GRATIS verzending vanaf slechts €49

6 eenvoudige trucs om de beste kwaliteit matcha thee te herkennen

Matcha thee wordt steeds populairder in Europa. Ook in België zijn er veel fans.

Bekende Vlamingen zoals bijvoorbeeld Sandra Bekkari zien de voordelen ervan in. Zij drinkt het zelfs al meer dan 15 jaar!

We leren nu allemaal zelf de talrijke gezondheidsvoordelen van het groene goedje kennen.

Vroeger werd matcha enkel in traditionele theeceremonies gebruikt. Tegenwoordig wordt matcha ook door internationale merken gebruikt. Zo kwam Häagen-Dazs bijvoorbeeld met matcha-ijs op de markt.

Doordat matcha zo populair is wordt het aanbod van matcha ook groter. Dit wil niet zeggen dat elke matcha van even hoge kwaliteit is. En die kwaliteit van matcha is nochtans heel belangrijk voor een ultieme beleving!

Daarom vertel ik je vandaag welke verschillende kwaliteiten er bestaan én hoe je een goede matcha herkent. 

Matcha thee maken

Verschillende kwaliteiten

De productie van matcha is zeer arbeidsintensief. Slechts een klein aantal Japanse boeren kan de beste kwaliteit van matcha produceren. De blaadjes worden daar met de hand geplukt.

Net omdat het produceren van matcha zo arbeidsintensief is, is matcha ook duurder dan gewone thee. 

Doordat het groene poeder steeds populairder werd, konden de theeboeren natuurlijk niet aan die grote vraag voldoen. Sommige theeboeren besloten daarom om alles machinaal te oogsten.

Hierdoor ging de prijs omlaag en lag de focus op volume in plaats van kwaliteit. Doordat alles machinaal gebeurt, worden ook blaadjes van lagere kwaliteit gebruikt. Dit leidt tot een groot aanbod aan matcha van lagere kwaliteit.  

Deze matcha-boeren oogsten meerdere keren per jaar. Bij traditionele matcha is dit eigenlijk slechts 1 keer per jaar, zodat de struik kan rusten.

Omdat er meerdere keren geoogst wordt, krijgen deze blaadjes een bittere smaak. Daardoor is deze matcha van lagere kwaliteit.

Matcha kwaliteiten op een rijtje

Gelijkaardige producten

Matcha heb je dus zowel in een hoge als lage kwaliteit. Omdat matcha zo populair geworden is, brengen bepaalde bedrijven ook gelijkaardige producten op de markt.

Dit zijn producten die eigenlijk helemaal geen matcha zijn. Maar als consument zie je het verschil nauwelijks. Deze producten krijgen vaak de Japanse term ‘moga’ [モカ]. Het wordt ook van blaadjes gemaakt, maar is niet afkomstig van de matcha plant. 

De beste kwaliteit herkennen 

Het is nu dus duidelijk dat er verschillende kwaliteiten bestaan. Maar hoe herken je dan de beste kwaliteit? De beste matcha thee bezit een aantal eigenschappen:

  1. Goede matcha komt uit Japan. Er is slechts één elite van Japanse boeren die in staat is om goede matcha te produceren. Als de matcha uit andere werelddelen komt, dan is het eigenlijk geen matcha. Dan is het eigenlijk gewoon groen theepoeder. 
  1. De smaak van goede matcha is niet bitter. Zoals eerder aangehaald ontstaat bitterheid doordat er meerdere keren na elkaar geoogst wordt. Matcha die bitter smaakt is dus meestal van lagere kwaliteit. Een goede matcha is zacht, romig en subtiel van smaak. 
  1. Over de prijs valt te discussiëren. Meestal is een goede matcha iets duurder, omdat het productieproces heel arbeidsintensief is. Je betaalt voor een goede matcha gemiddeld zo’n 25 à 35 euro. Is de prijs van jouw matcha veel lager? Kijk dan zeker eens naar de andere eigenschappen die hier vermeld zijn. 
  1. Kies matcha zonder toevoegingen. Vaak wordt er aan goedkope matcha suiker of andere stoffen zoals bijvoorbeeld kleurstoffen toegevoegd. Matcha in zijn meest pure vorm is uiteraard veel gezonder.
  1. Goede matcha heeft een felgroene kleur. 3 à 4 weken voor de pluk worden de blaadjes afgedekt met een grote zwarte doek. Daardoor maken de struiken meer chlorophyl aan en dat zorgt voor de prachtige, frisse kleur. Heeft de matcha een bruine of gele kleur, dan is dit poeder van slechte kwaliteit.
  1. Neem eens wat poeder in je hand. Een matcha van goede kwaliteit is fijn en zacht. Heb je een matcha van mindere kwaliteit vast, dan merk je dat deze meer korrels bevat. Dit poeder is veel grover. 

Verschil tussen culinaire matcha en matcha om te drinken

Tegenwoordig wordt matcha niet enkel gebruikt om te drinken.

Vaak zien we het poeder ook terug in tal van gerechten, in smoothies, yoghurt, ijs of zelfs chocolade.

Er wordt dus ook onderscheid gemaakt tussen het gebruik van matcha voor het koken of het drinken.

Wil je matcha gebruiken om te drinken? Gebruik dan matcha van de hoogste kwaliteit, zoals Joy of Matcha. Deze is zacht en romig van smaak. Matcha met een lage kwaliteit is te bitter om te drinken. Voor de ultieme beleving kies je daarom de beste kwaliteit.

Op zoek naar matcha voor gerechten? Matcha die wat grover is en een bittere smaak heeft is wel geschikt voor het koken. Hiermee kan je perfect aan de slag in de keuken! 

Meer lezen

Je weet nu alles over de verschillende kwaliteiten van matcha.

Dit groene poeder heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Op de blog schreef ik al over 5 ongekende voordelen van matcha. Of ben je benieuwd waarom matcha zo goed helpt bij het afvallen? Dat lees je hier. Veel leesplezier!

Dit wil je ook lezen

Trend gespot: Golden Milk, het ultieme herfstdrankje

Trend gespot: Golden Milk, het ultieme herfstdrankje

Je hebt het vast al zien voorbijkomen: kurkuma latte, ook wel golden milk genoemd. Dit drankje vind je tegenwoordig i...
Verder lezen
De Japanse Theeceremonie, alles wat je moet weten over deze wonderlijke ervaring

De Japanse Theeceremonie, alles wat je moet weten over deze wonderlijke ervaring

Je moet het toch minstens een keer in je leven meemaken: de prachtige Japanse theeceremonie oftewel chadô of cha no y...
Verder lezen
7 gezonde energiedrankjes voor een instant energieboost!

7 gezonde energiedrankjes voor een instant energieboost!

Heb je een drukke levensstijl en soms nood aan wat extra energie? En grijp je daarbij snel naar een blikje energiedra...
Verder lezen

Geef een reactie