Zwarte, witte en groene thee zijn allemaal afkomstig van eenzelfde plant, de Camellia Sinensis. Toch zijn er grote verschillen in smaak, geur, kleur én gezondheidsvoordelen. Het proces dat de blaadjes na het plukken ondergaan bepaalt welke soort thee het wordt.

Ben je op zoek naar een slaapthee, drink je een tasje ter bevordering van je spijsvertering of zoek je een thee die jouw gezonde levensstijl ondersteunt? Voor elk probleem is er een theesoort, daarom zet ik de belangrijkste soorten thee en de bijhorende bewezen gezondheidsvoordelen voor jou op een rijtje.

 1. Groene thee
 2. Zwarte thee
 3. Witte thee
 4. Oolong
 5. Pu Erh
 6. Thee infusies

Camellia Sinensis - thee plantage

Groene thee

Als je een gezonde thee zoekt op het internet, dan kom je waarschijnlijk bij groene thee terecht. Groene thee is een van de meest gekende gezonde theesoorten, deze soort wordt niet gefermenteerd en daardoor behoudt het de groene kleur.

De meest pure vorm van groene thee is matcha. Matchapoeder bevat gemalen theeblaadjes, je drink het theeblad volledig op en daardoor krijg je alle gezonde stoffen binnen. Matcha bevat maar liefst 137 keer meer antioxidanten dan groene thee. Als je een thee zoekt die jouw gezonde levensstijl ondersteunt, dan is matcha de ideale keuze.

De voornaamste gezondheidsvoordelen van groene thee

 • Groene thee zit boordevol antioxidanten. Deze stofjes bestrijden vrije radicalen, dit zijn kleine schadelijke deeltjes die verantwoordelijk kunnen zijn voor veel ziektes.
 • Deze theesoort verlaagt het slechte LDL-cholesterol en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
 • Het bevordert je metabolisme, groene thee is dus goed als je gewicht wilt verliezen.
 • Matcha geeft je een energieboost, het is dus goed om je ochtend te starten met één kopje.

Zwarte thee

In tegenstelling tot groene thee worden bij zwarte thee de theeblaadjes volledig geoxideerd. Dit proces zorgt voor de donkere, zwarte kleur.

Zwarte thee is een van de meest gedronken theesoorten ter wereld. Deze thee is afkomstig uit China maar tegenwoordig wordt het in verschillende gebieden geteeld. De smaak en geur is sterker en het bevat meer cafeïne waardoor dit een goed alternatief is voor koffie. Vervang jouw dagelijks kopje koffie eens door een tas zwarte thee en ontdek de vele gezondheidsvoordelen!

Zwarte thee

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee

 • Zwarte thee bevat een hoge dosis flavonoïden, dit is een groep van antioxidanten. Deze stofjes zorgen ervoor dat het hart gezond en in topconditie blijft.
 • Daarnaast stimuleert zwarte thee het concentratievermogen door de aanwezige cafeïne.
 • Zwarte thee geeft energie maar verlaagt ook het stressniveau doordat het L-theanine bevat, een stof dat je rustig maakt. Dit aminozuur verhoogt de alfa-activiteit in de hersenen wat zorgt voor een verhoogde alertheid.
 • Net zoals groene thee verlaagt deze theesoort het slechte LDL cholesterol.

Witte thee

Over witte thee lezen we veel minder dan groene of zwarte thee. Is dit dan minder gezond? Absoluut niet!

witte thee

Onderzoek toont aan dat witte thee echt supergezond is. Waarom? Voor deze theesoort worden enkel de jongste scheutjes van de plant gebruikt. De theeblaadjes van witte thee ondergaan weinig bewerking en daardoor blijven de gezonde stoffen bewaard.

Witte thee is een subtiele thee met een zachte, bloemige smaak. Daardoor is deze thee zowel geschikt voor beginnende theedrinkers als experts. Door die subtiele smaak drinken veel mensen deze thee graag in de warmere lente- en zomermaanden.

Witte thee gezondheidsvoordelen

 • Deze theesoort verkleurt de tanden niet, als je veel groene of zwarte thee drinkt kan je hier wel last van hebben. Daarnaast bevat witte thee een hoge dosis fluoride en catechines. Samen versterken ze de tanden en bestrijden ze bacteriën. Fluoride kan gaatjes voorkomen en het houdt het gebit gezond.
 • Door het drinken van witte thee blijven de botten sterk. Uit onderzoek blijkt dat witte thee waarschijnlijk ook kan helpen bij osteoporose. Witte thee bevat heel wat gezonde stoffen zoals polyfenolen en catechines die het risico op botontkalking kunnen verkleinen.
 • Omdat het boordevol antioxidanten zit is het zeer goed tegen huidveroudering. Het helpt om beschadigde huidcellen sneller te herstellen.
 • Ook deze thee is goed voor de gezondheid van het hart.
 • Witte thee is zeer effectief bij gewichtsverlies, het ondersteunt een gezonde levensstijl.

Oolong

Oolong is een echte Chinese thee. In de Westerse wereld is deze soort eigenlijk nog vrij onbekend. Onterecht, want Oolong bestaat uit een combinatie van zwarte en groene thee. Door deze combinatie ervaar je de gezondheidsvoordelen van beide theesoorten. Zo zit het boordevol antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en het is een geschikte theesoort bij gewichtsverlies.

