Antioxidanten, dat zijn de beschermers van je lichaam. Misschien is dat wat simpel uitgelegd, maar daar komt het wel op neer. Het zijn goede stoffen die elke dag de strijd aangaan met gevaarlijke vrije radicalen, deeltjes die veel schade kunnen aanrichten in je lichaam.

Zo’n vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door overmatig alcoholgebruik, straling van de zon, vervuiling, stress of roken. Wanneer je een tekort aan antioxidanten hebt, dan krijgen de vrije radicalen vrij spel en tasten ze de gezonde cellen in je lichaam aan.

Het gevolg? Je kan ernstig ziek worden want deze schadelijke stoffen spelen een rol bij kanker, diabetes, alzheimer en een heleboel andere ziektes. Maar… ze hebben ook een invloed op je huid.

Antioxidanten en de huid

Ik heb het op de blog al wel vaker gehad over de voordelen van antioxidanten voor het lichaam. Toch heb ik het over één aspect nog niet volledig gehad: de invloed van antioxidanten op de huid.

Vrije radicalen leiden op lange termijn niet alleen tot tal van ziektes… ze dragen ook bij tot huidveroudering! Ze tasten het bindweefsel aan waardoor de huid na een tijdje minder elastisch wordt en zelfs rimpels ontstaan. Het is dus belangrijk dat je dagelijks een goede portie antioxidanten binnenkrijgt zodat ze je huid beschermen en de agressieve deeltjes geen kans krijgen.

Bescherm je huid langs binnen en buiten

Je huid is je grootste orgaan, je draagt er dus best zorg voor. Je huid bevat van nature al antioxidanten, maar door allerlei schadelijke factoren (zoals de zon) neemt het aantal vrije radicalen toe. Dan is die natuurlijke voorraad antioxidanten niet meer voldoende. Daarnaast neemt de hoeveelheid antioxidanten ook af met het ouder worden… dat verklaart ook waarom je op latere leeftijd een minder elastische huid krijgt.

Gelukkig kan je er zelf iets aan doen! Je tekort aanvullen, dat kan op 2 manieren (ze versterken elkaar): via voeding met een antioxiderende werking of via de juiste huidverzorging die verrijkt is met antioxidanten.

Antioxiderende voeding

Bepaalde voedingsstoffen zijn echte antioxidanten-bommetjes, deze producten maken deel uit van een gezonde levensstijl. Eigenlijk is het woord ‘antioxidanten’ de verzamelnaam voor heel wat gezonde stofjes zoals betàcaroteen, lycopeen, selenium, luteïne, allerlei mineralen en de vitamines A en C. 

Deze lijst bevat voeding die bomvol antioxidanten zit:

 1. Op nummer 1 staat matcha. Theeblaadjes bevatten een gigantische hoeveelheid antioxidanten, daarom is groene thee ook zo gezond. Matcha is nog beter dan gewone groene thee omdat je het volledige blad opdrinkt en dus al de voordelen hier uithaalt. Met één kopje per dag ervaar je al de gezondheidsvoordelen.
 2. Fruit: blauwe bessen, frambozen, veenbessen, citroenen, banaan, appels,... vooral het rood fruit is een belangrijke bron van antioxidanten.
 3. Groenten: broccoli, bieten, avocado, spinazie, boerenkool, tomaat, ajuin, paprika.
 4. Kruiden: kurkuma, kaneel, oregano, kruidnagel, basilicum, peterselie, salie, komijnzaad, tijm.
 5. Noten, zaden en pitten
 6. Chocolade (kies hier voor de meest pure, donkere chocolade.)

Antioxidanten in voeding

Over het algemeen zijn alle groenten en fruit natuurlijk gezond. Wissel dus af en zet ze zeker wat vaker op het menu, ze maken deel uit van een gezonde levensstijl.

Huidverzorging op basis van antioxidanten

Tegenwoordig vind je antioxidanten niet enkel meer in voeding maar ook in huidverzorgingsproducten. Ja, het smeren van antioxidanten heeft zeker effect, want ze beschermen je huid langs de buitenkant tegen schadelijke factoren.

Wil je maximaal voordeel halen uit jouw verzorgingsproducten? Bij de selectie van de producten hou je best rekening met de volgende zaken:

 1. Er zijn bepaalde antioxidanten die het meest effectief zijn in huidverzorging: dat zijn Vitamine C, A, E en co-enzym Q10.
 2. Bekijk de ingrediëntenlijst: staan de antioxidanten bovenaan het lijstje? Dan bevat het product een hoge dosis. De concentratie is ontzettend belangrijk, een lage dosis zal uiteraard weinig effect hebben. Producenten moeten de ingrediënten rangschikken op hoeveelheid. Staan de antioxidanten helemaal onderaan het lijstje? Dan is de dosis dus  verwaarloosbaar.
 3. Antioxidanten werken vaak beter als je ze combineert. Een topcombinatie is vitamine C en E, die versterken elkaars werking.
 4. Het enige nadeel: antioxidanten zijn extreem gevoelig voor licht en zuurstof. Daarom kies je best voor een luchtdichte verpakking waar geen zonlicht aan kan.
 5. Tip: kies ook een zonnecrème op basis van antioxidanten want die beschermen je huid extra tegen de schadelijke effecten van de zon.

Matcha gezichtsmasker

Maak je eigen natuurlijk gezichtsmasker

Onlangs kreeg ik leuke foto’s doorgestuurd van tevreden klanten. En tot mijn grote verbazing hadden ze hun matchapoeder deze keer niet gebruikt in de keuken, maar voor een gezichtsmasker. Dat bracht me uiteraard zelf op ideeën. :-)

Ik dook de badkamer in en stelde een supersimpel recept samen, waarmee je zelf een natuurlijk en gezond gezichtsmasker maakt.

Simpeler dan dit kan niet meer! En het spaart je ook wat geld uit, want dit masker maak je met slechts drie ingrediënten.

Benodigdheden

 • 3 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel matcha

Hoe maak je het?

 • Meng de ingrediënten tot een gladde massa. Is het mengsel niet dik genoeg? Voeg dan nog wat honing toe. Is het te dik? Dan kan je best nog wat extra yoghurt gebruiken.
 • Breng aan op een gereinigd gezicht.
 • Laat zo’n 10 à 20 minuutjes intrekken en spoel het daarna af met warm water.

Het resultaat? Een super zacht velletje en je huid straalt. Deze ingrediënten zijn trouwens ook geschikt voor de gevoelige huid.

De voordelen van dit masker

De combinatie van yoghurt, matcha en honing is ontzettend goed voor je huid:

 1. Honing zit bomvol goede stoffen die je huid voeden, waardoor het geschikt is voor de droge en gevoelige huid. Dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende werking is het ook goed bij huidproblemen. Daarom vind je honing vaak in huidverzorgingsproducten terug.
 2. De voordelen van matcha hoef ik je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Het zit boordevol antioxidanten die je huid beschermen en herstellen. Je huid wordt intensief gereinigd en gevoed (dankzij de vele vitamines, die je huid ook nodig heeft)
 3. Yoghurt bevat melkzuur, dit zal je huid exfoliëren en hydrateren. Melkzuur is trouwens een van de hoofdbestanddelen van peelings, die nu razend populair zijn.

Niets dan goed dus voor je huid! Probeer het eens zelf en stuur je foto’s zeker door. :-)

Haal direct alles in huis

Producten in dit recept

Gratis Matcha receptenboek

Ontdek nog meer verrassende matcha recepten in ons gratis receptenboek.