtige kruiden.
Ga je liever zelf aan de slag en heb je brandnetel geplukt, ga dan als volgt te werk:
- Was de brandnetelblaadjes
- Doe de blaadjes in een theepot en overgiet ze met kokend water
- Laat de thee 10 minuten trekken
Je kunt de brandnetel ook drogen:
- Spreid de blaadjes op een vel bakpapier op een bakplaat
- Droog de blaadjes op 50 graden gedurende 30 minuten
- Verkruimel de blaadjes en bewaar ze in een afgesloten pot
Wat kan ik nog meer met brandnetels?
Je kunt nog veel meer met brandnetel dan thee zetten.
Koken met brandnetels
Je kunt er allerlei gerechten mee maken. Denk aan brandnetelsoep of een groene brandnetelomelet met ui, sjalotten en roomkaas. Kook de verse brandnetel eerst zodat de brandharen niet meer werken. Daarna kun je het net als iedere andere groente behandelen. Snijdt ze fijn en voeg ze toe aan je omelet.
Of voeg wat brandneteltoppen toe aan je kwark en smoothies. Je kunt de toppen gewoon rauw eten. Er zijn ook mensen die gedroogde brandnetels toevoegen aan een salade. Gedroogde brandnetels zijn te koop bij natuurwinkels, maar zelf vers plukken kan ook.
Brandnetelgier maken
Brandnetelgier is een effectief middel tegen onder meer bladluis, meeldauw en roest. Ook kun je het gebruiken om de grond van je moestuin een stikstofboost te geven. Daar zijn tomaten en komkommers heel erg blij mee.
Brandnetelgier maak je door een kilo niet-bloeiende brandnetels te mengen met 10 liter water. Laat dir 10 dagen staan, maar roer wel iedere dag. Voor gebruik verdun je het mengsel met water: als meststof 1:10, als insectenbestrijding 2:10.
Maar let op!
Brandnetel kan de bloeddruk en bloedsuikerspiegel verlagen. Dat is voor sommigen goed, maar voor anderen niet. Neem je medicijnen tegen een hoge bloeddruk, pas dan op. De medicijnen en de brandnetel versterken elkaar. En een te lage bloeddruk wil je ook niet.
Daarnaast heeft vitamine K een effect op bloedstolling. Slik je bloedverdunners? Kijk dan ook uit. Je wilt het effect van het medicijn niet ongedaan maken.
Reacties
Dit was zeer intressant om te weten. Top
Nu weet ik wat ik met brandnetel kan doen en waar het goed voor is en waneer je het beter links laat liggen.