Matcha, je hebt er ongetwijfeld al veel over gelezen. De laatste jaren is dit groene poeder razend populair geworden! Het wordt gedronken door celebrities, sporters en theeliefhebbers.

Maar wist je dat matcha eigenlijk al eeuwen gedronken wordt?

Alles begon in de Song Dynastie (960-1279). Daar was het drinken van matcha onderdeel van het theeritueel bij de zenboeddhisten. Zij wisten het toen al: het is écht een wondermiddel. In die tijd werd het dan ook als geneesmiddel gebruikt.

In de traditionele Japanse theeceremonies werd en wordt het groene poeder ook altijd gebruikt. Doordat de populariteit van matcha bij ons toeneemt, verwerken we het groene poeder nu ook in andere gerechten. Denk maar aan matcha-ijs, gebakjes, matcha latte én zelfs in allerlei snacks, waar ik al een blog over schreef.


Maar wat is matcha poeder nu net én waarom werkt het zo goed bij afvallen? Ik leg het je uit!

matcha thee plant of Camillia Sinensis

Wat is matcha poeder?

Matcha is een fijngemalen poeder afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Deze struik staat van maart tot mei in bloei.

Een leuk weetje: wist je dat enkel de knoppen en eerste 2 groeiende blaadjes geoogst worden voor thee? Verder wordt er om de 3 à 4 weken geoogst.

Na opgieten van heet water ontstaat er een groene thee met zachte nasmaak. Om het beste resultaat te verkrijgen klop je de matcha op met een bamboe klopper. Je vindt alle bijhorende accessoires bij ons in de webshop.

Maar waarom dan matcha drinken in plaats van gewone groene thee?

Matcha is gekend als hét groene drankje dat nog gezonder is dan gewone groene thee. Het poeder bevat tot 137 keer meer antioxidanten dan gewone thee.

Bye bye verkoudheid, want dit draagt bij tot een sterker immuunsysteem.

Matcha bevat ook 10 keer meer voedingswaarde en komt zo overeen met 10 kopjes groene thee. De keuze is snel gemaakt dan, toch?

Kwaliteit van matcha

Bij de aankoop van matcha moet je verder op één ding letten: het is van groot belang dat de thee uit Japan komt, omdat dit verwerkingsproces écht uniek is.

Komt het poeder uit China of andere werelddelen, dan is het eigenlijk geen matcha. Dan spreken we van groen poeder.

Wist je trouwens dat er slechts één kleine Japanse elite van theeboeren is die in staat is om de meest kwalitatieve matcha te produceren?

matcha thee plantage

Het verwerkingsproces

Matcha heeft een zeer uniek productieproces, daardoor is dit poeder van zo’n hoge kwaliteit.

Een maand voor de oogst worden de theeblaadjes afgedekt met donkere zeilen. Dit zorgt ervoor dat de plant minder zonlicht krijgt en dan maakt het extra chlorofyl aan. Deze stof zorgt voor die mooie groene kleur van het poeder.

Het stomen

Na de pluk worden de blaadjes eerst gestoomd. Hierdoor worden de fermentatie-enzymen geïnactiveerd en behouden de blaadjes de groene kleur.

Gedurende het volledige fermentatieproces worden polyfenolen geoxideerd – en worden de cafeïne en aromastoffen gevormd. Door het stomen krijgt de thee een hoog gehalte aan polyfenolen.

De meerderheid van de polyfenolen behoort tot de categorie van de catechines. Dit is een verzamelnaam voor een grote groep stoffen die sterke antioxidanten zijn waaronder epicatechine, epicatechinegallaat, epigallocatechine en epigallocatechinegallaat.

Deze laatste stof, ook wel EGCG genaamd, bevat de meeste voordelen. De goede werking van deze stof wordt onderbouwd door onderzoeken, waaronder dat van de organisatie American Society of Nutrition.

De polyfenolen zorgen dus voor de heilzame werking van thee.

Uit onderzoek blijkt dat groene thee een beschermende werking zou hebben bij veel aandoeningen.

Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten en bestrijden onder andere vrije radicalen. Daarnaast hebben ze een positieve werking op het hart en de bloeddruk.

Het werkt ook bloedsuikerverlagend én beschermt de lever tegen giftige stoffen.

Matcha & L-theanine

Naast de polyfenolen bevat de theeplant ook proteïnen, mineralen, vitaminen en aminozuren. Die aminozuren bestaan voor de helft uit L-theanine, het bestanddeel dat zorgt voor de geneeskrachtige werking van matcha.

Alles begint in de wortel van de plant: hier worden de aminozuren gesynthetiseerd waarna ze zich opstapelen in de bladeren. Daar worden ze door zonlicht omgevormd tot polyfenolen. Een maand voor oogst wordt de plant afgedekt waardoor de concentratie van L-theanine toeneemt.

Uit onderzoek blijkt dat L-theanine een positief effect heeft op je humeur. Daarnaast zorgt het voor een betere concentratie, betere slaap en zorgt het ook voor een goed gevoel.

L-theanine wordt opgenomen in het bloed en komt daarna in onze hersenen terecht.  

Studies tonen aan dat L-theanine de alfa-hersengolven in de hersenen stimuleert. Deze golven werden in 1924 door Hans Berger ontdekt en hangen nauw samen met het ‘ontspannen alert’ zijn.

Dit wil dus zeggen dat jij je beter kan concentreren. Het heeft hetzelfde effect als koffie, maar bij matcha ervaar je niet die nadelige effecten van cafeïne.

Matcha bij gewichtsverlies

Kan je dan echt vermageren met matcha? Het antwoord is ja!

Het is bewezen: uit onderzoek blijkt dat matcha helpt met vermageren, dit door het actieve bestanddeel EGCG (epigallocatechin gallaat).

EGCG stimuleert het metabolisme en stopt ook de groei van vetcellen. Uit een onderzoek van 2005 blijkt dat deelnemers die elke dag groene thee rijk aan catechines dronken, in 12 weken 2 keer meer gewicht verloren dan de andere deelnemers.

Matcha is dus niet enkel supergezond, het zorgt er ook voor dat je die extra kilootjes verliest. Perfect, toch?

Wetenschappelijk onderzoek

De volgende studies werden gebruikt voor dit artikel:

Reacties

Ik doe elke dag een grote theelepel matcha poeder in mijn kop koffie en goed roeren.
De smaak is dan een beetje verdoezeld maar het effect daarna is ideaal

— Lolita van Buitenen

Ik doe al een tijdje aan Intermittent Fasting maar de resultaten zijn niet zo goed als bij een collega. Zij neemt wel matcha tabletjes? Welke neem ik dan het beste?

— IF-je

Ik zou willen weten hoe vaak je matcha thee moet drinken op een dag en wanneer is dit beter om te gebruiken kan nergers lezen. Hoop gauw een antwoord.

— S ramlal

beste

ik heb een schoonheidsinstituut en zou graag matcha thee willen verkopen!is at mogelijk

groet mieke

— mieke van breukelen

Ik zou ook graag het antwoord op de vraag die Elizabeth stelt.
Mvg Jamie

— Jamie

Hoeveel kopjes thee moet men drinke per dag om af te vallen? ?
En wat eet je daarbij????

— Van opstal Elizabeth