Matcha thee wordt steeds populairder in Europa. Ook in België zijn er veel fans.

Bekende Vlamingen zoals bijvoorbeeld Sandra Bekkari zien de voordelen ervan in. Zij drinkt het zelfs al meer dan 15 jaar!

We leren nu allemaal zelf de talrijke gezondheidsvoordelen van het groene goedje kennen.

Vroeger werd matcha enkel in traditionele theeceremonies gebruikt. Tegenwoordig wordt matcha ook door internationale merken gebruikt. Zo kwam Häagen-Dazs bijvoorbeeld met matcha-ijs op de markt.

Doordat matcha zo populair is wordt het aanbod van matcha ook groter. Dit wil niet zeggen dat elke matcha van even hoge kwaliteit is. En die kwaliteit van matcha is nochtans heel belangrijk voor een ultieme beleving!

Daarom vertel ik je vandaag welke verschillende kwaliteiten er bestaan én hoe je een goede matcha herkent.

Verschillende kwaliteiten

De productie van matcha is zeer arbeidsintensief. Slechts een klein aantal Japanse boeren kan de beste kwaliteit van matcha produceren. De blaadjes worden daar met de hand geplukt.

Net omdat het produceren van matcha zo arbeidsintensief is, is matcha ook duurder dan gewone thee. 

Doordat het groene poeder steeds populairder werd, konden de theeboeren natuurlijk niet aan die grote vraag voldoen. Sommige theeboeren besloten daarom om alles machinaal te oogsten.

Hierdoor ging de prijs omlaag en lag de focus op volume in plaats van kwaliteit. Doordat alles machinaal gebeurt, worden ook blaadjes van lagere kwaliteit gebruikt. Dit leidt tot een groot aanbod aan matcha van lagere kwaliteit.  

Deze matcha-boeren oogsten meerdere keren per jaar. Bij traditionele matcha is dit eigenlijk slechts 1 keer per jaar, zodat de struik kan rusten.

Omdat er meerdere keren geoogst wordt, krijgen deze blaadjes een bittere smaak. Daardoor is deze matcha van lagere kwaliteit.

Matcha kwaliteiten op een rijtje

Gelijkaardige producten

Matcha heb je dus zowel in een hoge als lage kwaliteit. Omdat matcha zo populair geworden is, brengen bepaalde bedrijven ook gelijkaardige producten op de markt.

Dit zijn producten die eigenlijk helemaal geen matcha zijn. Maar als consument zie je het verschil nauwelijks. Deze producten krijgen vaak de Japanse term ‘moga’ [モカ]. Het wordt ook van blaadjes gemaakt, maar is niet afkomstig van de matcha plant. 

De beste kwaliteit herkennen 

Het is nu dus duidelijk dat er verschillende kwaliteiten bestaan. Maar hoe herken je dan de beste kwaliteit? De beste matcha thee bezit een aantal eigenschappen:

  1. Goede matcha komt uit Japan. Er is slechts één elite van Japanse boeren die in staat is om goede matcha te produceren. Als de matcha uit andere werelddelen komt, dan is het eigenlijk geen matcha. Dan is het eigenlijk gewoon groen theepoeder. 
  1. De smaak van goede matcha is niet bitter. Zoals eerder aangehaald ontstaat bitterheid doordat er meerdere keren na elkaar geoogst wordt. Matcha die bitter smaakt is dus meestal van lagere kwaliteit. Een goede matcha is zacht, romig en subtiel van smaak. 
  1. Over de prijs valt te discussiëren. Meestal is een goede matcha iets duurder, omdat het productieproces heel arbeidsintensief is. Je betaalt voor een goede matcha gemiddeld zo’n 25 à 35 euro. Is de prijs van jouw matcha veel lager? Kijk dan zeker eens naar de andere eigenschappen die hier vermeld zijn. 
  1. Kies matcha zonder toevoegingen. Vaak wordt er aan goedkope matcha suiker of andere stoffen zoals bijvoorbeeld kleurstoffen toegevoegd. Matcha in zijn meest pure vorm is uiteraard veel gezonder.
  1. Goede matcha heeft een felgroene kleur. 3 à 4 weken voor de pluk worden de blaadjes afgedekt met een grote zwarte doek. Daardoor maken de struiken meer chlorophyl aan en dat zorgt voor de prachtige, frisse kleur. Heeft de matcha een bruine of gele kleur, dan is dit poeder van slechte kwaliteit.
  1. Neem eens wat poeder in je hand. Een matcha van goede kwaliteit is fijn en zacht. Heb je een matcha van mindere kwaliteit vast, dan merk je dat deze meer korrels bevat. Dit poeder is veel grover. 

