We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: thuiswerken is de norm. Het klinkt makkelijk, want: geen reistijd. Maar werkt dat in de praktijk ook zo? Met thuiswerken is het soms moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Terwijl dit wel belangrijk is.

Ook beïnvloeden sommige afleidende factoren je productiviteit als je thuiswerkt.

Daarom zetten wij 10 tips voor je op een rij hoe je een fijne werkplek inricht waarin je productief kunt werken.

1. Zorg ervoor dat alle techniek up to date is

Ben je thuis aan het werk, dan wil je niet dat de techniek je in de steek laat. Als er een storing optreedt tijdens het werken, word je hier niet blij van. Er komt immers geen systeembeheerder even snel naar je werkplek om het op te lossen. Het is een tijdrovende klus en dat moet je echt zelf doen.

Check dus voordat je - fulltime - thuis gaat werken, of alle apparaten zoals je laptop, computer, printer en internetverbinding naar behoren werken. 

2. Probeer je werk niet met je persoonlijke leven te mengen

Wanneer je veel thuis werkt, kan je werk snel met je persoonlijke leven verweven raken. Afleiding helpt helaas niet om productief te kunnen werken.

Bekijk je home-office daarom af en toe met een kritische blik, zodat je kunt zien hoeveel van je werkruimte bestaat uit afleiding. Denk hierbij aan een afstandsbediening voor de televisie, gameconsoles en tijdschriften. Kijk goed waar in huis je werkruimte begint en waar het wonen dus eindigt.

Richt je werkruimte anders in dan de overige kamers in je huis. Uit onderzoek blijkt dat als je alle kamers in je huis - inclusief je home-office - hetzelfde inricht, dit een psychologisch effect heeft op hoe je werkt en presteert.

3. Ontwikkel een ochtendroutine

Eigenlijk is deze tip een vervolg op hoe je je werk niet mengt met je persoonlijke leven. Een ochtendroutine is erg belangrijk om je dag goed te starten zodat jij je dag begint met positieve energie.

De routine verschilt per persoon. Maar wat de routine ook is, herhaal het elke dag zodat jouw brein weet wat er gaat gebeuren.

Zo start de ene bijvoorbeeld met een kop matcha en de krant, maar weer een ander doet eerst een mindfulness oefening. Neem daarna plaats achter je bureau en ga aan het werk. Door de bijbehorende ochtend routine zit je meteen in de werkmodus.

4. Doe alsof je echt op een kantoor zit en kleed je daar ook naar

Wil je een productieve dag in je home-office, dan is werken in pyjama een absolute no go. Ook als je die dag geen video calls hebt.

Hoe jij jezelf kleedt is namelijk van invloed op hoe je jezelf voelt en gedraagt. Probeer het maar eens uit. De kleinste dingen kunnen al helpen, zoals je schoenen aan trekken.

Je merkt al snel het verschil als je aan je keukentafel aan het werk bent.

5. Maak een to-do list

Wil je efficiënt en productief werken in je thuiskantoor, maak dan een lijstje met de taken die je deze dag af wilt hebben. Zet de taken waar je het meeste tegenop ziet bovenaan.

De meeste mensen zijn ‘s ochtends op hun best. Zo heb je meer concentratie voor deze taken en ben je er ook eerder vanaf. Daarna is het tijd voor de “leukere” taken.

Prioriteer alles wat je moet doen ook van belangrijk naar minder belangrijk. Dan is het niet zo erg als je niet je complete to do list hebt af kunnen werken.

6. Drink een kop matcha thee

Werk je thuis en is je concentratie soms ver te zoeken? Start je dag dan met een kop matcha thee. Dit mag zowel pure matcha als een matcha latte zijn.

Matcha thee heeft namelijk een gezonde werking. Dit is te danken aan het feit dat het volledige theeblad in poedervorm wordt gebruikt. Zo krijg je veel meer vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten binnen.

Bovendien is Matcha onder andere rijk aan vitamine C, zink en magnesium.

Met een kop Matcha thee versterk je je concentratie en behoud je tot vijf uur lang je energie.

Matcha thee heeft overigens niet dezelfde werking als koffie: in tegenstelling tot bij koffie daalt je energiepiek geleidelijk, zodat je uiteindelijk niet in een slaperige dip belandt.

7. Hap wat buitenlucht

We weten het allemaal, alleen doen we het veel te weinig: buitenlucht happen tijdens kantooruren. Als je op kantoor werkt, gebeurt dit op zich vanzelf.

Even samen een rondje wandelen met collega’s en een boodschap halen. Werk je thuis, dan heb je een koelkast op steenworp afstand en kost het wat meer moeite om daadwerkelijk het huis uit te gaan. Terwijl buitenlucht juist zo gezond is!

Ook krijg je na een ommetje weer nieuwe creatieve energie. Plan dus bijvoorbeeld in je agenda dat je op een bepaald tijdstip even een blokje om loopt. Samen met je echtgenoot(e) die ook thuiswerkt is dit natuurlijk nog gezelliger!

8. Neem pauzes

Behalve buitenlucht happen, zijn meerdere pauzes nemen even zo belangrijk. Als je thuis werkt is de kans redelijk groot dat je de hele dag achter je beeldscherm blijft zitten en daar niet meer weggaat. Terwijl dit de productiviteit juist niet bevordert.

Strek daarom bijvoorbeeld elk half uur even een paar minuten je benen en neem tijdens de lunch wat langer pauze. Voor al deze pauzes geldt: laat je telefoon liggen. Zo ben je even helemaal los van je thuiswerksituatie.

9. Doe een online koffiedate met collega’s

Op kantoor maak je onder het werk en in je pauze veel sneller een praatje met collega’s. Dit soort afleiding draagt bij aan je verdere productiviteit die dag.

Als je thuiswerkt is dit een ander verhaal. Al jouw collega’s zitten thuis, dus even snel een gesprekje komt er niet snel van.

Probeer daarom minimaal één keer per dag een virtuele koffiedate met een collega te plannen. Dit hoeft niet over werk te gaan, maar kan hetzelfde zijn als je voorheen bij het koffiezetapparaat deed. Daarna heb je weer genoeg energie om door te gaan met je verdere thuiswerkdag.

In plaats van koffie kun je natuurlijk ook een kop matcha thee drinken!

10. Verdeel de werktijden met je partner

De crèche en de basisscholen dicht, dan weer open, dan de BSO weer dicht...in tijden van corona gaan we nog wel even zo door. Bij vele thuiswerkers lopen er dan ook kinderen rond tijdens werktijd.

Probeer - als het lukt - toch een oppas te vinden of verdeel de werktijden met je partner. Heb je bijvoorbeeld de luxe van een echt thuiskantoor, ga hier dan zitten als je moet werken en zet een koptelefoon op.

Spreek met je partner af dat hij of zij alles regelt voor de kinderen. Andersom ook: als jouw partner moet werken geef jij aandacht aan de kinderen.