Intermittent fasting is de laatste jaren een echte hype geworden. Je ziet het overal voorbij komen op social media, en zelfs heel wat bv’s zijn fan (Pieter Loridon, Louis Talpe, Martine Prenen…) Het periodiek vasten is goed voor je, omdat je jouw lichaam letterlijk een nieuwe start geeft. Je geeft het lichaam de kans om te herstellen. Het resultaat: je verliest overtollige kilo’s, krijgt een hoge dosis energie en voelt je beter in je vel. Klinkt fantastisch, toch?
Maar hoe begin je daar nu mee, met periodiek vasten of intermittent fasting? Dit zijn 7 belangrijke dingen die je moet weten voor je start met intermittent fasting.
1. Er zijn verschillende methodes
Als je start met intermittent fasting, dan moet je weten dat er verschillende methodes zijn. Je moet zelf doen waar jij je het beste bij voelt, want veel is ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Dit zijn enkele populaire methodes:
- 16/8 methode: dit is de methode waarbij je geen ontbijt eet, dit is ook direct een van de meest populaire vormen van periodiek vasten. Je beperkt het eten tot een periode van 8 uur, na die 8 uur eet je 16 uur niets. Een voorbeeld: je eet pas om 12 uur ‘s middags, en mag dan tot 20 uur ‘s avonds eten. Daarna eet je niets meer tot 12 uur de dag erna.
- Eat Stop Eat: bij deze methode vast je één of twee keer per week, en dat 24 uur aan een stuk. Dit is natuurlijk al wat moeilijker, omdat je rekening moet houden met je agenda.
- The Warrior Diet: je vast 20 uren aan een stuk, daarna eet je één grote maaltijd. Dit doe je de volledige week.
- Alternate day: bij deze methode vast je om de dag.
2. Bouw het langzaam op
Als beginner bouw je het vasten liever op. Zo kan je bijvoorbeeld starten met twee vastendagen per week, of sla eens een maaltijd over. Het is niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren, en als je honger hebt of je slap voelt is het wel belangrijk dat je iets eet.
In die eerste weken moet je lichaam echt wennen aan je nieuwe eetgewoontes. Doe het vooral rustig aan en bouw het op.
3. Welke methodes kies je als starter?
De 16/8 methode is de meest populaire methode. Heel wat mensen kiezen voor deze vorm van periodiek vasten omdat het simpel is. Je eet 16 uren niets en dan gedurende 8 uur wel. Zo kan je bijvoorbeeld om 12 uur brunchen, simpel en efficiënt!
4. Waarom het ontbijt overslaan goed voor je is
Bij intermittent fasting sla je vaak het ontbijt over, is dat dan niet ongezond? Als je bedrijven mag geloven is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, maar dat is natuurlijk voornamelijk omdat ze hun producten willen verkopen. Een fabrikant van cornflakes of chocopasta zal natuurlijk altijd blijven zeggen dat het ontbijt superbelangrijk is.
Zolang jij gezond eet en dagelijks al je noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, kies je zelf wanneer jij eet gedurende de dag. Er zijn heel wat voordelen aan het overslaan van je ontbijt:
- Er worden sneller vetten verbrandt. Doordat je lichaam geen voeding binnenkrijgt start je lichaam met het verbranden van vetten om zo energie vrij te maken.
- Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Als je een maaltijd uitstelt, dan geef je jouw pancreas rust. In onze Westerse wereld zijn we het gewend om heel de dag door kleine maaltijden te nuttigen, maar hierdoor zullen je bloedsuikerwaarden alleen maar schommelen. Door je ontbijt over te slaan kan je pancreas wat rusten en verklein je het risico op diabetes.
- Met het periodiek vasten gun je jouw lichaam wat rust. Als je ontbijt, dan moet je lichaam daarna hard werken om dit voedsel te verwerken. Dat kost heel wat energie. Als je heel de dag kleine maaltijden eet, dan is jouw lichaam dus continu aan het werk. Dit is direct ook een groot voordeel van intermittent fasting: heel wat mensen geven aan dat ze zich veel energieker voelen door het vasten.
5. Nadelen van intermittent fasting
Natuurlijk is er aan alles één of meerdere nadelen verbonden, dat geldt ook voor periodiek vasten. Dit zijn de voornaamste nadelen:
- Je hebt doorzettingsvermogen nodig. In het begin moet je lichaam wennen, de eerste dagen zijn vaak zwaar.
- Alhoewel je minder calorieën eet, zijn er toch mensen die juist gewicht bijkomen. Dat komt vaak doordat ze na het vasten eetbuien hebben en dus op dat moment een teveel aan calorieën binnenkrijgen.
- Ben je een sporter? Intermittent fasting werkt niet bij iedereen. Sommigen kunnen goed sporten op een lege maag, maar het kan zijn dat jij dat helemaal niet fijn vindt. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.
- Het is wel belangrijk dat je gezond blijft eten. Bij intermittent fasting zeggen ze vaak dat je alles mag eten, maar dat wil niet zeggen dat je heel de week op junkfood moet leven. Eet gezond, zeker als je enkele kilo’s kwijt wilt spelen.
6. Matcha onderbreekt je vasten niet
Ik krijg vaak de vraag of matcha het vasten onderbreekt. Daar kan ik je een duidelijk antwoord op geven: nee! Tijdens intermittent fasting mag je gewoon caloriearme dranken drinken zoals koffie, water en thee.
Sterker nog, matcha zal je metabolisme alleen maar meer stimuleren. Dit wil zeggen dat je dagelijks kopje matcha thee het resultaat versterkt. Het zorgt ook voor een enorme energieboost, alleen maar voordelen dus!
SHOP MATCHA
7. Hoe onderdruk je een hongergevoel?
Als je je slap voelt en echt extreme honger hebt, dan zou ik toch een maaltijd eten. Je moet altijd luisteren naar je lichaam en met een verschrikkelijk hongergevoel zitten is allesbehalve fijn.
Maar er zijn ook oplossingen voor ‘de kleine goestingskes’. Begint je maag wat te knorren maar wil je absoluut doorzetten? Dan is het gewoon een kwestie van veel te drinken, dat kan je hongergevoel onderdrukken. Zo kom ik terug bij puntje 6: matcha is echt fantastisch bij intermittent fasting. Dat zeg ik niet omdat ik matcha verkoop, maar omdat het bewezen is dat matcha poeder je metabolisme ondersteunt.
Had jij al van intermittent fasting gehoord, en heb jij ervaringen met het periodiek vasten?
Reacties
Ik doe al maanden aan intermit fasten .
Ik doe dagelijks door de week als ik werk een schema van 18/6 of 20/4 .
Op weekends ga ik soms ietjes harder , me record is 51 uurtjes , ga voor 72 en meer nu
Ik eet alleen vis en volg een plant based diet , af en toe een toetje mag