Pijn in het volledige lichaam, extreme vermoeidheid en stijfheid. Slechts enkele van de symptomen van de chronische ziekte fibromyalgie. De laatste jaren hebben steeds meer mensen te maken met deze ziekte. Ook celebrities zoals Lady Gaga en Morgan Freeman kunnen hierover meespreken. Toch blijft de oorzaak van deze ziekte een raadsel. Maar wat is het nu net, én wat kan de symptomen verzachten? In deze blog leg ik het aan de hand van verschillende onderzoeken uit! 

Wat is fibromyalgie?

Fibro-wat? Een vraag die fibro-patiënten vaak krijgen, soms tot ergernis toe. Veel mensen weten niet wat dit ziektebeeld nu net inhoudt.

Fibromyalgie wordt vaak ook weke delen reuma genoemd. Het woord betekent letterlijk pijn van spier- en bindweefsel. Mensen met fibromyalgie hebben vaak symptomen die lijken op reumaklachten, toch is er een verschil. Bij reuma worden de gewrichten aangetast door ontstekingen, bij fibromyalgie hebben mensen pijn aan de pezen, spieren en banden rond die gewrichten. Wist je trouwens dat fibromyalgie de tweede meest voorkomende aandoening is aan spieren en botten?

Spijtig genoeg is er geen behandelingsmethode gekend, omdat er over de precieze oorzaak tot heden nog niet veel bekend is. Toch kunnen een aantal zaken zoals sport en medicijnen de symptomen verlichten.

Mogelijke oorzaken van Fybro

Veel mensen krijgen de diagnose van fibromyalgie, maar de oorzaak van dit ziektebeeld is nog steeds onbekend. Onderzoek van de patiënten toont geen afwijkingen en bij bloedonderzoek wordt er niets vreemds teruggevonden.

Onderzoekers zijn het wel eens dat fibromyalgie het resultaat is van niet slechts één gebeurtenis, maar van vele stressoren samen. Uit onderzoek uitgevoerd blijkt ook dat er een aantal mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn.

 1. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol.
 2. Als vrouw heb je meer kans op de ziekte.
 3. Een tekort aan sport en beweging kan een aanleiding zijn voor fibromyalgie.
 4. Overgewicht kan de kans op fibromyalgie verhogen. Uit een studie blijkt dat vrouwen met matig tot ernstig overgewicht tot 70% meer kans hebben op de ziekte.
 5. Je hebt een andere ziekte zoals artritis of een virale/ bacteriële infectie.
 6. Je lijdt aan een depressie, kampt met stemmingsstoornis of hebt last van psychische stress.
 7. Er is een verstoring van het neuro-endocriene systeem. Dit zorgt voor de afgifte van hormonen, wat de functies van bepaalde organen reguleert.

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door algemene symptomen waaronder pijn ter hoogte van de spieren, pezen en de gewrichten. Vaak gaat dit gepaard met een gevoel van stijfheid. Natuurlijk verschillen de symptomen van patiënt tot patiënt. Fibromyalgie is al vaak onderzocht en uit studies blijkt dat er ook de volgende symptomen kunnen optreden:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid & slaapproblemen
 • Depressie
 • Angststoornissen
 • Concentratieproblemen: je kan je niet goed focussen en hebt ook moeite met onthouden. Dit wordt ook wel ‘fibro mist’ genoemd. Studies tonen aan dat meer dan 50% van de fibromyalgie-patiënten aan verwarring lijdt en een slechter denkvermogen heeft.
 • Bloedonderzoek toont geen ziekteproces aan.
 • Een hogere gevoeligheid voor koude en warmte.
 • Neurologische klachten: een tintelend gevoel of gevoelloosheid in handen, armen en benen.
 • Constipatie, diarree, winderigheid en misselijkheid.

Behandeling van fibromyalgie

Zoals eerder aangehaald is er over de oorzaak van de ziekte nog maar weinig bekend. Daarom is er tot op heden nog steeds geen behandelingsmethode gevonden. Toch zijn er een aantal zaken die de symptomen kunnen verlichten.

