Heel wat mensen starten hun dag met een kopje koffie om wakker te worden. Maar eigenlijk zou je de dag met een glas water moeten starten, want dat is supergezond. 

Japanse vrouwen doen dat al eeuwenlang, het is daar een traditie om de dag met een glas water te beginnen. Als je weet dat Japanners het langst leven van alle volkeren wereldwijd, dan kan deze gewoonte niet slecht zijn. ;-) 

Ik ging voor jou op onderzoek uit en verzamelde 5 belangrijke redenen waarom een glas water op de nuchtere maag goed voor je is

1. Het ontgift je lichaam 

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water (zo’n 60 à 70% van het lichaam is water). Tijdens de nacht verliest je lichaam veel vocht door het zweten en via het ademen. Het is dus belangrijk dat je na een nachtje rust jouw waterpeil terug aanvult. 

Maar dat niet alleen, want tijdens de nacht spelen er zich verschillende processen af die je lichaam herstellen. Bij deze processen komen afvalstoffen vrij. Als je de dag start met een glas water, dan ontgift je jouw lichaam omdat deze afvalstoffen direct afgevoerd worden. 

2. Het stimuleert je spijsvertering

Uit een studie  (1) blijkt dat het drinken van een kopje water op een lege maag je spijsvertering met 30% verhoogt. Dat wil zeggen dat je jouw stofwisseling in de ochtend stimuleert. Dat heeft heel wat voordelen: 

  • Je lichaam gaat energie verbranden, ideaal als je enkele kilo’s wilt verliezen want je verbrandt extra calorieën.
  • Een goede stofwisseling zorgt er ook voor dat je gemakkelijker naar de wc kan gaan. Zo heb je minder snel last van constipatie. 
  • Het zorgt voor een vol gevoel, waardoor je minder snel gaat snoepen.

3. Het maakt je productiever 

Het lichaam bestaat dus voornamelijk uit water, dat wil zeggen dat onze organen en lichaamsprocessen heel wat water nodig hebben om goed te functioneren. 

Als je je dag met een glas water start, dan zorg dat er instant voor dat je hersenen goed kunnen werken, want die bestaan voornamelijk uit vocht. Dat blijkt ook uit onderzoek, hierin werd aangetoond dat je hersenen een energieboost krijgen door het drinken van water. Dat is goed voor je productiviteit en je concentratievermogen. (2) 

4. Het zou zelfs goed zijn tegen tal van ziektes en hartproblemen

Uit een studie (4) blijkt dat het drinken van water op een nuchtere maag de kans zou verlagen op hartproblemen, diabetes, nierziektes en bepaalde kankers. Daarnaast zou het ook de kans op nierstenen verkleinen. Al moet er wel nog meer onderzoek naar gedaan worden om deze gezondheidsvoordelen volledig te bevestigen.

5. Minder last van hoofdpijn 

Wist je dat uitdroging één van de belangrijkste oorzaken is van hoofdpijn? Als je van ‘s morgens vroeg al je lichaam hydrateert, dan heeft je lichaam nooit een gebrek aan water en geef je die vervelende hoofdpijn geen kans.

Wat denk je, maken we er vanaf nu ook een Belgische traditie van? :-)

Start elke ochtend met een glas water en voel wat het voor jouw lichaam doet.

Wetenschappelijke bronnen

  1. Sunil S. &  Mani K. (2010) Sleep and Metabolism: An Overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929498/
  2. Jianfen Zhang,1,2 Na Zhang,1,2 Songming Du,3 Hairong He,1,2 Yifan Xu,1,2 Hao Cai,1,2 Xiaohui Guo,1,2 and Guansheng Ma1,2. (2018).  The Effects of Hydration Status on Cognitive Performances among Young Adults in Hebei, China: A Randomized Controlled Trial (RCT) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6068860/
  3. Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, en  Irwin H. Rosenberg. (2010) 
    Water, Hydration and Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/

Reacties

Ik start mijn dag met glas water en is inderdaad zoals je het hier neerschrijft 👍🏻 En na het water een lekkere Matcha thee 😋

— Tessa Mees