Kurkuma: ook bekend als Indiase geelwortel of koenjit. Een specerij dat we vooral kennen van de Aziatische keuken, maar ook in ons land neemt de populariteit alsmaar toe. Kurkuma zorgt voor die typische gele kleur en voegt zoveel smaak toe aan gerechten. Maar… het wordt niet alleen voor de smaak gebruikt, dit specerij wordt in Azië al eeuwenlang ingezet als medicijn. Terecht ook, want het is ontzettend gezond. Zo gezond zelfs dat je het eigenlijk iedere dag mag eten.

Maar waarom is kurkuma nu net zo gezond? Ik verzamelde de 6 belangrijkste redenen waarom geelwortel bijdraagt aan een gezond lichaam.

1. Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Onze moderne maatschappij en levensstijl zijn de grote boosdoeners van ontstekingen: ongezonde voeding, suikers, stress, een bureaujob waar je heel de dag zit… het zijn allemaal zaken die chronische ontstekingen kunnen veroorzaken in ons lichaam.

Als je niets aan die ontstekingen doet, dan leidt dit tot beschadiging van weefsels en cellen. Dat is blijvende schade die op zijn beurt weer zorgt voor ziektes zoals diabetes en kanker. Er zijn trouwens miljoenen mensen die chronische ontstekingen hebben zonder dat ze het weten.

Gelukkig kan je er zelf iets aan doen! Kurkuma is gekend als ontstekingsremmer, daar kon je in een vorige blog al alles over lezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kurkuma een krachtig stofje bevat, namelijk curcumine. Het is deze stof die een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Als je elke dag kurkuma eet, dan bescherm je jouw lichaam dus tegen deze gevaarlijke ontstekingen. (1)

Kurkuma thee

2. Het is een natuurlijke pijnstiller

Wist je dat kurkuma al lange tijd wordt ingezet als natuurlijke pijnstiller? Het werkt goed bij reuma en artrose en zou zelfs beter werken dan bepaalde medicijnen, dat tonen studies aan. (2) Kurkuma wordt vaak vergeleken met Diclofenac, een medicijn dat gebruikt wordt om ontstekingen te remmen en de pijn te stillen. 

Diclofenac kan wel ernstige bijwerkingen veroorzaken, bij kurkuma heb je dat niet. Het is dus het ideale alternatief als je op zoek bent naar een natuurlijke pijnstiller die geen risico’s heeft. 

3. Kurkuma is een krachtige antioxidant

Je hebt ongetwijfeld al van vrije radicalen gehoord, dat zijn de grootste vijanden van ons lichaam. Dit zijn deeltjes die ontstaan door tal van factoren zoals roken, overmatige blootstelling aan de zon of ongezonde voeding. 

Die deeltjes zijn niet bepaald goedaardig, want als ze ontstaan leiden ze vaak tot oxidatieve stress. Deze oxidatieve stress is verantwoordelijk voor veroudering, maar ook voor tal van ziektes zoals Parkinson of Alzheimer… 

Met kurkuma bescherm je jouw lichaam tegen deze gevaarlijke vrije radicalen. De actieve stof curcumine, een bestanddeel van kurkuma, werkt als krachtige antioxidant die je lichaam beschermt tegen de binnendringers. (3) Het houdt je lichaam dus gezond door die vrije radicalen geen kans te geven. 

4. Het helpt je gewrichten soepel te houden

Onze spieren en gewrichten, die verliezen heel wat soepelheid naarmate we ouder worden. Exact de reden waarom zoveel mensen op latere leeftijd last krijgen van gewrichtspijn. Maar dat niet alleen: je herinnert je vast en zeker het stijve gevoel dat je overhoudt na een intensieve sportsessie. Heel vervelend… 

Ook daar is kurkuma goed voor. Omdat curcumine een krachtige antioxidant is die ontstekingsremmend werkt, is het ideaal om de werking van je spieren en gewrichten te ondersteunen.

5. Kurkuma kan slechte cholesterol verlagen

Nog zo’n geweldig voordeel van geelwortel: het verlaagt je slechte cholesterol. Dat bewijzen verschillende studies. (4) Als je cholesterolgehalte te hoog is, dan kunnen je bloedvaten op lange termijn vernauwen en dichtslibben. Het gevolg? Aderverkalking en bepaalde hart-en vaatziekten. Hou je lichaam dus gezond met deze natuurlijke cholesterolverlager!

6. Het houdt je darmen en maag gezond

Naast het verlagen van je slechte cholesterol is het ook nog eens geweldig voor de gezondheid van je maag en darmen. Kurkuma zal niet alleen je spijsvertering ondersteunen, het helpt ook ontzettend goed bij maag- en darmklachten.

Daarnaast helpt het goed om de klachten van het prikkelbare-darmsyndroom te verminderen doordat het de ontstekingen in de darmwand bestrijdt. (5)

Alleen maar geweldige gezondheidsvoordelen dus!

Hoe gebruik je kurkuma? 

Ik krijg dikwijls de vraag of je voor verse kurkuma of voor kurkumapoeder moet kiezen. Eigenlijk kan het beiden, maar er is wel één nadeel: het stofje curcumine, dat in kurkuma zit, wordt heel slecht opgenomen door je lichaam. Er is een oplossing: combineer kurkuma met zwarte peper, dat verhoogt de opneembaarheid aanzienlijk. 

Kurkuma kan je eigenlijk op heel wat manieren gebruiken: voeg het toe aan rijst, gebruik het in een smoothie, of besprenkel groentjes met wat kurkuma en zet ze in de oven. Zo puur en superlekker! Heb je liever geen gedoe en afwas in de keuken? Dan is mijn kant- en klare golden matcha absoluut iets voor jou. 

Golden matcha met kurkuma thee

Recept: kant-en klare golden milk

De makkelijkste manier om je dagelijkse dosis kurkuma binnen te krijgen? Via onze kant-en klare golden matcha. Na lang onderzoek stelde ik deze golden matcha samen: het is een combinatie van kurkuma, extra matcha, gember en kaneel. De kracht van dit product zit in de combinatie van de ingrediënten, ze werken samen supergoed tegen ontstekingen in je lichaam, en zullen ook spierpijn verzachten. 

Hoe maak je het? 

Je voegt een lepeltje van de golden matcha toe aan wat water of (warme) melk. Je kan hier zowel kiezen voor plantaardige melk als koemelk. (Plantaardige melk is wel lichter verteerbaar, heel wat mensen kunnen koemelk niet zo goed verteren.)

Dat is het! Ja, zo simpel kan het zijn. :-) In enkele seconden is je golden latte (kurkuma latte) klaar en je hebt dus slechts 2 ingrediënten nodig, want we hebben al die geweldige ingrediënten al voor jou gecombineerd in onze Golden Matcha. 

Waarom kiezen voor Golden Matcha?

Golden Matcha bevat heel wat ingrediënten die ontzettend goed voor je zijn, en is daarbovenop 100% natuurlijk. Dat is iets waar je zeker op moet letten, want heel wat merken voegen kleurstoffen en additieven toe waardoor de kurkuma-blend toch niet zo gezond is… 

Joy of Matcha kiest altijd voor de beste kwaliteit, zodat je van een heerlijk kopje en heel wat geweldige gezondheidsvoordelen kan genieten. Laat je verrassen door het verwarmend drankje! Klik hier om direct jouw portie Kurkuma te bestellen.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.