De zomer is in aantocht. Veel mensen willen die winterkilootjes verliezen en werken aan hun lichaam. We gaan massaal op dieet, en die heb je er in alle soorten: het ananasdieet, eiwitdieet, verschillende detox-diëten enzovoort…
De voorbije jaren was het vloeibaar dieet een grote trend. Je kent het wel: maaltijden worden vervangen door groentesappen, soepen of de gekende detox-sapjes en theeën. Bedrijven claimen dat het dé genezing biedt bij verschillende ziektes en dat het helpt bij vermageren.
Toch is er is nog niet veel onderzoek beschikbaar over het effect van detox-theeën. Er is dus geen bewijs dat het echt werkt. Daarnaast is er in veel gevallen weinig resultaat… Bepaalde vloeibare detox-diëten werken wel beter dan andere, maar vaak hebben ze geen echt ‘detox-effect’.
Nadelen van een vloeibaar detox-dieet
De meeste vloeibare diëten werken dus niet echt. Maar dan hebben we het nog niet over de nadelen gehad!
Er is één voordeel: zo’n sapje bevat minder calorieën. Als je minder calorieën eet dan je verbrandt, dan zorgt dit voor gewichtsverlies.
Maar dit is meestal slechts van korte duur. Doordat je minder calorieën opneemt zal jouw metabolisme vertragen om zo energie te besparen. Als je dan stopt met het dieet, dan komen die kilo’s er gewoon weer bij. Wat is het nut dan van zo’n detox?
Naast het afvallen beginnen mensen vaak met een vloeibaar detox-dieet om hun lichaam te reinigen. Je drinkt enkel sapjes, maar dit kan bijwerkingen hebben. Door alleen maar sappen/ theeën te drinken mis je bepaalde voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Een tekort kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, haarverlies en zelfs hartproblemen.
Dé oplossing: thee als hulpmiddel bij het detoxen
Is er dan wel een manier om te vermageren met een vloeibaar detox-dieet?
Het antwoord is ja! In plaats van maaltijden te vervangen door sapjes of thee, gebruik je detox-thee als aanvulling bij een gezond dieet. Je gebruikt het dus als hulpmiddel bij het detoxen.
Daarjuist heb ik al vermeld dat een vloeibaar dieet ongezond is. Daarnaast is er geen onderzoek dat het nut van zo’n dieet onderbouwt. Thee als hulpmiddel bij het detoxen is wel onderzocht. Uit studies blijkt dat het echt werkt, doordat thee bepaalde eigenschappen bevat waaronder detoxificerende enzymen.
Thee bevat onder andere polyfenolen, dit zijn antioxidanten en fase- 2 ontgiftingsenzymen. Er zit een wetenschappelijke uitleg achter deze enzymen.
Kort uitgelegd bestaat het lichaam uit een ontgiftingssyteem. In fase 1 wordt een deel van de vreemde stoffen onschadelijk gemaakt. In fase 2 worden deze verwerkt om via gal en nieren uit te scheiden. Deze enzymen in thee beschermen het lichaam dus tegen vreemde stoffen. Thee draagt daarom bij tot een goede ontgifting!
Soorten thee en de voordelen
We weten nu dat thee een hulpmiddel kan zijn bij het detoxen. Het heeft tal van gezondheidsvoordelen.
Maar welke thee drink je dan best? Ik zet de soorten voor je op een rijtje!
Matcha thee
Je leest het wel vaker: groene thee is supergezond! Nog gezonder is matcha thee, dit is groene thee in zijn puurste vorm. Het is afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis, de blaadjes worden vermalen tot een fijn poeder. Je drinkt dus eigenlijk het volledige blad, dit in vergelijking met gewone groene thee. Daardoor ervaar je nog meer voordelen!
Ik schreef al een artikel over het vermageren met matcha. Wetenschappelijke studies bewijzen dat matcha echt helpt bij gewichtsverlies.
Daarnaast is het ook supergezond! Het bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Het versterkt je immuunsysteem en geeft een energy boost.
De hoge dosis aan antioxidanten vermindert ook de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen worden gelinkt aan de vorming en groei van tumoren. Matcha speelt daarom een rol binnen de bestrijding van kanker.
Benieuwd? Probeer het zelf, ons matcha assortiment vind je hier!
Gember thee
- Het is goed tegen misselijkheid en braken.
- Gember bevordert de spijsvertering, het stimuleert het verwijderen van toxines via de lever en dikke darm.
- Het werkt ontstekingsremmend en heeft antibacteriële eigenschappen.
- Gember is goed tegen pijn.
- Het is een bloedverdunner.
Er zijn dus véél voordelen, maar pas op met te grote hoeveelheden. Ik schreef al een artikel over de negatieve bijwerkingen van een overdosis gember. Alles mag met mate!
