1 tasje matcha thee bevat evenveel voedingsstoffen als zo’n 10 kopjes gewone groene thee. 

Hoe dat komt? Bij matcha worden de theeblaadjes gemalen tot poeder en je drinkt dus het volledige theeblad op. Hierdoor krijg je alle gezonde stoffen binnen. Bij gewone groene thee is dat niet het geval, je gooit een groot deel van de thee weg (en hierdoor krijg je niet alle stoffen binnen!) 

De keuze is dus snel gemaakt, want matcha is supergezond. 

Maar welke voedingsstoffen zijn er verantwoordelijk voor deze gezondheidsvoordelen? En wat doen deze stofjes exact? Ik zet de voedingsstoffen en voordelen voor je op een rijtje. 

Matcha zit boordevol antioxidanten 

In een vorige blog vertelde ik je al waarom antioxidanten zo belangrijk zijn voor je lichaam. 

Heel wat fruit en groenten bevat antioxidanten, maar er zijn toch enkele fruitsoorten die er volledig bovenuit steken. Zo staan onder andere blauwe bessen en gojibessen bekend als dé superfoods die veel antioxidanten bevatten. 

Maar wist je dat matcha ook bomvol antioxidanten zit? Het bevat er zelfs nog meer dan blauwe bessen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat matcha zo’n 20 keer meer ORAC eenheden bevat dan blauwe bessen. ORAC is de oxygen radical absorbance capacity, dat is de methode waarmee de hoeveelheid antioxidanten gemeten wordt.

De belangrijkste voordelen van antioxidanten: 

  • Ze beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die schade kunnen aanrichten en die voor tal van ziektes zorgen. Antioxidanten versterken namelijk je immuunsysteem waardoor je lichaam beter beschermd is. 
  • Antioxidanten beschermen je lichaam  onder andere tegen hart-en vaatziekten, beroertes en zelfs kanker.

EGCG (epigallocatechin gallate) is een krachtige antioxidant

Matcha bevat niet alleen veel antioxidanten, het bevat ook een specifiek type antioxidant. In matcha zitten namelijk veel catechinen waaronder EGCG (epigallocatechinegallaat), een stofje dat een veel krachtigere antioxidant is dan vitamine C en E. 

Je vindt deze stof enkel in thee en dat is dus best uniek! Het is dankzij EGCG dat matcha zo’n geneeskrachtige werking heeft. 

Aminozuren werken kalmerend

Ons lichaam heeft aminozuren nodig want deze dienen als bouwstenen voor eiwitten. 

We hebben eiwitten nodig, ze zijn namelijk van essentieel belang voor de groei en herstel van onze botten, huid, spieren, botten, haar en nagels. 

Maar dat is niet de enige reden waarom aminozuren nodig zijn voor een gezond lichaam: 

matcha bevat L-theanine, dit is een aminozuur dat een kalmerende werking heeft. 

L-theanine helpt je te ontspannen maar zorgt daarnaast ook voor concentratie. 

Matcha thee bevat trouwens 5 keer meer L-theanine dan zwarte of groene thee, nog een reden om over te schakelen op een kopje matcha per dag! 

Theïne in matcha zorgt voor een heldere focus 

Matcha bevat net zoals koffie caffeïne (bij thee heet dit theïne). Het geeft je extra energie en dat zo’n 6 uren lang terwijl het je concentratievermogen een boost geeft.

Maar matcha heeft één belangrijk voordeel in vergelijking tot koffie: je ervaart alertheid zonder de nadelige gevolgen die je bij koffie wel hebt (bij koffie heb je achteraf vaak last van  een cafeïne crash, bij matcha heb je dit niet). 

Dat komt omdat het stofje L-theanine de werking van theïne afremt. Het gevolg: je voelt je ontspannen maar toch scherp. Dit is exact de reden waarom het al eeuwen gedronken wordt door boeddhistische monniken. Tijdens het mediteren is er focus vereist, matcha helpt bij het focussen maar zorgt tegelijkertijd voor een ontspannen gevoel. 

Chlorophyl geeft je lichaam een detox

Ons lichaam is perfect in staat om zichzelf te reinigen, maar je kan deze processen wel ondersteunen. Het aanwezige stofje chlorophyl in matcha helpt namelijk om je lichaam te ontgiften. 

Chlorophyl kan toxische stoffen aan zich binnen (zoals bijvoorbeeld schadelijke metalen) en voert ze daarna af. Het zorgt dus voor een grondige detox van je lichaam. 

Matcha: een superfood die je lichaam beschermt 

Matcha is rijk aan vezels, eiwitten, vitamine A, B, C, E, mineralen, aminozuren… stuk voor stuk stoffen die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Concreet heeft het de volgende voordelen: 

  • Het beschermt je lichaam tegen veroudering
  • Je krijgt er een enorme energieboost van
  • Maar je ervaart ook een ontspannen gevoel en voelt je alert
  • Het stimuleert je metabolisme en ondersteunt gewichtsverlies 
  • Matcha helpt om je immuunsysteem te versterken
  • Het zorgt voor een ontgifting van je lichaam

Hoe maak je het klaar?

Wil je zelf de voordelen van matcha ervaren? Al met 1 kopje per dag ervaar je de gezondheidsvoordelen

Het voordeel van matcha is dat het veelzijdig is, je kan het in heel wat gerechten verwerken. Ga bijvoorbeeld voor een matcha latte, voeg het eens toe aan yoghurt, doe het in je smoothie of maak er een heerlijk dessert mee. 

Geen inspiratie? 

Via mijn gratis receptenboek ontdek je verrassende recepten met matcha. Ik durf te wedden dat je hierna niet meer zonder matcha kan. :-) 

Groetjes

Ronny 

 

Bronnen