Gefeliciteerd! Je/jullie zijn zwanger. Nu volgt een periode van goed voor jezelf zorgen, zodat het kindje zich sterk en gezond kan ontwikkelen in de buik. Ineens ‘mag’ je allerlei niet meer en moet je rekening houden met wat er op je bord ligt. Of wat er in je mok of glas zit.
Ben je echte theedrinker en zwanger? Lees dan snel verder.
Thee en cafeïne
Natuurlijk mag je thee blijven drinken. Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Waaronder aandacht voor cafeïne. Wanneer je zwanger bent kun je beter niet al te veel cafeïne binnenkrijgen. In sommige, maar niet alle, thee zit cafeïne. Cafeïne in thee noemen we theïne, maar het is hetzelfde.
Te veel cafeïne kan er voor zorgen dat het kindje niet goed aankomt en dus geboren wordt met een laag gewicht. Daarnaast kan het leiden tot vroeggeboorte. Iets wat je absoluut wilt voorkomen.
Cafeïne blijft lang in het bloed aanwezig. Stel jij drinkt om acht uur na het avondeten nog een kopje koffie of thee, dan zit deze om elf uur ’s avonds nog volop in je lichaam. Zelfs na 10 uur na het drinken van een drankje met cafeïne zit nog een kwart in je bloed. Als zwangere is nachtrust zeer belangrijk. Drink dus liever geen cafeïne houdende drankjes later op de dag.
Geef je borstvoeding? Beperk ook dan de hoeveelheid cafeïne. Het kindje krijgt via de melk een klein beetje cafeïne binnen. Hier kan het onrustig van worden.
Hoeveel cafeïne precies ‘te veel’ is, is nog onduidelijk. Daarom is er een veilig grens gesteld van 200 milligram per dag.
Hoeveel cafeïne zit er in thee?
200 milligram cafeïne zien we dus als een veilig grens. Dat komt neer op twee kopjes koffie per dag. Maar in koffie zit veel meer cafeïne dan in thee. Zo’n 85 milligram per kopje. In thee zit minder dan de helft, zo’n 35 milligram. Je kunt dus nog steeds 3 tot 5 kopjes thee per dag drinken voordat je in de buurt komt van de veilig grens.
Het is echter aan te raden om minder thee te drinken wanneer je ook andere producten met cafeïne nuttigt. Bijvoorbeeld cola en chocolade. Ga dus even na wat je allemaal eet en drinkt op een dag.
Wil je meer weten over theïne. Lees dan ons artikel over cafeïne en theïne. Daarin leggen we uit in welke thee cafeïne zit en in welke niet.
Welke thee kan ik beter niet drinken?
Naast theïne/cafeïne zijn er nog een aantal ingrediënten waar beter niet al te veel van kunt nuttigen. Dit zijn bijvoorbeeld kruiden of specerijen die een bepaalde werking hebben in je lichaam. Het drinken van dergelijke thee is niet direct slecht. Voor al deze soorten thee geldt: drink met mate.
- In kruiden zitten aromastoffen die bij een hoge dosering slecht voor je zijn. Dit geldt voor kruiden zoals kaneel, venkel en anijs.
- Zoethoutthee kan de bloeddruk verhogen.
- Lavendelthee werkt menstruatie bevorderend.
- Citroen verbena kan weeën opwekken (misschien wel handig in een later stadium).
- Aloë vera werkt laxerend.
Deze thee wil je drinken!
Gelukkig zijn er ook allerlei soorten die lekker én goed voor jou en je kindje zijn.
Gemberthee
Gemberthee werkt heel goed tegen ochtendmisselijkheid. Drink het voor het slapen gaan, zodat je er ’s ochtends minder last van hebt. Daarnaast is het goed voor je bloeddruk, de alvleesklier, spijsvertering en een middel tegen hoofdpijn.
Muntthee
Ook muntthee kan helpen tegen ochtendmisselijkheid. Het is goed voor je darmen, spijsvertering en immuunsysteem. Daarnaast werkt munt kalmerend. En dat kun je als zwangere vrouw soms goed gebruiken.
Matcha thee
Een goede groene thee, zoals onze matcha thee, zit boordevol met antioxidanten en bioactieve stoffen. Deze helpen om ontstekingen te voorkomen, stimuleren de spijsvertering en maken spieren sterker. Daarnaast helpt deze thee nóg beter bij ochtendmisselijkheid.
Let op: groene thee bevat wél cafeïne. Drink deze thee dus met mate! Beperk het tot maximaal 1 klein tot normaal glas per dag. En niet elke dag. Wissel af met andere soorten thee.
Kamillethee
Kamillethee werkt kalmerend en werkt goed tegen opkomend maagzuur. Kamille zit niet voor niets in theemixen voor het slapen gaan. Kamille werkt rustgevend voor lichaam en geest. Het helpt tegen ontstekingen en zwellingen in het lichaam die onbewust stress opleveren. Zonder deze ontstekingen kan het lichaam beter ontspannen.
Brandnetelthee
Tijdens het tweede en derde trimester is brandnetelthee goed voor je. Dit stimuleert de baarmoeder. Brandnetelthee werkt ook bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Ideaal wanneer je wat vocht vasthoudt.
Rooibosthee
In Nederland drinken we veel rooibosthee. Het is een thee die geen theïne bevat. De thee wordt gemaakt van de rooibosstruik en is rijk aan mineralen en vitamine C. Alleen thee gemaakt van de theeplant bevat theïne.
Frambozenblad
Thee van frambozenblad valt in twee categorieën. Het versterkt de weeën en is daarom niet aan te raden in het eerste en tweede trimester. Pas vanaf 34 weken kan deze thee gedronken worden. Daarnaast kan het helpen om minder bloed te verliezen tijdens de bevalling en ondersteunt het de borstvoeding.
Cafeïnevrije zwarte thee
Houd je niet van kruidenthee, dan kun je cafeïnevrije zwarte thee kopen. Dat is thee waaruit de cafeïne is verwijderd. Er zijn twee manieren om dat te doen. Door een chemisch oplosmiddel (methyleenchloride) te gebruiken of een natuurlijk oplosmiddel (kooldioxide). Let hierop bij het kopen van thee.
Heb jij als zwangere nog goede tips? Laat het ons weten!