Oolong thee

Uit onderzoek blijkt dat Oolong lichaamsvet kan verminderen omdat oolong het metabolisme verhoogt. De aanwezige stoffen cafeïne en Epigallo Catechins (EGCG) stimuleren de vetoxidatie.​ ​Daarnaast verhoogt Oolong de verzadiging waardoor je minder snel honger hebt.

Pu Erh

Heb je al van Pu Erh thee gehoord? De afgelopen jaren is deze thee populairder geworden in Europa. Pu-erh thee is vernoemd naar een stad in de Chinese regio Yunnan, en de theesoort wordt er nog steeds geteeld.

Pu Erh thee

Pu Erh heeft een lang productieproces, de bladeren worden meerdere jaren gerijpt. Dit lang fermentatieproces zorgt ervoor dat de thee zelfs al schimmel kan bevatten. Tijdens het proces wordt de soort blootgesteld aan allerlei bacteriën en microflora die helpen om de thee te fermenteren. Door dit speciale proces krijgt de thee unieke geneeskrachtige eigenschappen.

Pu Erh thee gezondheidsvoordelen

 • Net zoals Oolong is deze thee geschikt voor gewichtsverlies. Er is vooral onderzoek uitgevoerd bij dieren maar de werking bij mensen moet nog verder worden onderzocht.
 • Omdat het de bloedsuikerspiegel reguleert is deze thee ook geschikt bij diabetes.
 • Deze thee stimuleert het metabolisme van de lever, en daardoor kunnen vetten sneller afgevoerd worden.
 • Het verbetert de werking van je darmen en stimuleert het immuunsysteem.
 • Kortom: het is de ideale thee ter ondersteuning van een gezonde levensstijl!

Thee infusies

Eigenlijk zijn kruideninfusies geen thee, want ze zijn meestal niet afkomstig van de theeplant maar van andere planten en bloemen. Natuurlijk zijn er ook kruideninfusies met een combinatie van echte thee en kruiden.

citroen thee, thee infusie

Of je nu voor een pure infusie kiest of voor een mengeling van thee en kruiden, ze hebben beide voordelen voor het lichaam. Kruideninfusies worden op dezelfde manier klaargemaakt als echte thee, door het overgieten van warm water.

Maar welke kruidenthee kan je nu het beste drinken? Elke plant, of kruid heeft een bepaalde geneeskrachtige werking:

 • Infusies van gember: Dit werkt heel goed tegen misselijkheid en bij griep.
 • Munt thee: Munt helpt tegen winderigheid, bij een opgeblazen gevoel of tegen misselijkheid.
 • Kamillethee: Kan je niet slapen? Een tasje chamomile helpt tegen slapeloosheid.
 • Rooibos: Deze infusie zit boordevol ijzer, calcium, kalium, koper, zink en magnesium. Door deze stoffen voel je je energiek want de thee bevordert het transport van zuurstof in de aderen.
 • Citroen melisse: Heb je een stressvolle meeting of dag? Drink dan een kopje van deze infusie want het heeft een kalmerende werking.
 • Vlierbloesem: deze bloesem heeft een ontstekingsremmende werking. Daardoor wordt het vaak gebruikt bij verkoudheid, een droge hoest, mondslijmvliesontsteking, keelpijn en andere vervelende kwaaltjes. Overtollig slijm kan door vlierbloesem opgelost worden.
 • Lavendel: Dit stimuleert de spijsvertering en helpt ook goed bij migraine en duizeligheid. Het heeft een kalmerende werking, ideaal voor het slapengaan!

Conclusie: alle thee is gezond

De verschillende theesoorten zijn allemaal afkomstig van de Camellia Sinensis, de supergezonde theeplant. Daardoor is alle thee gezond maar de gezondheidsvoordelen variëren lichtjes afhankelijk van het type thee. Naast witte, groene en zwarte thee hebben pure kruideninfusies ook een geneeskrachtige werking.

De keuze van het soort thee of infusie is afhankelijk van jouw behoeften. Of je nu op zoek bent naar een slaapthee, een infusie zoekt die goed is tegen stress of thee wilt die gewichtsverlies stimuleert: de wondere wereld van thee heeft heel wat te bieden.

Wetenschappelijke bronnen

De effecten van zwarte thee op de bloeddruk: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108657
Cafeïne en L-theanine in thee: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254874
De effecten van zwarte thee op hartaandoeningen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16855537
Zwarte thee verlaagt het slechte LDL cholesterol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14519829
Fluoride in witte thee: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26647101
Antioxidanten en fenolen in witte en groene thee: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20722909
Onderzoek: het aanbrengen van witte thee als bescherming tegen UV-straling: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0625.2008.00818.x
Catechines in de strijd tegen osteoporose: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15324350
Witte thee voor gewichtsverlies: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20142827
Oolong thee bij overgewicht: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271168
De effecten van Pu Erh op ratten met obesitas: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20641056

Reacties

Is er ook.thee wat met je gezondheid te maken heeft.
Was in reclame geweest waar kun je die kopen supermarken of gezondheid winkels of de tuiben of reform winkels

— Nanda van galen