De herfst en winter zijn zo’n gezellige seizoenen, maar het is ook dé periode van de verkoudheden, griep en tal van kwaaltjes. Je weerstand kan tijdens die koudere dagen dus wel wat hulp gebruiken, zodat je immuunsysteem in topvorm blijft en je optimaal beschermt. Je hoeft daar trouwens geen supplementen voor te nemen, je immuunsysteem versterken kan op een natuurlijke manier. Wist je dat er heel wat gezonde kruiden zijn die je weerstand verhogen? In deze blog vertel ik je over de top 3 kruiden die je weerstand een boost geven en hoe je deze specerijen gebruikt.

1. Kurkuma (ook gekend als geelwortel)

Dit specerij is afkomstig uit India en wordt gemaakt van de wortel van de Curcuma Longa, een plant die tot de familie van de gember behoort. 

Kurkuma kennen we vooral als een specerij dat kleur en smaak geeft aan gerechten, maar dat is niet de enige reden waarom je dit zou gebruiken. Kurkuma is ook goed voor het boosten van je immuunsysteem. Het kruid heeft een antioxiderende werking, het neutraliseert dus vrije radicalen in je lichaam. Dat zijn gevaarlijke stofjes die schade aanrichten en op lange termijn ook kunnen leiden tot ziektes. Het is dankzij het stofje curcumine (een onderdeel van kurkuma) dat je lichaam steeds beschermd is tegen deze gevaarlijke indringers. 

2. Kaneel: een van de oudste specerijen ter wereld 

Kaneel is hét specerij dat me direct doet denken aan de herfst en winter. Het is afkomstig uit Sri Lanka en wordt gemaakt van de kaneelboom. Het wordt al eeuwenlang verwerkt in tal van gerechten zoals gebakjes, desserts en het is een geliefd specerij om latte’s mee te maken. 

Maar waarom geeft kaneel een boost aan je weerstand? Het kruid zit boordevol antioxidanten, het heeft dus een ontstekingsremmende werking. Net zoals kurkuma zorgt het ervoor dat je lichaam optimaal beschermd is tegen gevaarlijke stoffen. Heb je toch last van een verkoudheid? Kaneel werkt pijnverlichtend, het is dus ideaal als je last hebt van keelpijn. 

3. Gember: een knolletje bomvol gezonde stoffen

De pittige smaak van gember werkt verwarmend op de koude herfst- en winterdagen. Het kruid is afkomstig uit India en Maleisië, maar ondertussen wordt het al in verschillende landen geteeld.

Gember is ontzettend gezond: dat komt onder andere door de stofjes gingerol en shogaol. Dit zijn krachtige antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Daarnaast zit het knolletje ook boordevol vitamine C, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Vitamine C draagt bij tot een sterk immuunsysteem. Daarnaast werkt het slijmoplossend, ideaal als je last hebt van een vervelende hoest! 

Thee om je weerstand te verhogen

Je kan kurkuma, kaneel en gember gewoon zo kopen in de supermarkt om toe te voegen aan je gerechten. Maar je kan er ook thee mee maken, want zo’n kopje thee werkt heerlijk verwarmend en is supergezellig in de herfst. 

Matcha blends

Heb je trouwens mijn 3 gloednieuwe matcha blends al ontdekt? Deze kant-en-klare thee blends verhogen je weerstand, want ze zitten vol kruiden die je immuunsysteem versterken: 

  1. Golden Matcha bevat kurkuma en zwarte peper (de peper verhoogt de opname met 2000%). Er zit ook matcha, gember en kaneel in. Ja je leest het goed: de top 3 specerijen zit in deze thee, die werkt dus ontzettend goed voor je immuunsysteem.
  2. De Skinny Matcha is een combinatie van frisse munt, gember, kaneel en matcha. Ook ideaal om je spijsvertering te ondersteunen. 
  3. Last but not least: de Lemon & Ginger Matcha: limoen en gember met een vleugje zoethout. Die kan je zowel warm als koud drinken. 

Antioxiderende werking van specerijen

Al deze kruiden hebben iets gemeenschappelijk: het zijn super-antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Ik heb het wel vaker over antioxidanten omdat die je lichaam beschermen tegen tal van agressieve stoffen die schade aanrichten in je lichaam. Gezonde voeding die rijk is aan antioxidanten beschermt je lichaam tegen de vrije radicalen. 

Kurkuma, kaneel en gember mag je dus zeker wat vaker eten! 

Heb jij trouwens de nieuwe matcha blends al geprobeerd? Ik ben razend benieuwd wat jij ervan vindt. :-)

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.