Intermittent fasting als manier om effectief en gezond gewicht te verliezen wordt steeds populairder. Toch hangen veel mensen nog vraagtekens bij deze methode.

Want: het is toch ontzettend ongezond? En gevaarlijk? Nee.

Daarom zetten wij de meest gestelde vragen over intermittent fasting die iedereen heeft op een rij. Zo kun jij zelf de keuze maken of jij aan intermittent fasting wilt gaan doen of niet.

Wat is intermittent fasting?

Nog even een korte uitleg over wat intermittent fasting precies is. Intermittent fasting is een methode waarin je de tijd waarin je eet - het zogenaamde “eetraam” of “eating window” - verkleint.

Een veelgebruikt schema van intermittent fasting is de 16:8 methode. Hierbij eet je twee of drie maaltijden binnen een tijdsbestek van 8 uur. Vervolgens start je na het diner met vasten voor ongeveer 16 uur, totdat de lunch begint.

Er zijn ook andere methodes, die wij in dit artikel over intermittent fasting voor je op een rij hebben gezet. We snappen dat je nog veel meer vragen hebt. Daarom lees je nu de meest veelgestelde vragen over intermittent fasting.

1. Is intermittent fasting wel een gezonde methode om af te vallen?

Begrijpelijke vraag. We kennen namelijk allemaal de term “crashdieet”. Maar weet: dat is intermittent fasting absoluut niet. Het mooie van intermittent fasting is namelijk dat je je spieren kunt behouden. En dit zijn uiteindelijk de belangrijkste verbrandingsmotoren van je lichaam. 

Natuurlijk is intermittent fasting geen tovermiddel. Doe je aan intermittent fasting voor een langere periode en pak je daarna je oude levensstijl die leidde tot gewichtstoename weer op, dan heb je grote kans dat dat nu weer gebeurt. Wel kun je 2 tot 3 keer per jaar aan intermittent fasting doen zodat je gewicht binnen de perken blijft.

2. Is intermittent fasting niet ontzettend slecht voor mijn stofwisseling?

Nee dat is een mythe. Je hoeft echt niet elke 2 tot 3 uur iets te eten om je stofwisseling op gang te houden. Je stofwisseling is 24 uur per dag bezig om je in leven te houden, daar hoef je niet extra op te letten. Vasten heeft daarom geen negatieve invloed op je stofwisseling.

3. Mag ik in de vastenperiode echt helemaal niets eten?

Bij intermittent fasting is het de bedoeling dat je in een korte periode maaltijden nuttigt en een langere periode niet eet. Natuurlijk is het aan jou wanneer je iets wilt eten of niet. 

Zo kiezen sommigen ervoor om in de vastenperiode wel een groentesapje te drinken of een kleine snack te nemen. Maar weet wel dat als je iets neemt waar veel calorieën in zitten, je officieel niet meer aan het vasten bent.

4. Maar het ontbijt is toch de belangrijkste start van de dag?

Dat is wel wat er over het algemeen wordt beweerd. Maar het Engelse woord “breakfast” staat voor “breaking the fast”. Dit betekent dat je de eerste maaltijd van de dag kunt beschouwen als je ontbijt. Wat dus niet per se ‘s ochtends hoeft te zijn.  

Ontbijtgranenfabrikanten houden echter de mythe wel graag in stand om hun producten te kunnen verkopen. Zo hoor je vaak dat “uit onderzoek is gebleken” dat als je dagelijks ontbijt, je slanker en gezonder wordt dan mensen die dit niet doen. Er wordt echter niet bij verteld dat dit mensen zijn die over het algemeen al een gezondere levensstijl hanteren dan mensen die ongezond leven en hun ontbijt overslaan.

5. Mag je in je vastenperiode koffie en thee drinken?

Gelukkig wel! Zonder een kopje groene matcha thee komen wij anders de vastenperiode ook niet door. Als je in je vastenperiode zit tijdens je intermittent fasting, dan kun je zowel koffie als thee drinken. 

De algemene vuistregel is dat je als je iets drinkt met minder dan 50 calorieën, je lichaam in nuchtere toestand blijft. Dus een kopje thee of koffie met een scheutje melk of room kan prima.

6. Hoeveel mag ik eten tijdens mijn eetraam?

Om te weten hoeveel je mag eten tijdens je eetraam/eating window, moet je weten wat je dagelijkse behoefte is. Houd dit aan als dagelijkse inname en kijk zelf over hoeveel maaltijden je dit wilt verdelen. 

Het kan dus zijn dat je voorheen drie maaltijden op een dag nam, maar dezelfde hoeveelheid nu verdeelt over meerdere andere momenten in het tijdsbestek waarin je eetraam plaatsvindt.

7. Raak ik mijn spiermassa kwijt met intermittent fasting?

Nee, je spiermassa heb je juist nodig om uiteindelijk vet te verbranden. Je krijgt dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen als normaal, alleen in een ander tijdsbestek. Je reeds gewonnen spiermassa blijft dus gewoon behouden.

8. Past intermittent fasting binnen het keto dieet?

Naast intermittent fasting wordt ook het keto dieet steeds populairder. Met het ketogeen dieet zorg je ervoor dat vet je primaire brandstof wordt. De voorraad suiker en koolhydraten in je lichaam worden in de vorm van glycogeen in brandstof omgezet en je lichaam gaat gebruikmaken van je vetopslag. 

Bij het keto dieet krijg je hoofdzakelijk vet binnen en je krijgt sneller een vol gevoel. Hierdoor vermijd je iets wat je aan het begin zal ervaren bij intermittent fasting: honger. Daarom past intermittent fasting prima binnen het keto dieet.

9. Ik val maar niet af, ook al doe ik aan intermittent fasting. Wat doe ik verkeerd?

Intermittent fasting is een van de effectiefste manieren om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Stagneert je gewicht toch, dan kan dit verschillende redenen hebben. Hoeveel gewicht je verliest hangt onder andere af van de volgende factoren:

  • Leeftijd
  • Hoeveel je beweegt
  • Of je medicatie slikt
  • Hoe je darmwerking was 

En denk ook aan de temperatuur, alcohol, de menstruatieperiode, en de hoeveelheid zout en drinkvocht in voeding. Deze zijn allemaal van invloed op de hoeveelheid lichaamsvocht, wat je gewicht ook beïnvloedt. 

Een aantal andere praktische tips waardoor je kan afvallen met intermittent fasting:

  • Beweeg elke dag. Denk aan wandelen, zwemmen of een workout via YouTube
  • Vervang je brood voor volle Griekse yoghurt met nootjes
  • Vervang je lunch of diner voor een soepje of salade
  • Houd in de gaten wat je drinkt naast water, thee en koffie en beperk eventueel deze andere dranken

Ben je met deze meest veelgestelde vragen over intermittent fasting wat wijzer geworden en zie je het zitten om deze methode ook te gaan hanteren? Dan wensen wij je heel veel succes!

 

 

 

Reacties

Hallo ik werk zeer onrgelmatig , en vind het makkelijk om het schema 16/8 te combineren met 14/10 is dat mogelijk

— Marion Peters