Wanneer je aan een typisch Japans product denkt, dan komt groene thee waarschijnlijk als eerste naar voren. Niet zo gek, want Japan is een echt theeland! Als je door het prachtige landschap van Japan trekt kom je veel uitgestrekte theeplantages tegen.

Na het plukken ondergaan de theeblaadjes een uniek productieproces, maar dit wil niet zeggen dat alle groene thee hetzelfde is. Sterker nog, er bestaan heel wat soorten groene thee met een eigen smaak en geur.

Laten we eens kijken:

Groene thee is meer dan groene theeblaadjes

Er zijn wereldwijd zo’n honderden soorten thee, die we kunnen onderverdelen in 6 categorieën:

  1. witte thee
  2. groene thee
  3. gele thee
  4. oolong
  5. zwarte thee
  6. pu-erh thee

Japan is gekend voor de groene thee, hierbij denken we direct aan groene theeblaadjes of matcha, waarbij de blaadjes gemalen zijn. Maar groene thee is niet dus zomaar groene thee en er zijn wel degelijk verschillen.

De kwaliteit, smaak en geur van elke soort wordt door een aantal factoren bepaald:

  • De delen van de theeplant die gebruikt worden
  • Waar de plant groeit (in de zon of afgedekt)
  • Wanneer de oogst plaatsvindt

De meest gekende theesoorten

Sencha

Sencha is veruit de meest gedronken theesoort in Japan, zo’n 80% van de Japanse thee is Sencha. In tegenstelling tot zwarte thee wordt deze thee niet gefermenteerd en na de pluk worden de blaadjes snel gestoomd zodat het oxidatieproces stopt. Eigenlijk ziet Sencha er niet uit als gewone theeblaadjes, want de blaadjes worden tot naalden gerold en gedroogd.

Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van Sencha thee. De beste Sencha is Shincha / 新茶 (nieuwe thee), dit noemen de Japanners ook wel Ichibancha, wat eerste pluk betekent. Het is de eerste oogst van het jaar, die meestal rond april plaatsvindt. Daarnaast heb je ook Nibancha (tweede pluk) en Sanbancha (derde pluk).

Maar dat is nog maar het begin… :-) Zo onderscheiden we nog veel meer soorten.

Fukamushicha

Fukamushicha is sencha thee, maar de blaadjes van deze thee worden langer gestoomd dan de standaard Sencha waardoor het een volle smaak krijgt. Na zo’n 60 seconden stomen worden de blaadjes zacht en breken ze gemakkelijk af wanneer ze gerold worden. Hierdoor drink je eigenlijk nog meer van het theeblad op, omdat de stoffen gemakkelijk vrijkomen als je een kopje thee zet. Door het stomen krijgt de thee een zachte, bloemige smaak.

Gyokuro

Volgens echte theekenners is dit het neusje van de zalm als het op thee aankomt. Gyokuro wordt niet dagelijks gedronken door de Japanse bevolking want het is een luxueuze en dure thee. Het wordt ook vaak Jade Dew genoemd door de kleur en de zoete smaak. De smaak van deze thee is minder bitter dan de gekende sencha thee.

Genmaicha

Genmaicha is een mix van bancha thee en geroosterde rijst. Omdat er soms een rijstkorrel ploft heeft deze thee ook de naam popcorn-thee gekregen. Vroeger werd het vooral gedronken door de armere klasse omdat de rijstkorrels de thee veel goedkoper maakten. Nu wordt deze thee door heel wat Japanners geapprecieerd en gedronken.

Bancha

Deze thee wordt geoogst vanaf half mei tot de herfst en daardoor is het een late oogst. De kwaliteit is bijgevolg ook lager, de bladeren zijn grover en vezelachtig. De steeltjes worden ook geplukt. Doordat het een lage oogst is bevat het minder cafeïne dan sencha, omdat het cafeïnegehalte daalt gedurende de groei.

Guricha

Guricha, ook wel Tamaryokucha, is gekrulde thee. Het is een iets fijnere variant van Sencha, en deze thee wordt niet gerold of geperst. Deze soort ondergaat geen laatste kneedproces en daardoor krijgt het een zoete, fruitige smaak. Guricha is een zeldzame thee, want slechts 3% van de totale theeproductie is Guricha.

Hojicha

Hojicha is geroosterde Sencha en dat maakt het uniek als je weet dat de meeste Japanse thee gestoomd wordt. Het roosteren gebeurt in een porseleinen pot op houtskool, dit zorgt voor een volle, nootachtige smaak én de blaadjes krijgen en bruine kleur.

Deze thee kan je heel lang bewaren en kan je zowel koud als warm drinken. Ideaal bij warme dagen!

Matcha

Last but not least: matcha. Deze theesoort heeft waarschijnlijk nog weinig uitleg nodig. :-) Matcha bestaat uit fijngemalen theeblaadjes die een uniek productieproces ondergaan. De productie is zeer arbeidsintensief en daardoor is deze theesoort ook wat duurder.

Als je matcha drinkt, dan consumeer je het volledige blad waardoor je alle goede stoffen binnenkrijgt. Net daarom is matcha groene thee nog veel gezonder dan gewone groene thee. 1 kopje matcha staat gelijk aan ongeveer 10 kopjes thee op basis van de gezonde stoffen.

Wil je meer weten over matcha? Lees dan hoe je de beste matcha herkent of ontdek 5 ongekende voordelen van het groene poeder.

Thee gemaakt zonder theebladeren

Het zijn niet enkel de bladeren waar thee van wordt gemaakt. De andere delen van de Camellia Sinensis theeplant worden ook verwerkt tot thee.

Kukicha

Kukicha bestaat uit de takjes en nerven van de groene theebladeren, het is een driejarenthee bestaande uit een derde theeblaadjes en twee derde twijgjes en nerven.

De takjes worden pas na drie oogstseizoenen geknipt en daardoor krijgt deze thee de term driejarenthee. Kukicha heeft een laag theïnegehalte, daardoor kan het op elk moment van de dag gedronken worden. De thee is ook heel lekker op een warme zomerdag! De verfrissende smaak doet wat denken aan citrus.

Konacha

Konacha bevat de restjes die overblijven na het productieproces van Gykuro of Sencha. De overgebleven blaadjes en stukjes hebben wel dezelfde smaak en eigenschappen als Sencha of Gykuro, maar deze thee is dus een stuk goedkoper.

Er zijn nog zoveel verschillende soorten groene thee, maar dan zou deze blog waarschijnlijk veel te lang worden. :-) Wil je meer lezen over groene thee? Lees dan zeker de kennisartikels en recepten op de blog.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.