De herfst is in het land.  Het moment waarop je eindelijk terug warme truien kunt dragen en ongestoord onder een dekentje kan kruipen voor de televisie. Knusheid alom!  Als het buiten regent en waait, krijgen kookliefhebbers zeker al de kriebels om aan de slag te gaan in hun keuken! Want de inhoud van ons bord verandert mee met de seizoenen. En zeg nu zelf: de herfst heeft heel wat te bieden. Denk maar aan seizoensproducten zoals aardpeer, pastinaak en pompoen. 

Wanneer de blaadjes van de bomen vallen krijgen wij instant zin in lekkere herfstgerechten, want gezellige avonden vragen om comfortfood.

Vandaag delen wij een receptje voor een heerlijke, herfstige pompoentaart.  Zo helpen we u op weg om zelf de herstkriebels te pakken te krijgen! 

Pompoen: dé herfsttopper

Wie herfst zegt, zegt pompoen! Pompoen is een superfood van eigen bodem.

In de herfst kan ons afweersysteem wel een boost gebruiken. Deze groente zit dan ook vol met ijzer en vitamine C, waardoor het goed is voor het immuunsysteem. En dat is nog niet alles: deze groente zit ook boordevol vezels en is zeer caloriearm.

Daarnaast bestaat een pompoen voornamelijk uit water en is het rijk aan potassium, wat dan weer goed is tegen een hoge bloeddruk.

Met deze groente kan je ook verschillende dingen maken. Koken met pompoen hoeft dan ook niet moeilijk te zijn. Denk maar aan quiche, soep, ovenschotels en natuurlijk het receptje van vandaag: een hartige pompoentaart.

Pompoen mag niet ontbreken bij herfstrecepten want deze smaak is zoetig en aards, waardoor het perfect bij de herfst past. 

Wij deden alvast wat inspiratie op en een van onze favoriete receptjes is toch wel dat van food blogger Brenda van Brendakookt.nl: een hartige pompoentaart met spinazie en feta.

Met dit recept maak je in een mum van tijd zelf een hartige taart.

Pompoen taart
Foto credit: Brendakookt.nl

Recept: pompoentaart met spinazie en feta

(Tijd van bereiding: 40 min – tijd in de oven: 45 min)

Wat heb je nodig?

  • 5 plakjes hartige taartdeeg
  • 1 pompoen
  • Olie
  • 200 g verse spinazie
  • 100 g feta
  • 125 gram crème fraîche
  • 75 gram bloem
  • 4 grote eieren
  • Tijm 

Zo maak je het 

  1. Laat het deeg ontdooien en verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Vet daarnaast ook een quiche- of taartvorm in.
  2. Kook de pompoen met schil 10 minuten voor. Laat het afkoelen, snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit. Snijd de pompoen in blokjes.
  3. Bak de spinazie in een wok.
  4. Meng de eieren met crème fraîche, bloem, peper en zout.
  5. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol uit tot het in de ingevette taartvorm past. Zorg ervoor dat de vorm en randen bedekt zijn met het deeg. 
  6. Verdeel de spinazie en de blokjes pompoen over de bodem.
  7. Giet dan het eimengsel over de taart, doe de verkruimelde feta erover en doe er nog wat tijm op.
  8. Bak de taart 45 minuten. Als het eimengsel hierna nog niet gestold is, bak dan nog 5 à 10 minuten extra.

En voilà: de herfstige, hartige pompoentaart is klaar. Eet er nog een lekkere salade bij en klaar is je avondmaal.

Wij hebben de herfstkriebels nu zeker al te pakken met dit lekker receptje. Ben jij na dit recept benieuwd naar meer?  Op onze blog vind je nog heel wat extra inspiratie!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan ook op Facebook of Instagram.  Deel ook zeker jouw lekkere creaties met ons, want wij zijn natuurlijk benieuwd!

Haal direct alles in huis

Producten in dit recept

Gratis Matcha receptenboek

Ontdek nog meer verrassende matcha recepten in ons gratis receptenboek.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.