Verschil tussen culinaire matcha en matcha om te drinken

Tegenwoordig wordt matcha niet enkel gebruikt om te drinken.

Vaak zien we het poeder ook terug in tal van gerechten, in smoothies, yoghurt, ijs of zelfs chocolade.

Er wordt dus ook onderscheid gemaakt tussen het gebruik van matcha voor het koken of het drinken.

Wil je matcha gebruiken om te drinken? Gebruik dan matcha van de hoogste kwaliteit, zoals Joy of Matcha. Deze is zacht en romig van smaak. Matcha met een lage kwaliteit is te bitter om te drinken. Voor de ultieme beleving kies je daarom de beste kwaliteit.

Op zoek naar matcha voor gerechten? Matcha die wat grover is en een bittere smaak heeft is wel geschikt voor het koken. Hiermee kan je perfect aan de slag in de keuken! 

Inspiratie nodig?

Je weet nu alles over de verschillende kwaliteiten van matcha. Maar dit wonderpoeder is enorm veelzijdig.

Benieuwd wat je allemaal met matcha kan klaarmaken? Dan heb ik goed nieuws voor je. Op onze blog staan meer dan 100 recepten met matcha. Keuze genoeg lijkt me!

Dit groene poeder heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Op de blog schreef ik al over 5 ongekende voordelen van matcha. Of ben je benieuwd waarom matcha zo goed helpt bij het afvallen? Dat lees je hier. Veel leesplezier!

Veelgestelde vragen

Welke kwaliteiten van matcha zijn er?

Er zijn 3 verschillende kwaliteiten matcha te koop.

  1. Cooking grade is de goedkoopste en wordt gebruikt in gerechten en patisserie. Deze heeft een bittere smaak.
  2. Premium grade is goed voor in een smoothie of matcha latte.
  3. Ceremonial grade is perfect om puur te drinken. Ook als je houdt van een fluweelzachte smaak, is deze matcha voor jou.

Waar komt matcha vandaan?

Matcha komt van een select groepje elite boeren in Japan. Matcha uit andere landen is niet volgens de traditionele methodes geteeld en van mindere kwaliteit.

Is matcha thee gezond?

Matcha bevat tot 20 keer meer antioxidanten dan de al zeer gezonde bosbessen. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen virussen en veroudering. Bovendien geeft het je metabolisme een boost waardoor je sneller vet verliest.

Reacties

Joy of Matcha :

Dag Cindy, het zeker niet normaal dat er kokosbloesemsuiker in matcha zit. Dan heb je helaas geen pure matcha in huis. Bovendien smaakt goede matcha niet bitter.
De Ceremoniële Matcha van ons is 100% puur, zonder toevoegingen. En hij smaakt heel zacht. Lees zeker de vele positieve reacties erop na die je op onze site vindt.
Groeten, Ronny

Cindy Parton:

Ik kocht reeds een hoeveelheid matcha, betaalde 60€ voor 30gr en werd overtuigd dat het de beste matcha zou zijn… vind dit echter wel bitter smaken en dan zit er alsnog een volstrekt belachelijk hoog kokosbloesemsuiker in. Is dit normaal?
Hebben jullie puur thee of zit er nog iets anders bij? Groeten, Cindy

Bronckaers gregory :

Ik wil de zuiverste matcha kopen ,vind ik die bij jullie ?

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.