 1. De meest voorkomende klacht is pijn. Raadpleeg daarom je huisarts voor meer informatie. Vaak worden er pijnstillers voorgeschreven zoals bijvoorbeeld paracetamol. Toch bestaat er nog geen medicijn specifiek voor fibromyalgie, omdat de oorzaak nog niet gekend is.
 2. Een verbetering van de lichamelijke conditie kan de symptomen verminderen. Ga zwemmen, fietsen of wandelen voor extra beweging.
 3. Doe aan ontspanningsoefeningen. Zo zouden yoga en meditatie helpen om beter met stress om te gaan.
 4. Praat met lotgenoten of maak een afspraak bij een psycholoog. Het is belangrijk om over deze zaken te praten.
 5. Aangepaste voeding is heel belangrijk. Hier ga ik nu verder op in!

Voeding en fibromyalgie

Wist je dat het eten van de juiste voeding echt belangrijk is bij fibromyalgie?  Er zitten veel slechte stoffen in voeding die ons lichaam moeilijk kan verwerken. Denk maar aan geraffineerde suikers, additieven en vetten.

Daarnaast nemen veel onderzoekers aan dat fibromyalgie ontstaat door het verzuren van het lichaam. Als er te weinig zuren worden afgevoerd via uitscheidingsorganen wordt het teveel aan zuren naar de omliggende weefsels vervoerd. Weesfels zoals spieren, pezen en gewrichten verzuren op die manier. Verzuring kan leiden tot verschillende klachten, waar fibromyalgie één van is. Net daarom moet je gezond eten. De volgende dingen kunnen de symptomen van fibromyalgie verminderen:

 1. Voedingssupplementen
  Uit onderzoek blijkt dat verschillende supplementen een positieve invloed zouden kunnen hebben op de ziekte. Zo blijkt uit een studie dat de combinatie van vitamine B12 en foliumzuur de symptomen significant kan verminderen. Ook supplementen zoals magnesium, gemberwortel en appelzuur zouden goed zijn.
 2. Sla nooit maaltijden over en begin de dag met een gezond ontbijt. Bijvoorbeeld muesli of yoghurt met fruit. Eet ook veel voedzame tussendoortjes. Fruit en groenten, noten en zaden zijn de perfecte snack.
 3. Eiwitten zijn belangrijk. Dit zit onder andere in kip, kalkoen en bepaalde soorten vis. Ook bonen en peulvruchten zijn een bron van eiwitten.
 4. Vermijd suiker en bewerkt voedsel. Bekijk de toevoegingen op etiketten. Zo zijn bijvoorbeeld de E-nummers E621 tot E624 zeer schadelijk volgens de website fibromyalgie.nl.
 5. Eet geen junkfood en vermijd ook dierlijke, verzadigde vetten.
 6. Fibromyalgie patiënten vermijden ook best sigaretten, alcohol, cafeïne en chocolade.

In het algemeen is een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon dus erg belangrijk voor een fibromyalgie-patiënt.

Matcha en fibromyalgie

Dat matcha supergezond is weten we allemaal al. Maar wist je ook dat het helpt om de symptomen van fibromyalgie te bestrijden? Het zit boordevol antioxidanten en geeft je immuunsysteem een boost. Het draagt dus bij tot de gezonde levensstijl, die voor fibromyalgie-patiënten van groot belang is.

Daarnaast is het ook bewezen dat matcha helpt bij gewichtsverlies! Een studie toont aan dat overgewicht kan leiden tot een verhoogde kans op fibromyalgie. Hierdoor is matcha goed voor fibromyalgie-patiënten die kampen met overgewicht. Uit onderzoek bleek namelijk dat vrouwen met een matig/ ernstig overwicht tot wel 70 procent meer kans hebben op de ziekte. Vrouwen die wel meerdere malen per week sporten hebben tot 29% minder kans. Daarom is het ook verstandig om genoeg beweging te hebben en gezond te eten. Matcha draagt bij tot gewichtsverlies én die gezonde levensstijl.

Wil je de gezondheidsvoordelen van matcha thee ook proeven? Je vindt het volledige Joy of Matcha assortiment op de webshop. Het perfecte kopje thee zet je ook met de juiste accessoires, zoals een bamboe matcha klopper. Die vind je ook op de website terug!

Bronnen: