Een lekkende darm, ja het bestaat. En de kans is zelfs groot dat jij hier ook last van hebt...

Naar schatting hebben miljoenen mensen last van een lekkende darm, en toch weten de meesten dit niet. Zo’n cijfers, daar schrik je toch wel even van! :o

Maar wat is dat nu net leaky gut, en waarom kan matcha helpen bij deze aandoening?

In deze blog leg ik het op een simpele manier voor je uit zonder te complexe wetenschappelijke termen :-)

Wat is een leaky gut of lekkende darm?

Als je een gezond lichaam hebt, dan laat je dunne darm enkel minuscule voedingsstoffen door. Je darm is namelijk doorlaatbaar zodat de juiste stoffen opgenomen worden in je bloed.

Maar… als je darmslijmvlies ontstoken of beschadigd is, dan laat je darmwand meer stoffen door dan nodig. Het leaky gut syndroom, ook wel lekkende darm genaamd, is een aandoening waarbij er kleine gaatjes ontstaan in je darmwand. Hierdoor komen er ook afvalstoffen in je bloedbaan terecht zoals bacteriën, toxines en zelfs onverteerd voedsel.

Als je niets doet aan deze aandoening, dan kan het zelfs leiden tot ernstige problemen zoals het prikkelbare darm syndroom, depressie, eczeem, fibromyalgie, vermoeidheid et cetera.

De symptomen van het leaky gut syndroom

 • Maagzuur
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Langdurige vermoeidheid
 • Huidproblemen zoals psoriasis of eczeem
 • Fibromyalgie
 • Diarree
 • Allergieën
 • Een opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn

Wat zijn de oorzaken?

Wanneer je darmwand beschadigd is, dan heeft dit uiteraard een oorzaak. Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken:

 1. Stress: we weten dat stress zware gevolgen heeft voor onze gezondheid. En ja, stress kan ook de oorzaak zijn van het leaky gut syndroom.
 2. Voeding: gluten, koolhydraten, zuivel, en suikers kan je bij darmproblemen best vermijden. Het is belangrijk dat je vooral puur en onbewerkt voedsel eet.
 3. Alcohol: dit zorgt voor een toename van slechte bacteriën in je darmen.
 4. Antibiotica en ontstekingsremmers: ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of antibiotica kan de oorzaak zijn van leaky gut.

Hoe dan ook, bij een lekkende darm is je darmflora uit balans. Het is belangrijk dat je nagaat wat de exacte oorzaak is van deze aandoening.

Wat doet zo’n lekkende darm met je lichaam?

Als er slechte stofjes je darmwand binnendringen, dan is je lichaam natuurlijk niet blij en gaat het helemaal in verdedigingsmodus:

 1. Eerst zal je lever hard z’n best doen om je bloed te zuiveren. Maar er zijn gewoon te veel schadelijke deeltjes, je lever kan dit niet aan waardoor ze opstapelen in je bloed.
 2. Daarna is het de beurt aan je immuunsysteem, het maakt antilichamen aan die de strijd moeten aangaan met de vreemde stoffen. 

Je lichaam gaat dan wel in verdedigingsmodus, maar die kleine gaatjes zijn nog altijd aanwezig in de dunne darm. Hierdoor blijven die slechte stoffen maar toenemen waardoor je immuunsysteem na een tijdje verzwakt. Dit leidt tot ontstekingen in je lichaam en kan zelfs zorgen voor auto-imuunziektes (zoals diabetes, artritis en multiple sclerose).

Kan je er zelf iets aan doen? Ja gelukkig!

Puur en onbewerkt eten, dat is de eerste belangrijke stap. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging zorgen ervoor dat je darmwand goed kan herstellen.

Maar er is meer! Uit een recente studie gepubliceerd in The Journal of Nutritional Biochemistry blijkt dat groene thee de darmgezondheid kan verbeteren omdat het ervoor zorgt dat er meer gezonde bacteriën ontstaan en slechte bacteriën afnemen.

In het onderzoek lieten ze een groep muizen acht weken lang een vetrijk dieet volgen, terwijl ze de andere groep muizen een normaal dieet lieten volgen. Bij beiden groepen werd er bij de helft van de muizen thee-extract toegevoegd aan het eten gedurende deze periode.

Uit dit experiment konden ze afleiden dat de groep muizen die vetrijk aten en groene thee-extract kregen, maar liefst 20 procent minder gewicht bijkregen. Indrukwekkend, toch?!

Maar wat heeft dit te maken met het lekkende darm syndroom? De onderzoekers ontdekten dat de muizen die thee-extract kregen meer goede darmbacteriën ontwikkelden. Dit toont aan dat groene thee de productie van gezonde bacteriën stimuleert en dat thee het risico op obesitas verkleint.

Hou rekening met de volgende zaken als je matcha koopt

Heb je zelf last van darmproblemen of wil je graag gezonder leven? Start met een kopje matcha per dag en ervaar de gezondheidsvoordelen. Wist je dat matcha evenveel voedingsstoffen bevat als tien kopjes gewone groene thee? De keuze is dus snel gemaakt!

Hou wel rekening met de volgende zaken:

1. Kies voor de beste kwaliteit

Wist je dat bepaalde thee bespoten wordt met pesticiden? Dat wil je natuurlijk niet in je kopje krijgen… daarnaast is er veel verschil tussen matcha.

Hoe herken je de beste matcha?

 • Let op de kleur, die moet felgroen zijn.
 • De textuur moet zacht zijn, grote brokken wijzen op slechte kwaliteit.
 • De smaak zegt ook veel: de beste matcha is subtiel van smaak.

2. Let op de hoeveelheid EGCG (epigallocatechin-3-gallate)

Als we gewone groene thee vergelijken met matcha, dan bevat matcha 137 keer meer EGCG. Dit zijn natuurlijke groene thee flavonoïden, ook catechines genaamd.

EGCG is een krachtige antioxidant wat het risico zou verlagen op kankers. Daarnaast heeft het een beschermende werking op hart en bloedvaten en bevordert het een gezonde darmflora (wat je dus nodig hebt bij het leaky gut syndroom).

3. Laat het water niet koken

Als je echt wilt genieten van een goed kopje matcha, dan laat je het water niet koken. Dit maakt de smaak bitter terwijl een goede matcha juist romig en zacht van smaak moet zijn.

Ben je klaar om aan een gezonde levensstijl te werken? Bestel onze matcha online, met 1 kopje per dag krijg je meer energie en ervaar je de gezondheidsvoordelen.

Groetjes

Ronny

Reacties

Marijke van Schaik:

Hoeveel poeder mag er in 1 kop thee?
Ik heb 3 potten gekocht maar een maatschepje zat er niet bij ?

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.