Bij het woord ontsteking denken we vaak aan iets slecht, maar eigenlijk heeft je lichaam ontstekingen echt nodig. 

Een simpel voorbeeld: stel dat je een verwonding aan je been hebt opgelopen, dan merkt je lichaam de schade direct op waardoor het genezingsproces in gang wordt gezet. Een ontsteking is dus een natuurlijke reactie van je lichaam op pijn zodat de wonde goed kan helen. 

Maar... er zijn ook slechte ontstekingen die permanent in je lichaam aanwezig zijn. Dat zijn de zogenaamde chronische ontstekingen die ontstaan door een ongezonde levensstijl (denk aan ongezonde voeding, stress, alcohol…) Als je niets aan deze ontstekingen doet, dan kunnen ze op termijn ook leiden tot heel wat ziektes zoals depressies, diabetes en zelfs kanker. Het zijn stille slopers die ontzettend veel schade aanrichten zonder dat je het weet.

Je kan zelf iets doen tegen chronische ontstekingen

Het klinkt allemaal heel ernstig, en dat is het ook, maar gelukkig kan je zelf iets doen tegen chronische ontstekingen. Hierboven vertelde ik je al dat zo’n ontstekingen vaak het gevolg zijn van slechte voeding, stress, een hoge alcoholconsumptie… en dit zijn zaken die je voor een stuk zelf in de hand hebt. 

Je zal vooral zelf moeten werken aan een gezonde levensstijl. Alles begint met het maken van de juiste voedingskeuzes die bijdragen tot een gezond lichaam.

Ontstekingsremmende voeding: gember staat in de top

Gezonde keuzes maken, dat wil zeggen: minder bewerkt eten en suiker of koolhydraten zoveel mogelijk vermijden. Kies daarnaast bewust voor veel groenten, fruit, kruiden, gezonde vetten en noten. 

Je zet ook best heel wat ontstekingsremmende voeding op het menu. Denk aan avocado, groene thee, olijfolie, vette vis, bessen, appels en kurkuma. Over de geneeskrachtige werking van kurkuma vertelde ik je in een vorige blog al meer. 

Maar vandaag wil ik het volledig hebben over gember, want dit knolletje staat in de top van natuurlijke ontstekingsremmers. Er werd al ontzettend veel onderzoek gevoerd naar de geneeskrachtige werking van gember, en we kunnen absoluut stellen dat het een superkrachtig wapen is tegen chronische ontstekingen. 

Wat is gember net?

Gember is afkomstig van de gemberplant, ook gekend als de Zingiber officinale. Deze plant behoort tot dezelfde familie als die van kurkuma en kardemom en komt oorspronkelijk van Zuidoost-Azië. Het is pas na de specerijenhandel dat het ook in het Westen terecht kwam. 

Het specerij heeft een scherpe smaak en kan zelfs licht pikant zijn. Het voegt extra pit toe aan elk gerecht en zit ook nog eens boordevol vitamines. De ideale smaakmaker dus! 

Waarom is gember een krachtige ontstekingsremmer? 

De heilzame werking van gember werd al eeuwen geleden ontdekt. In Azië wordt het al een lange tijd ingezet bij spijsverteringsproblemen en misselijkheid. 

Maar wat velen niet weten is dat gember ook een krachtige ontstekingsremmer is. Het bevat namelijk een grote hoeveelheid fytonutriënten (gingerol en shoagol), dit zijn stofjes die ontstekingen kunnen tegengaan. Dat blijkt ook uit verschillende studies. Het grote voordeel: gember werkt zowel voor ‘normale’ ontstekingen als de slechte chronische ontstekingen. 

Een ander onderzoek toont aan dat dat gember spierpijn zou kunnen verlichten. Ze lieten tijdens dit onderzoek de testpersonen dagelijks 2 gram gember eten (en dat gedurende 11 dagen.) Het resultaat? De spierpijn nam sterk af. 

Gember gebruiken in de keuken of als hulpmiddel: 7 manieren

De wortelknol is niet alleen supergezond, het is ook perfect om je gerechten op smaak te brengen. Heb je nog inspiratie nodig? Gember kan je op allerlei manieren gebruiken, zowel in de keuken of als hulpmiddeltje bij klachten. 

  1. Voeg een schijfje gember toe aan je kruidenthee. 
  2. Zet een kopje verse gemberthee. Schil een stuk gember en rasp tot je een theelepel  gember hebt. Kook water en giet het over de gember. Je kan ervoor kiezen om je thee te zeven, of laat de gember naar de bodem zinken. Eventueel kan je ook nog wat honing en citroensap toevoegen voor meer smaak (en extra vitamientjes). 
  3. Vind je gemberthee net iets te straf? Dan kan je het ook in een soepje verwerken, dat zorgt direct voor een Aziatische touch. Probeer eens een wortelsoep met gember en koriander. Een heerlijk lekker recept en zo heb je ook je portie gember binnen! 
  4. Heb je snel energie nodig? Dan is deze matcha gember energy shot iets voor jou. De combinatie van matcha en gember is een topper: ze zitten namelijk beiden boordevol antioxidanten die je lichaam beschermen.  
  5. Meng wat gember door een salade om het meer pit te geven. Een pittige komkommersalade met gember en sesam- dressing, een avocado salade met mango en gember… de opties zijn eindeloos. 
  6. Bij spierpijn kan je ook een gembercompres maken, dit compres zal onmiddellijk verlichting bieden. Dat is heel simpel: je brengt water aan de kook, laat daarna een kwartiertje de gember intrekken. Dompel een washandje of doek onder in het water en leg het daarna op de pijnlijke zone. Wedden dat het je pijn na een kwartiertje helemaal heeft weggenomen? 
  7. Etherische olie (essentiële olie): deze pure olie wordt gewonnen uit de wortelstokken. Het wordt ontzettend goed opgenomen door de huid. Breng enkele druppels gemberolie aan op de plaats waar het pijn doet en het zal direct voor verlichting zorgen. Je kan het trouwens ook toevoegen aan een warm bad of in een aroma diffuser. De geur werkt opwekkend en het boost je stemming. 

Conclusie: gember is een krachtig wapen tegen ontstekingen

Gember is een ontzettend gezonde wortel bomvol vitamines en mineralen. Er bestaat voldoende wetenschappelijk bewijs dat gember chronische ontstekingen kan verminderen. 

En… het is niet alleen gezond, de lichte peperachtige smaak zorgt er ook nog eens voor dat je elk gerecht meer smaak kan geven. Win-win dus! 

Wij gebruiken het graag in tal van recepten, maar dat had je waarschijnlijk al gemerkt. Een kleine tip: zowel matcha als gember zitten bomvol antioxidanten. Als je deze twee combineert, dan krijg je een geweldig gezonde vitaminebom. 

Hoe gebruik jij gember het liefste in de keuken? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën of recepten, stuur ze gerust door. :-)

Reacties

Stef:

Rasp elke dag twee koffielepels gember voor twee tassen thee. Dit doe ik nu al een maand. De chronische ontsteking vd knie is zo goed als weg. Ik kon geen trappen doen zonder pijn. Nu fluks op en af.

ANDRE FIERENS:

Gember Kurkuma Kaneel drankje. Doe een koffie lepel gemalen gember, kurkuma en gemalen kaneel in een glas, voeg 250ml appelsap toe, en goed roeren. Succes ! Smakelijk !

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.