Meditatie, yoga, theeceremonies, mindfulness, bosbaden. Allerlei manieren om rust te vinden in ons dagelijkse drukke leven. Er is immers veel te doen op een dag.

Daarnaast ben je in je hoofd ook al bezig met morgen, het aankomende weekend of denk je nog na over gisteren.

Weinig mensen gunnen zichzelf momenten van stilte. Terwijl mindfulness juist zo veel wetenschappelijk bewezen voordelen heeft. Hopelijk kunnen we je met dit artikel overtuigen mindfulness te proberen. 

Wat is mindfulness

Bij mindfulness denk je misschien gelijk aan mediteren. Mediteren schrikt mensen soms af. Ze zien zichzelf niet een uur lang in kleermakerszit op de grond zitten niks doen.

Meditatie draait om stilte. Stilte in je lichaam en je geest. En dat is ontzettend moeilijk wanneer je dat nog nooit gedaan hebt. 

Mindfulness draait juist om bewustzijn en aandacht. Aandacht voor wat je voelt, wat er om je heen gebeurt, hoe je je voelt en wat je denkt.

Je staat als het ware even stil en neemt de situatie in jezelf en om je heen in je op. Gedachten mogen komen en gaan. Alsof je ze in auto’s voorbij ziet rijden. Soms stopt een auto en kun je instappen, maar dat doe je niet. Je laat hem weer doorrijden. 

Bewezen voordelen van mindfulness

De voordelen van mindfulness zijn groot. Veel groter dan je denkt. Het gaat niet alleen om een gevoel van rust in je hoofd. Dat is nog maar het begin. Hier de top 5 van voordelen die we daarna kort uitleggen:

  1. Mindfulness vermindert stressgevoelens
  2. Mindfulness verlaagt je bloeddruk
  3. Mindfulness vergroot je concentratie
  4. Mindfulness helpt tegen angst
  5. Mindfulness maakt gelukkiger

Minder stress

De meeste mensen komen bij mindfulness terecht omdat ze op zoek zijn naar een manier om minder stress te voelen. Het nare van stress is namelijk dat het voor allerlei lichamelijke klachten kan zorgen. Of kan resulteren in psychische problemen, zoals een depressie. Heel veel mensen komen met stress gerelateerde klachten bij de huisarts. 

Door mindfulness te beoefenen stel je je lichaam gerust. Letterlijk. Mindfulness activeert het gedeelte van je zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning en herstel. 

Verlaagd de bloeddruk

Mensen met een hoge bloeddruk hebben meer kans op een hartinfarct, beroerte en hartfalen. Een hoge bloeddruk komt in de meeste gevallen door een ongezonde levensstijl. Te veel stress valt ook onder een ongezonde levensstijl. Mensen met veel stress gaan vaak ook ongezonder eten, nemen minder tijd om te sporten of zoeken een andere manier van ontspanning door te gaan roken of drinken. 

Vergroot de concentratie

Met al die duizenden gedachten in je hoofd kan het lastig zijn om je te concentreren. Met als resultaat dat je na een werkdag ontevreden bent. Iemand die zich moeilijk kan concentreren heeft vaak ook moeite om impulsen en emoties te controleren. Je automatische reactie is om direct te reageren of acteren op een gedachte, een geluid of iets anders in je omgeving. Hetgeen wat je op dat moment aan het doen bent, doe je minder goed, minder snel of helemaal niet. Of dat nu een boek lezen is, studeren of sporten. Je productiviteit en je geheugen gaan achteruit.

Door bewustzijn te oefenen leer je jezelf aan om beter te focussen. Een piepje van je telefoon zorgt op gegeven moment niet meer voor de reactie om direct te kijken. Uiteraard vergt dit veel oefening. Zie het als een training voor de hersenen. 

Helpt tegen angst

Tussen alle gedachten in ons hoofd, zitten vaak piekergedachten. Gedachten die geen realiteit zijn, maar ontstaan door zorgen, onzekerheid of angst. We piekeren over gebeurtenissen uit het verleden en over wat er allemaal nog gaat komen. En wanneer je dan niet zo lekker in je vel zit, dan gaan we meestal uit van het ergst. Wat als… 

Mindfulness helpt je omgaan met deze piekergedachten. Niet alleen kun je de gedachten laten voor wat ze zijn. Namelijk alleen maar gedachten die ‘voorbijrijden’. Maar je brein verandert ook. Het deel dat voor angst zorgt, wordt door mindfulness minder actief. 

Maakt gelukkiger

Mindfulness helpt je om stil te staan bij wat er is. En er is vaak heel veel moois om ons heen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Je kunt dankbaar zijn voor de zon, een fluitende vogel, voor je huis, voor je lichaam… Je kunt een ander dankbaar zijn, trots zijn op een prestatie of gewoon dankbaar zijn dat je jezelf een momentje mindfulness gunt. 

Mindfulness hoef je niet zittend te doen. Tijdens een wandeling kan het ook. Tijdens het eten, het sporten, het reizen. Dit kan zelfs makkelijker zijn, omdat het dan makkelijker is om ergens aandacht voor te hebben. 

Uiteindelijk is het resultaat dat je meer aandacht, dankbaarheid en bewondering ervaart voor de dingen om je heen en in jezelf. Dingen die je voorheen misschien niet opmerkte. En dus ga je je gelukkiger voelen. 

De eerste keer mindfulness

Soms kan de drempel om met mindfulness te beginnen groot voelen. Kan ik dit wel? Wat moet ik doen? Wanneer heb ik er tijd voor? Gooi al deze gedachten aan de kant. Mindfulness hoef je namelijk niet in te plannen. Je kunt het overal beoefenen. Begin in de file, de trein, op het toilet. Tijdens het tandenpoetsen…het kan allemaal.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke geluiden hoor ik om mij heen? Vogels, stemmen, een sirene of een radio?
  • Wat zie je om je heen? 
  • Wat voelt mijn lichaam? Voel je wind door je haren, heb je kippenvel, voel je je stijf?
  • Hoe is je ademhaling? Gaat hij snel of langzaam? Is hij diep of oppervlakkig?
  • Welke gedachten komen er tijdens deze vragen in je op? 

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele gedachte slecht of verboden is. Alles mag er zijn. Komt er een piekergedachte voor bij, denk dan niet ‘nee, hier mag ik niet aan denken’. Maar erken dat het een piekergedachte is en verplaats je focus vervolgens weer naar je ademhaling, een geluid of iets anders. 

Het is ook belangrijk om jezelf geen eisen te stellen. Eisen zoals: ‘ik moet elke dag mindfulness oefenen’, of ‘vandaag moet ik het minstens 10 minuten volhouden’. Dit zijn hoge en onhaalbare eisen, zeker in begin.

Mindfulness werkt daarom ook het best wanneer je deze koppelt aan bestaande gewoonten en activiteiten. Naarmate je meer oefent en de effecten ervaart, zal mindfulness steeds meer een onderdeel van je leven worden. 

Ga jij het proberen? Pak dan een lekkere kop matcha en geniet mindful van jouw moment.