Je hebt het vast al zien voorbijkomen: kurkuma latte, ook wel golden milk genoemd. Dit drankje vind je tegenwoordig in hippe, gezonde cafés en hotspots. Een koffietje of chocomelk, dat smaakt altijd bij kouder weer, maar het mag ook eens iets nieuws zijn! En als er een nieuwe trend is in het land, dan moet ik dit zelf ook eens proberen.

Golden milk is geweldig voor het slapengaan. Vroeger kon ik zo genieten van een warme kop melk voor het slapen. Op een koude herfstavond smaakt een verwarmend drankje altijd! 

Kan je tijdens deze herfstdagen ook wat afwisseling gebruiken? Zet dan eens een kopje kurkuma latte. Waarom je voor dit ultieme herfstdrankje kiest, dat lees je hier!

De kracht van kurkuma

Kurkuma of geelwortel … Het is één van mijn favoriete kruiden en daarnaast kan je het ook gemakkelijk verwerken in allerlei gerechten. Het is zo’n veelzijdig kruid en het geeft ook een mooi, warm kleurtje aan je latte. Daarnaast heeft dit verwarmend herfstdrankje ook tal van voordelen! Ik ben alvast zeker: Kurkuma latte it is tonight!

In een van mijn vorige artikels las je het al: de voordelen van kurkuma zijn eindeloos. De goede eigenschappen van kurkuma zijn al eeuwenlang bekend in de ayurvedische geneeskunde. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in Indische gerechten.

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken om de gezondheidsclaims die wij al kennen te onderbouwen en bevestigen. Zeker is dat enkele van de gezondheidsvoordelen reeds wetenschappelijk bewezen zijn. Daar vertel ik jou graag alles over!

Een recente studie toont aan dat curcumine, het stofje in kurkuma, ontstekingsremmend werkt. Het heeft een positief effect op artritis, een chronische ontstekingsziekte. Door de helende werking kunnen de klachten verminderd worden.

Curcumine kan ook helpen bij het onderhouden van onze hersenen. Er werd een studie uitgevoerd waaruit bleek dat de stof een positief effect heeft op het Breingerelateerde Neurotrofe Factor gehalte (BDNF). Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van nieuwe neuronen gestimuleerd wordt.

Er is verder ook onderzoek uitgevoerd naar kurkuma bij de behandeling van kanker. Hieruit blijkt dat kurkuma een belangrijke bijdrage kan leveren aan de behandeling. De stof speelt een rol bij apoptose en kan hiermee dus voorkomen dat tumoren groeien.

De rol die kurkuma speelt bij de behandeling van kanker moet wel nog verder wetenschappelijk onderzocht worden. Toch kwamen er al veelbelovende resultaten uit dit onderzoek, die toch aantonen dat kurkuma een grote rol kan spelen bij verschillende ziektes.

Kurkuma latte of golden milk is dus geweldig goed voor je. Kan je weerstand wel een oppepper gebruiken? Dan is dit drankje wellicht iets voor jou! Vervang jouw dagelijkse kopje koffie of chai latte eens door een kopje golden milk en laat je verrassen door de romige en lekkere smaak. 

Keuze genoeg

Wist je dat er wel zo’n 70 verschillende soorten kurkuma bestaan? De meest gebruikte vanuit therapeutisch standpunt bekeken, is de Curcuma Longa. De wortels van deze plant worden medicinaal gebruikt omdat deze het bestanddeel curcumine bevatten. Kurkuma van deze plant bevat de meeste voordelen van alle kurkuma soorten.

Er bestaat zelfs een witte kurkumawortel, waar bijna geen curcumine in zit en waardoor het gebruik hiervan dus best nutteloos is.  Let er dus op dat de kurkuma die jij kiest afkomstig is van de Curcuma Longa.

Kurkuma Latte recept

Do it yourself Golden Milk met dit recept

Kurkuma latte is warm, zoet en kruidig met een spicy touch. De perfecte combinatie voor de herst! Het kruid is wel slecht opneembaar door ons lichaam. Maar goed nieuws: In traditionele recepten vind je terug dat je best zwarte peper toevoegt, dit versterkt de absorptie van curcumine, het belangrijkste element in kurkuma. Daarom voeg je best wat zwarte peper toe aan je kopje voor een betere opname.

Voel je het zelf ook al kriebelen? Angelina van www.peekinside.nl ging aan de slag en geeft ons heel wat inspiratie om zelf golden milk te maken! Probeer haar receptje en tover in een mum van tijd een lekkere en hippe kurkuma latte op tafel!

Wat heb je nodig?

(Voor 1 kopje kurkuma latte)

  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 2 tl kaneel (of 1 kaneelstok)
  • 2 tl gember, geraspt
  • 1 tl kardemompeul
  • 1 tl vanille-extract
  • Een snufje zout en peper
  • Optioneel: honing

Hoe maak je golden milk?

Verwarm de melk in een pannetje, voeg daarna de kurkuma, kardemompeul, kaneel, peper, zout, gember en vanille-extract toe. Laat het daarna 5 minuten sudderen en roer het af en toe door. Giet het daarna door een zeefje. Je kan zelf ook altijd wat honing toevoegen om het wat zoeter te maken.

Ik ben benieuwd wie er zelf aan de slag gaat met dit recept voor een heerlijke Kurkuma latte (golden milk). Laat even een reactie achter hieronder en vergeet ons zeker niet te volgen op social media voor extra inspiratie: @Instagram en Facebook