Paardenbloem thee
Paardenbloem thee? Veel mensen zullen er ongetwijfeld nog niet van gehoord hebben. We kennen de paardenbloem ook wel als pissebloem, in april kleuren ze de weide mooi geel. Maar wist je dat deze bloem ook medicinale eigenschappen heeft?
Deze bloem duikt voor het eerst op in medicinale boeken uit de 7e eeuw. Het werd toen vooral gebruikt voor leverziekten. Het zit dan ook boordevol voedingsstoffen! Zowel de wortel als het blad is zeer voedzaam. Het bevat fytosterolen, flavonoïden, fenolzuren, vitaminen en mineralen.
Deze thee is dus geschikt om de werking van de lever en galblaas te stimuleren. Het verhoogt de productie van belangrijke enzymen. Daarnaast is het goed tegen obstipatie en is het een middel tegen nier- en galstenen.
Passiebloem thee
De passiebloem kennen we van de passievrucht. Maar wist je dat deze bloem nog veel voordelen biedt? Het kan dienen als slaapmiddel en helpt het verminderen van stress.
Volgens een studie is het net zo effectief als het medicijn oxazepam (Serax), wat voorgeschreven wordt voor angst.
Een andere studie toont aan dat passiebloem even effectief is als clonidine, wat gebruikt wordt bij ontwenningsverschijnselen.
Dit zijn slechts enkele van de soorten thee die goed helpen bij een detox. Thee bevat uiteraard water en dit is het belangrijkste ingrediënt. Voor een goede werking van de nieren is hydratatie van groot belang. Net daarom draagt thee bij tot een goede detox!
Zelf kruidenthee maken
Kruiden worden al lange tijd gebruikt in de geneeskunde. De helers maakten gebruik van kruiden om mensen te genezen. Kruiden hebben een heilzame werking en zijn daarom perfect als aanvulling bij een detox. Kruidenthee is in feite geen ‘echte’ thee, maar een aftreksel van planten en kruiden.
Zelf kruidenthee maken is simpel, toch bestaan er verschillende extractmogelijkheden. Je hebt een infusie, waarbij je water over het kruid giet. Zo komen de wateroplosbare stoffen vrij in het warme water.
Je hebt ook nog waterdestillatie, olie extractie, een afkooksel en maceratie. Deze methoden leg ik kort uit:
- Waterdestillatie wordt gebruikt bij de productie van alcoholische dranken, maar het wordt ook gebruikt voor het extraheren van kruiden. De kruiden worden aan kokend water toegevoegd, de stoom en oliën worden hierna verzameld. Dit kan toegevoegd worden aan verschillende gerechten of thee.
- Bij olie extractie wordt het kruid toegevoegd aan een olie zoals bijvoorbeeld olijfolie of amandelolie. De kruiden geven niet-polaire chemicaliën af, zoals lipiden, vetzuren en carotenoïden. Deze vitamines zijn oplosbaar in olie.
- Een afkooksel zegt het zelf: wortels en planten worden gekookt en verzacht. Een keramische pot wordt gevuld met koud water en kruiden. Daarna wordt het gedurende 30 minuten gekookt, en dan moet het afkoelen. Het mengsel wordt ten slotte nog gezeefd.
- Maceratie is een snelle en gemakkelijke manier. Dit is de beste manier voor delicate planten, die bij hoge temperatuur makkelijk beschadigd raken. Het plantmateriaal wordt geweekt in koud water gedurende meerdere uren. De kruiden worden gezeefd en de vloeistof wordt daarna koud gedronken.
Conclusie
De vloeibare detox-diëten kunnen nadelen hebben voor de gezondheid. Eerst en vooral zorgt het voor een tekort aan vitamines en essentiële voedingsstoffen. Daarnaast is het resultaat zoals gewichtsverlies maar van korte duur.Thee kan echter wel bijdragen tot een detox-dieet. Hierbij vervang je geen maaltijden, maar vul je ze aan met thee. Meerdere studies bevestigen dat thee bepaalde ontgiftingsenzymen bevat, die een detox dus versterken.
Er zijn verschillende theesoorten, elk met hun eigen voordelen. Omdat thee hoofdzakelijk uit water bestaat is elke theesoort eigenlijk geschikt voor een detox.
Wetenschappelijke bronnen:
- Paardenbloem is even effectief als het medicijn clonidine voor ontwenningsverschijnselen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11679027
- Paardenbloem is ook net zo effectief als het medicijn oxazepam (Serax). Dit wordt gebruikt tegen angst: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11679026)
- Catechines in groene thee gelinkt aan gewichtsverlies: https://www.nutraingredients.com/Article/2009/01/26/Green-tea-catechins-linked-to-weight-loss-Study
- Onderzoek naar de detoxificerende enzymen in thee: https://bodyecology.com/articles/studies-how-tea-detoxification.php
Reacties
Is 1 kop detox voor het ontbijt voldoende ? Groetjes Joke